Ta påsken på forskudd

Krækkja i påskevær for noen år siden.
Krækkja i påskevær for noen år siden. Foto: Sindre Lønnes Thorsen

Det er blåswix-føre på store deler av Hardangervidda nå. Smak på påskeføret mens det ennå er der.

Det er ennå mange helger igjen til påske. Om det er vått og grått i byene, har det meste av regnet kommet som snø på fjellet. Hvorfor ikke benytte tiden mens snøen fortsatt ligger glitrende i fjellet til å komme seg på en etterlengtet skitur? Det finnes mange forskjellige muligheter i vinter. Sjekk alltid vær og føre før du legger ut på langtur. For å være sikker på at det er snø i området du har tenkt å besøke kan det være en god idé å sjekke ut snøkartet til UT.no. 

Hvis du ikke finner opplysningene du søker på nett kan du kontakte den lokale turistforeningen for å høre om forholdene i området hvor du ønsker å gå på ski, og om hyttene er åpne. En annen god ide er å ringe de betjente turisthyttene i området du har tenkt til å gå, bestyrerne kjenner vær og føre bedre enn de fleste andre.   

­–Det er nydelige forhold både på Hardangervidda, i Skarvheimen, ved Femunden og i Rondane nå. Benytt dere av fjellet jo før jo heller, sier Merete Gundersen, turkonsulent ved DNT Oslo og Omegn.

Påskestemning på Krækkja

– Det er blå-ekstra vi smører med i dag, sier Kjell Slåtten.

Han og Elin Wiborg er vertskap på Krækkja Turisthytte. Slåtten forteller at de har hatt kontinuerlig østavær siden desember, noe som har ført til mye snø og godt føre den siste tiden. Midt på tunet har det samlet seg en gavl på vel fem meter, så hovedinngangen er helt snødd igjen og man må gå inn fra siden.

– Jeg har vært her i 49 år, og jeg har aldri opplevd maken til vær. Det ligger minst tre meter snø på vidda nå, sier han.

Krækkja var DNTs første hytte på Hardangervidda og det første bygget er fra 1878. På 134 år har det kun vært fire bestyrere på hytta, og selvfisket ørret fra Storkrækkja har blitt servert sammenhengende i denne tiden. Forrige helg åpnet Krækkja for vintersesongen og allerede har det vært mange på besøk.

– I helga var det en del nordmenn innom. På tirsdag hadde vi et følge på åtte tsjekkere. Onsdag kom det seks spanjoler og en del engelskmenn. I neste uke starter vi med skolebesøk, så da blir det fullt kjør i tida som kommer, sier Slåtten.

Vindstille på Finse

Også på Finse er det tilløp til påskeføre med null grader og nysnø.. Både tirsdag og onsdag var det vindstille, med litt lett nysnø og 3-4 minus.

– Det er flotte forhold på Finse og store deler av Hardangervidda nå. Hos oss er det normalt med snø, men her ligger også snøen til slutten av mai, sier Edvar Sæbø og humrer.

De har ikke hatt det store innrykket av turister ennå, ettersom de åpnet dørene for sesongen på søndag.

­ – Til helga kommer det en del folk, men vi har ikke fullt. I DNTs tradisjon vil det alltid være overnattingsplasser for alle hos oss, forteller Sæbø.

Finsehytta er et glimrende utgangspunkt for skiturer både sørover på Hardangervidda og nordover inn i Skarvheimen. Hytta ligger sentralt plassert midt imellom Hardangerjøkulen og Hallingskarvet. Med nykvistede løyper i alle retninger er det en skigåers mekka.

Strålende i Skarvheimen

Geiterygghytta i Skarvheimen operer med snøgaranti og lover snø til langt uti mai. Uthuset som er tre meter høyt er dekket av snø, så her er det heller ikke snømangel.

– Her er det helvetes fint. Masse snø og nå som været endelig har snudd mot vest blir det godvær, sier bestyrer Jan Eira og ler høyt.

Han er født og oppvokst på hytta midt i Skarvheimen og kjenner området som sin bukselomme.

­– Alle løypene er kvistet og vi kjenner rutene som gir deg vinden i ryggen og sola i ansiktet, legger han fornøyd til.

Sikker is på Fondsbu

– Vi har vært ute på Bygdin og boret igjen og den har vokst 10 cm siden sist boring, tynneste vi målte var 40 cm og 30 cm snø oppå, så Bygdinisen har aldri vært tryggere enn nå, sier Solveig Kvålshaugen på Fondsbu.

Hun har vært bestyrer på hytta i den sørlige delen av Jotunheimen i 13 år. På grunn av uker med dårlig sikt, har de kun kvistet ruta til Olavsbu, en rundløype på Sløtafjellet og en liten rundløype ved Tyinholmen. Men på disse rutene er det silkeføre nå.

– Det er meldt sol igjen på lørdag og da gjør vi et nytt forsøk på å få ferdig rundløyene Steinbusjøen/Skineggen og Gravafjellet samt over til Geithø mot Gjendebu, forteller Kvålshaugen.  

Fellesturer om vinteren

Hvis du ikke er helt trygg alene på tur alene i vinterfjellet, kan det være en idé å delta på en ferskingtur i regi av DNT. I vinter er det flere nybegynnerkurs som arrangeres.

For å lære om grunnleggende ferdsel i fjellet på denne tiden av året kan man blant annet være med på vinterkurs på Finse.

Er du ung og på utkikk etter en skikkelig påsketur, men ikke har mulighet eller lyst til å vente helt til midten av april, arrangerer Stavanger Turlag fellestur til Ryfylket om ikke lang tid.(når? Er det bare denne ene ungdomsturen som går?) 

Planlegg turen på ut.no

Alle gode turer starter med god planlegging. Start turen her på UT.no. Her kan du søke frem 900.000 steder i Norge, velge mellom 2000 turforslag og kikke på 1000 forskjellige hytter.

Elin Wiborg og Kjell Slåtten ønsker velkommen til Krækkja
Elin Wiborg og Kjell Slåtten ønsker velkommen til Krækkja Foto: Kari Larsen

Annonse

Skrevet av Elin Hansson 12. mars 2014