Gå fra hytte til hytte nå

Turleder Bente Skogsaas tar med gruppa på en ny etappe under den engelskspråklige fellesturen "Highlights of Rondane" i mars 2013.
Turleder Bente Skogsaas tar med gruppa på en ny etappe under den engelskspråklige fellesturen "Highlights of Rondane" i mars 2013. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Hvorfor vente til sommeren med å gå fra hytte til hytte? Mange av DNTs betjente og ubetjente hytter er åpne mellom vinterferien og påskeferien. Nyt stillheten i vinterfjellet nå.

Det er ennå mange helger igjen til påske. Hvorfor ikke benytte tiden mens snøen fortsatt ligger glitrende i fjellet til å komme seg på en etterlengtet hytte til hytte-tur? Det finnes mange forskjellige muligheter i vinter. Sjekk alltid vær og føre før du legger ut på langtur. For å være sikker på at det er snø i området du har tenkt til å besøke kan det være en god idé å sjekke ut snøkartet til UT.no. 

Ønsker du å legge turen om noen av DNTs betjente turisthytter er det lurt å undersøke om de er åpne for sesongen eller lukket. DNT Oslo og Omegn har lagt ut en stor oversikt over hvilke av hyttene de har som er åpne.

Hvis du ikke finner opplysningene du søker på nett kan det være en god idé å kontakte den lokale turistforeningen for å høre om forholdene i området hvor du ønsker å gå på ski, og om hyttene er åpne.  

Fem fine skiturer

Når vinterturen planlegges, er det viktig å pakke sekken riktig og forutse hvilke situasjoner man kan havne i. Dagene er korte. Dette er årstiden for kos og hygge. Husk godt med klær, kakao på termos og fine bål.

Vi har funnet fram seks vinterturer hvor man kan gå fra hytte til hytte over hele landet. De fleste er basert på at man bruker to til tre dager i fjellet. Et par andre litt lengre turer har også sneket seg med i bunken, disse finnes det alternative ruter til på UT.no slik at du kan designe hytteturen akkurat slik som du vil ha den.

Trivelig tur i Trøndelag

Den flotte skituren til Jøldalshytta går etter kvistet vinterløype forbi hytter og setre i trivelig bjørke- og furuskog  i Sør Trøndelag.  Fra Trondheim kjører man syd forbi Støren til Valuan parkeringsplass hvor det er ni kilometer inn til Jøldalshytta. Turen er regnet som en lett vintertur og kan fint gjøres fra lørdag til søndag.

Tøff tur på Norefjell

Hvis du ønsker deg en tøff tre-dagers skitur nærme Oslo er dette runden for deg. Turen starter på Norefjellsstua og går via Høgevarde og Toveseter tilbake dit. Det er 45 kilometer i fjellterreng, men for dem som er klare for utfordringen, er det en perfekt helgetur.

Fra hytte til hytte i Huldreheimen

Dette er en litt lengre tur som enten kan gjennomføres som en tre-, fire- eller fem-dagers tur. Huldreheimen en et snøsikkert fjellområde ved inngangen av Jotunheimen. Terrenget er vidt og åpent med skog i de lavereliggende dalpartiene og flotte utsiktstopper i mellom. Turen går fra Finnbølesetra til Storhøliseter, Storkvelvbu, Skriurusten og Oskampen, og deretter tilbake til  Finnbølesetra. Hvis du dropper Storkvelvbu og går rett fra Storhøliseter til Skriurusten og defra til Finnbølesetra, kan turen også gjennomføres i en langhelg.

Skitur på Saltfjellet

Opplev Saltfjellet i vinter. Dette er en litt tøff helgetur som tar deg fra Beiarn sør i Nordland til det magiske Saltfjellet. Turen starter på Beiarfjellet til Tverrbrennstua, deretter går den videre til Bjellåvass-stua dagen etter før den avsluttes i Røkland i Saltdal.

Enkel vintertur til Vending

Vil du reise på en enkel hyttetur med barn er fjellene i Bergsdalen stedet for deg. Det er et snøsikkert fjellområde nær Bergen, og fjellene er såpass lave at været ikke tar så hardt. Med kvisterute til Bergen Turlags nye hytte på Vending, er det enkelt å komme seg på tur. Turen starter ved Hamlagrøosen og går inn til Vending, her kan man bli så lenge man vil, før man går tilbake samme vei som man kom.

Husk å ta med DNT-nøkkel til hyttene!

Fellesturer om vinteren

Hvis du ikke er helt trygg alene på tur alene i vinterfjellet, kan det jo være en idé å delta på en ferskingtur i regi av DNT. I vinter er det flere nybegynnerkurs som arrangeres. Slik som dette på Gjendesheim, som avsluttes med en kort hytte til hytte-tur:

Eller hva med et vinterkurs på Finse, for å lære om grunnleggende ferdsel i fjellet på denne tiden av året?

Er du ung og på utkikk etter en skikkelig påsketur, men ikke har mulighet eller lyst til å vente helt til midten av april, arrangerer Stavanger Turlag denne fantastiske fellesturen til Ryfylket om ikke lang tid. 

Planlegg turen på ut.no

Alle gode turer starter med god planlegging. Start turen på ut.no. Der kan du søke frem 900.000 steder i Norge, velge mellom 2000 turforslag og kikke på 1000 forskjellige hytter. UT.no finnes også som mobilapp!

Rondvassbu 2013
Rondvassbu 2013 Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Annonse

Skrevet av Elin Hansson 20. februar 2014