Slik pakker du sekken for vinterturen

Hvor mye bør ryggsekken veie? Og hva MÅ være med på tur fra hytte til hytte i vinterfjellet? Få tips i vår ferske video.

– Sekken jeg har med meg på vinterturer veier rundt 11 kilo, og det inkluderer to liter drikke og alt av sikkerhetsutstyr, forteller Anders Gjengedal. Han jobber ved Turinformasjonen til DNT Oslo og Omegn og er deres utstyrsekspert.En vanlig sekk pakket for hytte til hytte-turer i fjellet kan veie mellom 10–15 kg. For Anders går det nesten sport i å ha med seg så lett utstyr som mulig, og han har ingenting overflødig med i sekken.

– Jeg har med meg det samme uansett om jeg skal på en helgetur eller ukestur i fjellet. Alt av undertøy kan man bare vaske når man kommer fram til en hytte, derfor har jeg bare med meg et ekstra sett i tillegg til det jeg går i, forteller han.

Det viktigste sikkerhetsutstyret


Hva er det du absolutt MÅ ha med i sekken?

– Det er veldig viktig å ha med seg liggeunderlag, vindsekk, spade og sovepose. Dette er sikkerhetsbeltet ditt på tur. Været i fjellet er lunefullt og skiftende, derforhandler det om å være forberedt på det meste. Om man blir nødt til å gjøre en ufrivillig overnatting ute er det dette utstyret som redder liv.

Anbefaler varmejakke


Anders Gjengedal mener at en god varmejakke av dun eller kunstfiber er veldig god å ha.
– Ved å ta den utenpå ytterjakka i pausene har du det veldig behagelig. Alternativet er en tykk ullgenser, men man mister mye varme ved å ta av og på seg ytterjakka for å få på seg genseren.

Få flere tips til hvordan man pakker sekken i videoen over.

Se også vår pakkeliste for skiturer i vinterfjellet og fjellvettreglene.

Annonse