Snøheim åpnet

Hustrig vær med regnbyger til tross, rundt 500 mennesker fant veien til Snøheim da hytta ble offisielt gjenåpnet lørdag.

Etter 40 år i Forsvarets eie er Snøheim på Dovrefjell igjen en betjent DNT-hytte. Med nedleggelsen av skytefeltet på Dovre fikk DNT mulighet til å ta opp igjen driften av turisthytta som de måtte gi fra seg i 1959. Den gamle hytta er restaurert og utvidet, og bestyrerne Marit og Kjell Hjelleødegaard ønsker fjellvandrere velkommen til et anlegg som er blitt en smakfull kombinasjon av nytt og gammelt.

Klok beslutning

- Dette er en stor dag for friluftsfolket. Det var en klok beslutning politikerne gjorde da de ga DNT tillatelse til å få Snøheim tilbake, sa ordfører i Dovre kommune, Bengt Fasteraune.  


-Stedet gjør noe med hjertene våre og er blitt et Soria Moria for natur og kultur, sa ordføreren, som var svært tilfreds med det nye anlegget. Deretter klippet han over snora, laget av garn fra moskusull. 

Også styreleder i DNT Oslo og Omegn, Bente Mikkelsen, smilte bredt under lørdagens åpning. -I dag får fotturistene Snøheim tilbake. Med hytta på plass binder vi sammen rutenettet fra Sunndalsfjellene i vest til Rondane i øst. Arbeidet med å sette i stand hytta har vært en lang og krevende prosess, men nå står vi endelig her og kan glede oss over at Snøheim er åpnet på ny, sa Mikkelsen.

Blant de mange gratulantene var Jan Fredrik Baksaas, direktør i Telenor som er hovedsponsor for prosjektet. - Vanligvis er vår innsats usynlig. Men dette prosjektet kan vi ta på, sa Baksaas fornøyd og ønsket DNT lykke til med den nye hytta. 

Spesiell historie


Det er en lang og helt spesiell historie som ligger til grunn for at Snøheim nå er åpnet. Allerede i 1888 ble det bygget en betjent hytte, Reinheim, ved foten av Snøhetta. Hytta hadde 12 senger og stor peisestue. Etter hvert som fotturtrafikken økte etter krigen, ble det besluttet å bygge en større hytte. 

Men forholdene oppunder Snøhetta var for barske, så hytta ble plassert litt lenger nede, der Snøheim ligger i dag. Nye Reinheim (nå Snøheim) stod ferdig i 1952, og den gamle ble nedlagt. Fotturismen lot seg imidlertid ikke forene med skytevirksomheten som økte i omfang. Da skytefeltet ble utvidet i 1958, solgte DNT hytta til Forsvaret året etter.

Flere tusen bestillinger


Helt siden det ble kjent at Snøheim skulle gjenåpnes, har pågangen fra turfolk vært stor. Bestyrerne har fått mer enn 4000 bestillinger for sesongen som varer fram til 7.oktober. 

–Men vi tar selvfølgelig også imot vandrere som kommer gående, akkurat som på andre DNT-hytter. Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Snøheim, sier Marit og Kjell Hjelleødegaard.

Annonse