30.000 på tur samtidig

Frivillige over hele landet ga mange en ekstra god grunn til å komme seg ut i frisk luft i dag. 48 av DNTs medlemsforeninger arrangerte Kom deg ut-dagen søndag.

- I dag har jeg vært på Furuset, og her var det det ingen som lot seg merke av gråværet som har hengt over i Oslo i dag. Jeg er imponert over aktivitetsnivået og engasjementet, både i skiløypene, akebakken og naturstien, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Nils Øveraas.

Turopplevelser i nærområdet
På ski mellom boligblokkene i Verdensparken med dj, eventyrstund og bålkos, fikk mange barnefamilier en ny type friluftsopplevelse.

- Dette er kjempegøy, vi har faktisk overnattet hos søsteren min i natt for å få med oss arrangementet i dag, sier Swe Tint fra Burma, som vi møter ved et av bålene, travelt opptatt med å steke pinnebrød sammen med barna.

Små turer, store opplevelser
Frivillige på 132 steder over hele landet har sørget for at mange barnefamilier har hatt en ekstra fin søndagstur.
- Kom deg ut-dagen viser at det ikke skal så mye til for å få en flott naturopplevelse rett utenfor stuedøra. Små turer kan også være store, og derfor jobber DNT for at ingen skal ha mer enn 500 meter til nærmeste tursti, sier Øveraas.

Her er noen smakebiter på de mange arrangementene  over hele landet:
• Oslo: I Verdensparken (Gransdalen) var det yrende liv på Kom-deg-ut-dagen. Hele Groruddalen og Oslo hadde en herlig utedag med mange aktiviteter;  skiløyper, skileik,  bål, aking, eventyrstund og naturstiløype.
• Bergen: Barnas Turlag i Bergen inviterte alle små og store, to- og firbeinte til vinteraktivitetsdag i og ved Trollskogen på Fløysletten.

• Også på Algrøy i Fjell kommune ved Bergen var det Kom deg ut-moro i dag. Midt inne i skogen var det et stort troll som hadde gjemt seg. Barna gikk på skattejakt, og de som fant trollet fikk også lov til å plukke med seg en skatt fra skattekisten.
• I Trondheim var det mye moro på Kom deg ut – dagen på Rønningen. Det var natursti for barn og voksne, luftgevær og  bamseløp.
• Drammen og Oplands turistforening inviterer til å ta søndagsturen til Blektjern, og om lag 500 tok seg turen, til tross for regn og sludd. Der var det aking, skilek, skøyter, skikurs for nybegynnere, natursti og mye mer. Både hytta og lavvoen var åpen for å varme seg i, og man kunne ta med mat å grille på bålet eller kjøpe både norsk og internasjonal mat.  De melder om god stemning og mange fornøyde barn og vokse.
• I Alta fikk man et lite glimt av solen, og rundt 50 deltakere fikk prøve seg på aking og skileik.
• På Knuken i Hedmark var det 130 deltakere som trosset gråværet for å kose seg ute i dag. Mulighetene var mange, med aking, skileik, hopp, skiskyting med tennisballer på blink og natursti.

• Det var en flott dag i vind og regn på isen i Askvoll i Sogn og Fjordane, som var tykk nok selv etter mange dager med mildvær.

• I Møre og Romsdal feiret de Kom deg ut-dagen ved Isfjorden. Det var skøyter, airboard og rebusløp.  DNT ung tok seg av de yngste, noe som var veldig populært.

• I Skien fritidspark møtte rundt 200 glade mennesker opp, til tross for grått vær. God stemning og mye moro!

FAKTA, KOM DEG UT-DAGEN:
Kom deg ut-dagen er Norges nasjonale turdag, og markeres to ganger i året over hele landet. I fjor var over 50 000 mennesker på tur sammen med Den Norske Turistforeningen. 2. februar 2014 arrangeres Kom deg ut-dagen på 130 steder over hele Norge. Den Norske Turistforeningen ønsker med denne dagen å blåse liv i den enkle, men viktige søndagsturen som alle kan være med på. Nå er det 48 av Den Norske Turistforeningens medlemsforening som arrangerer Kom deg ut-dagen, det er ny rekord og en økning på åtte medlemsforeninger fra februar 2013. Kom deg ut-dagen arrangeres i samarbeid med Norsk Tipping og One Call.

Swe Tint  og barna Harry og Theresa var enige i at man ikke behøver å dra langt for å få en fin naturopplevelse.
Swe Tint og barna Harry og Theresa var enige i at man ikke behøver å dra langt for å få en fin naturopplevelse. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 2. februar 2014