Vintereventyret venter

Opplev det fantastiske vintereventyret!
Opplev det fantastiske vintereventyret! Foto: Holger Peters, DNTs fotokonkurranse

Solen klatrer høyere på himmelen for hver dag som går. Et snøballkast unna der du bor ligger skogen og fjellet og venter med sitt eventyrlige koldtbord av opplevelser. Her har du et utvalg fra en omfangsrik meny, tilrettelagt av Turistforeningen.

Det rykker i turfoten når yr varsler nysnø, kuldegrader og blåswixføre. Er du dreven fjellfant finner du kanskje veien til de høyeste toppene på egenhånd, mens en nybegynner trenger hjelp til å sette kompasskursen til områder som egner seg best. Hvorfor ikke bli med et eller flere av Turistforeningens opplegg i vinter? Fra Kristiansand i sør til Nordkapp i nord arrangeres det små og store turer - både i hverdagen og i helgene.

- Ingen grunn til å sitte inne og sture, når det er UTE det skjer, sier turgeneral Nils Øveraas. Han benytter skog, mark, fjell og bratte bakker så ofte han kan.

Bli med på fellestur i vinter
I vår turkalender finner du oversikt over fellesturer og aktiviteter i turistforeninger og turlag i hele landet. Her kan du velge hvem du vil gå på tur med, hvor i Norge og vanskelighetsnivå.

DNT Oslo og Omegn har lagt ut sitt innholdsrike vinterprogram, her du kan du blant annet velge mellom tredagers tur over Hardangervidda for deg som ikke ønsker så lange dagsetapper, eller langtur i Jotunheimen og Skarveheimen for deg med litt mer erfaring. 

De andre turlagene har også turprogrammene for 2014 klare, som Bergen Turlag, Trondhjems Turistforening og Stavanger Turistforening.  For deg som aldri har vært med på en vintertur før anbefaler vi ferskinghelg med Bergen og Hordaland Turlag 7.-9. februar.  Eller hva med en flott og litt krevende tur i Bjerkreimsheiene med Stavanger Turistforening 7.-9. mars? Eller tre dager i trekanten i Sylan med Trondhjems Turistforening samme helg? Bor du på Sørlandet bør du være med DNT Sør på skitur Brokke-Øyuvsbu-Langeid 14.-16. februar. Mulighetene er mange!

Fjellsport
Om du er over gjennomsnittet glad i bratte turer, gjerne med tung oppakning og brede ski? Da er det på tide å bli kjent med DNT fjellsport. Dette er et miljø med trivelige folk, flust av artige, spenstige og passe krevende turer i ulendt og gjerne kupert terreng.
Eksempler på turer finner du her:

• Hva med en februarhelg i Jotunheimen? Hamar og Hedemarken Turistforening arrangerer toppturhelg til Bessheim for fjellsportinteresserte 14.-16. februar.
• Helgen 21.-21. februar 2014 har du mulighet til å bli med på en skitur litt utenom det vanlige med Fjellsportgruppa til Stavanger Turistforening. Turen går over Halvfarhei, og dere har med dere skiseil som dere kan leke dere med underveis.
• Drømmer du om å komme begeistret hjem fra topptur en søndag kveld eller har du kanskje nettopp vært i butikken og kjøpt ditt første par toppturski? Da er dette helga for deg! Fjellsportgruppa i Trondhjems turistforening arrangerer toppturer for nybegynnere 21.-23.  februar.

Lære noe nytt
Menyen for deg som vil lære noe nytt er fristende og innholdsrik. Å gå på kurs betyr å stille med blanke ark for å lære noe nytt, sammen med mennesker i samme situasjon.

Med DNT kan du lære kiting, telemark, skredsikkerhet, isklatring og mye annet. Et nyttig kurs er ferskingkurset, for deg som aldri har gått i vinterfjellet, som syns det ser fint ut og har lyst til å lære hvordan ferdes trygt når kuldegradene er mange, sikten lik null og det fortsatt er 20 kilometer igjen til hytta.

Vinterferie?
Midt i februar er det skoleferie og endelig tid til en fjelltur. På utvalgte Turistforeningshytter er det aktivitetsledere og full fart fra morgen til kveld for barnefamilier.

• I uke 8  stiller Barnas Turlag med aktivitetsledere på Fondsbu i Jotunheimen.  Ta turen til fjells denne uken, og nyt vinteraktive dager ute og hyttekos inne med hele familien. 

• Bor du i Trøndelag kan det friste med vinterfeire på Gjevilvasshytta . Her det også aktivitetsleder, trivelige tømmervegger og vakre turmuligheter i Trollheimen.

• Preikestolen fjellstue byr på kvalitetstid for hele familien i vinterferien. De stiller med dyktige aktivitetesledere, og legger alt tilrette for en aktiv og opplevelsesrik vinterferie. Et variert tilbud som passer de fleste.

• På Ådneram er det Barnas Turlag og Stavanger Turistforening som åpner hytta for barnefamilier. Her er opplegget mer fritt, men turledere bor fast på hytta og sammen kan man finne på aktiviteter gjennom dagene.

• For Bergen Turlag har det blitt en tradisjon å varme opp Alexander Grieghytten i Bergsdalen og ha en fast hyttevakt her i vinterferien. Opplegget er svært populært. Familien har med mat selv, men i løpet av uka deler alle på godene og lager felles aktiviteter i løpet av dagen.

For ungdom
• Haukeliseter fjellstue har kitecamp for ungdommer 17-20.februar og 24-27.februar. Bli med på en aktiv og spennende vinterferie! 

• Hamar og Hedemarken Turistforening arrangerer vinterBaseCamp på Åkersætra 24.-27. februar. Her blir det full fart med mange spennende og varierte vinterfriluftslivsopplevelser. Vi kan nevne skredsøk, pilking, herlige skiturer, snøbading, kino, lek og moro på leirplassen og mye annet.
• Er du litt barsk og klar for en flott vinterskitur fra hytte til hytta, kan turen gjennom Huldreheimen være noe for deg mellom 16 og 19 år. 

• For de som er litt yngre, anbefales Vinterleir på Lønsstua i Saltdalen ved Bodø, eller Vinterferie på Sæteren gård i Bærumsmarka utenfor Oslo.

Finn din vinteropplevelse
La deg inspirere, og meld deg på vinterens tur nå. Her finner du alle fellesturene til Den Norske Turistforening i vinter.

Trenger du tips til fine turer? På UT.no - hele Norges turplanlegger - finner du forslag til lange og korte skiturer over hele landet. Last også ned vårt kvistekart som viser hvilke vinterruter som er merket i fjellet i påsken. Rutene er lagt av erfarne fjellfolk som vet hvor det er trygt og best å gå.  

God tur!

Vinterferieaktiviteter med Den Norske Turistforening er gøy og sosialt.
Vinterferieaktiviteter med Den Norske Turistforening er gøy og sosialt.

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 31. januar 2014