Sjekk kvistekartet før du drar på tur

Kvisten viser vei i vinterfjellet. Her fra kvisting fra Upsete til Kaldavasshytta, februar 2021.
Kvisten viser vei i vinterfjellet. Her fra kvisting fra Upsete til Kaldavasshytta, februar 2021. Foto: Sveinung Klyve

Planlegger du fjellturen og lurer på hvor det er trygt å gå? Årets kvistekart og de oppdaterte føremeldingene gir deg svaret. 

Vinterfjellet lokker, men hvor er det best å ferdes? Hvert år merkes de mest brukte rutene i Sør-Norge med naturkvist for å vise vei. 

Rutene er laget av erfarne fjellfolk, og samles i et eget kvistekart som gir deg oversikt over gode ruter og åpne hytter. De fleste merkingene er sentrert rundt påske, men i listen under kartet finner du en oversikt over de som er merket i et lengre tidsrom. 

Følg alltid med på kartet i tillegg

Selv om de merkede vinterrutene ofte er et trygt veivalg i vinterfjellet kan du ikke alltid stole på merkingen. Kvist kan være føyket ned, nappet opp og spist av rein, eller været kan gjøre at du ikke kan følge merkingen. Kvistene er ingen erstatning for kart og kompass, så følg derfor alltid med på kartet når du går, slik at du til enhver tid vet hvor du er. Det finnes mange turkart som er tilpasset ulike fjellområder og har vinterrutene inntegnet. Norge-serien 1:50 000 fra Nordeca dekker hele landet. Hvis du bruker GPS må du uansett ha med papirkart og kompass.

Trenger du kart til turen? I vår nettbutikk kan du kjøpe turutstyr og kart til medlemspris.

De fleste vinterrutene på fjellet er merket med naturkvist.
De fleste vinterrutene på fjellet er merket med naturkvist. Foto: André Marton Pedersen


Ta forholdregler

Husk også på fjellvettreglene, og sjekk føremeldinger før du legger ut på tur! Været på fjellet kan skifte raskt, og det gjelder å være forberedt på ekstreme situasjoner. Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet. Med dette i bakhodet har du gode forutsetninger for å få en trygg og fin tur. Hvis du har noen spørsmål om merking og løyper, kan det lønne seg å ta kontakt med den lokale medlemsforeningen i det området du ønsker å ferdes. 

På denne siden finner du flere gode råd for ferdsel i fjellet. 

Kanskje dette også er året for å ta et skredkurs?

Tenk sikkerhet, ha respekt for vind og vær, og sist, men ikke minst: nyt naturen og de fantastiske mulighetene den har å by på! 

God tur! 

Kvistene er ingen erstatning for kart og kompass, så følg derfor alltid med på kartet når du går.
Kvistene er ingen erstatning for kart og kompass, så følg derfor alltid med på kartet når du går. Foto: Marius Dalseg Sætre

De fleste vinterrutene på fjellet er merket med naturkvist. Noen få er merket med bambus- eller plaststikker. 

Fjellrutene er bare merket deler av vinteren, men noen få er merket permanent med staker, staur, maling på trær, plastbånd eller på annen måte.

Nesten alle skogsløyper er permanent merket. Merkingen utføres av DNT, hoteller og lokale organisasjoner.

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 6. februar 2022