Folkevandring til fjells

Glimt fra 7-fjellsturen over Løvstakken. Uansett vær er det folkefest på fjellet denne dagen. Foto: Toril Refsdal Aase

Det blir folkevandring både på Galdhøpiggen, på byfjellene rundt Bergen, nutene ved Sandnes utenfor Stavanger, og på toppene ved  Drammen og Bodø denne helgen.

- Vi gleder oss enormt til søndagens 7-fjellstur i Bergen. Dette er ingen konkurranse, men en sosial folkefest der man møter venner og kan oppleve byfjellene på sitt beste, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen Turlag.

Fenomenet med fellestur for alle med mange topper på en dag startet for 58 år siden. I Bergen. Da dro Bergen Turlag i gang 7-fjellsturen over de sju fjell som omkranser vestlandshovedstaden. Siden har byer og tettsteder fulgt opp ideen. I år forventes det mellom 10 og 15 000 deltakere på toppturene rundt om i Norge.

Populært tiltak

De siste dagene har kontorene til Bergen Turlag vært forbeholdt dugnaden foran 7- og 4- fjellsturen. Deltakerbevis er solgt i tusen tall, men det er fortsatt plasser ledig for de som har lyst til å være med.

- Fra år til år ser vi at oppmerksomheten rundt 7-fjellsturen vokser. Noen samler på turen, kommer igjen hvert år. Andre er mer opptatt av å møte folk på stien, slå av en prat og kose seg, forteller Ødven.

7-fjellsturen i Bergen har ingen tidtakning.

- På vestlandet er det nok av motbakkeløp for den som vil delta på det. Vårt mål er en flott fjellopplevelse for alle. Et godt råd før turen er varme klær i sekken, matpakke og godt med drikke, sier Ødven.

Rollemodell

Ødven syns det er flott at andre turistforeninger, byer og tettsteder har fått sine sjufjellsturer. Denne helgen går det turer i Drammen, Stavanger, Bodø og med Røde Kors opp på Galdhøpiggen. Trondheim har sin egen sjufjellstur, og flere andre steder i Norge planlegger lignende opplegg.

- Å skape engasjement rundt nærmiljøturene er supert. I et større perspektiv betyr dette mye for folkehelsen, sier hun.

Attraktivt i nord

Bodø og Omegns Turistforening og Avisa Nordland har de siste årene invitert til stort turarrangement i Bodømarka den første søndagen i juni. Foreløpig deltakerrekord ble satt i 2009 da 4425 personer deltok.

- I Bodø blir det 7-toppstur, 3-toppstur og tur for funksjonshemmede på søndag. Vi gjør dette for åttende år på rad, og opplever en fantastisk oppslutning, forteller Bror Myrvang i Bodø og Omegn Turistforening.

Med flere hundre påmeldte, sannynligvis en dobling av deltakere ved start og bra værmelding, uten for høy varme, tror Myrvang søndagens tur går over i historien som en av de beste.

- En fin massemønstring er dette. Nord-Norges største friluftslivsarrangement, det er flott. Vi biter oss fast og ser på dette som en årlig begivenhet i framtiden, sier Myrvang.

Også på Topp7turen i  Drammen og 7-nutsturen på Sandnes i regi av Stavanger Turistforening forventes det folkefest søndag.

Høyest i Norge

Til Topps er årets sprekeste integreringsarrangement, der det frivillige og flerkulturelle Norge går sammen og arrangerer tur til toppen av Galdhøpiggen 1.-2 juni. Tusen turvandrere med innvandrerbakgrunn har allerede meldt seg på. Det er Norges Røde Kors, Integrerings og mangfoldsdepartementet (IMDI), Kommunenes sentralforbund som sammen med Den Norske Turistforening inviterer til tur– mot toppen av Galdhøpiggen eller i fjellområdene rundt.

- Lørdag kommer vi høyest i Norge. Toppturer uten konkurranse er et flott tiltak både for integrering og folkehelsen, sier fagsjef folkehelse Lise Corwin i DNT. Lørdag skal hun til topps på Galdhøpiggen sammen med flere hundre andre.

"Dette er ingen konkurranse, men en sosial folkefest der man møter venner og kan oppleve byfjellene på sitt beste." Helene Ødven, daglig leder i Bergen Turlag.