God friluftsjul

Hvorfor ikke legge en naturopplevelse under treet i år?
Hvorfor ikke legge en naturopplevelse under treet i år? Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Vi spurte tre friluftsglade om deres beste julegavetips. Til inspirasjon!

Foto: Jørn H.Moen

Torbjørn Ekelund

Forfatter, friluftsmann og medeier i nettmagasinet Harvest.

Torbjørn kombinerer gjerne natur og kultur med sine gaver:

1. Kart, kompass og nøkkelen til DNT-hytta på toppen av fjellet Styggemann på Skrim. En overkommelig tur i spennende terreng som avsluttes med 360 graders utsikt, og det som må være en av landets minste og kuleste hytter.

2. Jeg vil gjerne gi bort det jeg mener er den beste naturboka jeg har lest i år og på veldig lenge, Helen Macdonalds "H for hauk". Den handler om forfatteren som temmer en hønsehauk som sorgterapi etter at faren hennes dør. Sakprosa i verdensklasse.

3. En turgave er også klassikeren gjennom Nordmarka fra Stryken til Sognsvann, gjerne sammen med meg, men aller helst alene og med øretelefoner med Cappelen Damms Bokpod, der journalist Hallgeir Opedal intervjuer våre mest kjente forfattere. Jeg ville anbefalt å begynne med Ingvar Ambjørnsen, som snakker om vennskapet med Olav H. Hauge, om å være fugletitter i Hamburg og om hvor "jævlig gøy" det var å skrive bok som bare handlet om skauen.

Foto: Elise Theoline Skagøy

Elise Theoline Skagøy

En av "Eventyrjentene" på NRK og barnehageassistent.

Elise Theoline vil pakke inn alt som er hjemmelaget, turopplevelser og gode bøker.

1. En turopplevelse! En trivelig gave er jo å invitere noen på tur. Turen starter på kartet. Så hva med å gi bort et kart over området dere skal til? Kart kan du få tak i på f.eks kartbutikken.no, et turistkontor eller i DNT-butikker. Er du usikker på om mottaker er helt stø på å legge kompasskurs, finnes det gode tips på nettet, som du legge ved. Kanskje også et nytt og bedre kompass?

2. Det er mange flotte og inspirerende bøker om friluftsliv å velge mellom. Er det lov å nevne boka mi "Et liv ute"? Den handler om et par som solgte leiligheten og flyttet ut i naturen for et helt år…

3. Jeg er glad i alt som er hjemmelaget. Gå inn på pinterest.com. Søk på de tre bokstavene "D I Y" (do it yourself) og f.eks "jegergave" eller "friluftsliv. Da får du mange gode, billige og kreative gave- tips til dem som liker jakt og friluftsliv.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Stig Øystein Schmidt

Student og leder i DNT ung.

Stig Øysteins engasjement for ungdom og friluftsliv merkes godt på gavene han vil gi .

1 . Inviter med nokon du synst fortenar noko litt ekstra på ein tur med deg sjølv som turleiar. Det treng ikkje vere den lengste eller mest ekstreme turen!

2. Som medlem med DNT- nøkkel får du tilgang til 500 hytter rundt omkring i Noreg. Den kan ta deg opp på dei høgaste toppar, inn i dei djupaste dalar, og heilt garantert gi deg unike naturopplevingar!

3. Er du under 18 år, får du DNT ung medlemskap til 200 kr, og akkurat dei same medlemsfordelane som vaksen-medlem. Rabatt på festivalbillettar, turutstyr, reiser og overnattingar er berre noko av det du får igjen!

Skrevet av Solveig Thiis-Evensen 8. desember 2015