Planlegg norgesferien nå!

Foto: Marius Dalseg

Her får du DNTs beste tips til sommeren i Norge.

Pass- og flyplassproblemer skaper uro for mange ferielystne nordmenn. Mange vil feriere i Norge og ønsker tips til hva de kan finne på enten man er erfaren i friluftslivet eller trenger andre tips til norgesferien.

– Etter to år med pandemi ser vi at stadig flere grupper har oppdaget Norge som ferieland, og det ser ikke ut til at folk er lei av Norge, snarere tvert i mot. Vi ser etterspørsel og interesse for unike naturopplevelser og spennende aktiviteter, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening.

DNT gjør seg i disse dager klare for storinnrykk. DNTs tursentre opplever stor interesse fra ferieklare nordmenn som ønsker råd og tips til hvor de kan få de mest spektakulære opplevelsene.

– Vi er så heldige å ha enkel tilgang til variert natur og et mangfold av opplevelser. Det er noe for alle, enten man vil gå fra hytte til hytte i fjellet, oppleve spektakulær utsikt på topptur, ønsker å oppleve kultur på ferien eller er mer opptatt av å finne nærmeste fine badeplass, sier Dag Terje Klarp Solvang.

Mange vil ut i naturen i sommer

I en undersøkelse utført av Opinion for DNT sier halvparten vil til fjells i sommer. Samtidig svarer over 60 prosent at de ønsker seg en fottur i skog og mark eller langs kysten i løpet av ferien.

I samme undersøkelse oppgir 3 av 4 at de planlegger å ta hele eller deler av sommerferien i Norge.

– Vi er veldig glade for at så mange ønsker å oppleve norsk natur i sommer! Men det er spennende å se hvor folk til slutt velger å legge ferien sin. Undersøkelsen ble dessuten utført før problemene med flyplasser og pass tiltok, så det kan påvirke folks ferieplaner ytterligere. Jeg vil absolutt anbefale å planlegge norgesferien nå, sier Klarp Solvang.

5 tips til planleggingen

Jøldalshytta er en av hyttene langs den populære turklassikeren "Trekanten i Trollheimen". Foto: Marius Dalseg.

Finn en hytte som passer til dine ønsker for ferien

DNT har over 550 hytter i hele landet. Hyttene er betjente, selv- eller ubetjente. På de betjente hyttene kan du få fullpensjon. På de selvbetjente kan du kjøpe mat i proviantlageret som du tilbereder selv, mens på de ubetjente hyttene tar du med selv. DNT-nøkkelen er en medlemsfordel som gir tilgang til selv- og ubetjente hytter. Medlemskap gir rabatt på alle hytter.

På Krækkja på Hardangervidda møter du disse hestene i sommer.
På Krækkja på Hardangervidda møter du disse hestene i sommer. Foto: Morten Noremsaune

Bo fast på en betjent hytte og bruk den som base

Stadig flere, ikke minst barnefamilier, oppdager gleden over å bo fast på en betjent hytte i flere dager istedenfor den stadig populære ferieformen hytte-til-hytte-tur. Det å bo fast er særlig praktisk for barnefamilier. Her får du maten servert, blir kjent med andre familier og kan tilpasse dagens aktivitet eller tur ut fra dagsformen.

2. etappe av SignaTuren Massiv går over bre opp til Fannaråkhytta, DNTs høyestbeliggende hytte. Foto: Marius Dalseg

Prøv deg på langtur

Endelig kan vi gå de lange hytte-til-hytte-turene i fjellet igjen! Unn deg en spektakulær vandreopplevelse, og ta deg tid til å total avkobling i ett med naturen. DNTs SignaTurer er nøye utvalgte turer som går gjennom natur- og kulturlandskap i verdensklasse. Langturene er ekstra bærekraftige, fordi du kun forflytter deg til fots over mange dager, uten bruk av andre transportmidler.

Turen fra Hallingskeid til Osa er en av de Historiske vandrerutene.
Turen fra Hallingskeid til Osa er en av de Historiske vandrerutene. Foto: André Marton Pedersen

Historiske vandreruter

Tidens tann har for lengst slitt bort mange av våre eldgamle ruter. Men det finnes fortsatt mange synlige veifar og mangfoldige kulturminner i landskapet vårt. Du finner noen av dem langs våre Historiske vandreruter.

Kjenn på at det ikke er noe du MÅ rekke i sommer.
Kjenn på at det ikke er noe du MÅ rekke i sommer. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Senk tempoet, ta en omvei

Ferien er tid for avkobling og kvalitetstid! Legg mobilen nederst i sekken, og legg heller primusen, badetøyet og fotokameraet øverst. Mange planlegger ferien i detalj, men ved å være litt fleksibel på hjemreisen kan du la turen bli til underveis. Ta en ekstra natt på en hytte, bli litt ekstra lenge ved det fine badevannet eller ta en ekstra topp før hjemreise.

Den ultimate omvei-opplevelsen er årets nyhet “Omveien” fra Lillehammer til Sognefjorden. Den inneholder mange forslag til omveier og kan tas i etapper.

Haukenestårnet  i Østfold ruver med sin helt spesielle form i naturen.
Haukenestårnet i Østfold ruver med sin helt spesielle form i naturen. Foto: Marius Dalseg

Besøk nærskogen

Vi er heldig i Norge, de fleste har tilgang på naturopplevelser rett rundt hjørnet fra der vi bor. Benytt sommeren til å utforske nærnaturen! Overnatt på en av DNTs mange markahytter i kort avstand fra byene, eller ta en natt eller to i telt eller hengekøye. På Norges største turportal Ut.no finner du tips til turer.

Bakken gard er en perle i Lysefjorden.
Bakken gard er en perle i Lysefjorden. Foto: Marius Dalseg

Takk til alle medlemmer

Som medlem får du blant annet medlemspris på DNTs 550 hytter, rabatt på turutstyr, medlemsbladet Fjell og Vidde, tilbud om turer og kurs over hele landet, og en rekke gode medlemsrabatter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting.

I tillegg støtter du arbeidet vårt med å tilrettelegge for friluftsliv, ved å merke og rydde stier, legge ut broer, drifte og vedlikeholde hytter. Uten din hjelp hadde ikke dette vært mulig!

Bli medlem du også!
Bli medlem du også! Foto: Marius Dalseg