Kronprinsen besøkte frivillige i Drammen

Kronprins Haakon hilser på frivillige Ahmet Dogan, Mahmut Kader og Vildan Kader i DNT Drammen. Foto: Benedicte Ødegaard

Frivillige organisasjoner samarbeider om å flere i aktivitet og redusere ensomhet. I dag markerte vi startskuddet for den store samarbeidskampanjen #sammenpåtur, og Kronprinsen var med!

- Vi ønsker at enda flere skal oppdage gleden ved friluftslivet og bli med oss på tur, både som deltaker og frivillig. I løpet av Frivillighetens år vil vi invitere enda flere med på lavterskel fellesturer i nærmiljøene rundt om i Norge, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Under fanen #sammenpåtur vil lokale lag og foreninger over hele landet invitere bredt til aktiviteter og turer i tiden framover.

Vil bekjempe ensomhet

Målet med #sammenpåtur er å senke terskelen for å delta i de mange aktivitetene som hver eneste dag arrangeres av frivillige lag og foreninger over hele landet. Initiativet er et samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelsenKreftforeningenNorske Kvinners SanitetsforeningDen Norske Turistforening, og Norsk Friluftsliv, på vegne av de 18 store friluftslivsorganisasjonene.

– Det å komme i gang med en aktivitet, slik som nettopp en tur i nærmiljøet, er ofte enklere sammen, men ikke alle har noen å gjøre det med. Det å bli invitert med inn i frivilligheten og bli del av et sosialt felleskap, tror vi kan være en kur mot både ensomhet og inaktivitet, sier prosjektleder Tonje Refseth i Norsk Friluftsliv.

– Friluftslivet er så tilgjengelig, men samtidig vet vi at det er mange som sliter med å komme seg ut og drømmer om å bli mer aktive. Våre lokale foreninger og frivillige er her for å hjelpe til med det, sier Dag Terje Klarp Solvang.

Kronprins Haakon åpnet dugnaden

Midia Hesso i DNT Drammen ønsker HKH Kronprins Haakon velkommen.
Midia Hesso i DNT Drammen ønsker HKH Kronprins Haakon velkommen. Foto: Benedicte Ødegaard

Dugnaden for å redusere ensomhet og utenforskap ble sparket i gang 10. mai, på den offisielle verdensdagen for fysisk aktivitet.

HKH Kronprins Haakon deltok på startskuddet for markeringen, som fant sted i Drammen. Kronprinsen er også høy beskytter for Frivillighetens år 2022.

- Det var en veldig spesiell og spennende opplevelse for oss å få møte Kronprinsen. Vi skjønner at han er opptatt av friluftslivet, og han er jo veldig sjarmerende. Jeg skal aldri vaske hånda igjen, sier turleder Mahmut Kader etter å ha håndhilst på Kronprinsen.

Tusen takk!

Vi er utrolig stolte over alle våre frivillige.
Vi er utrolig stolte over alle våre frivillige. Foto: Marius Dalseg Sætre

Frivillig arbeid er selve ryggraden i Den Norske Turistforening, og tusenvis av frivillige legger ned over 800.000 timer frivillig arbeid hvert eneste år for at flere skal komme seg ut på tur. Dette gjelder både de som merker og rydder stier, tømmer utedoer, leder turer, kurs og aktiviteter, og de tar seg av styrearbeid.

- Uten innsatsen fra frivillige over hele landet hadde friluftslivet sett ganske annerledes ut. Vi hadde ikke hatt de merkede stiene, hyttene ville forfalt, og turgrupper over hele landet hadde forsvunnet. Det er takket være de frivillige at vi kan ta med oss så mange ut på tur, og jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke hver enkelt frivillig vi har i DNT, dere er uunnværlige, sier generalsekretær Klarp Solvang.

Bli med du også

Ta med noen du ikke kjenner så godt på tur!
Ta med noen du ikke kjenner så godt på tur! Foto: Marius Dalseg

I tillegg til aktivitetene i regi av foreninger, oppfordres også alle andre til å invitere med noen ut på tur.

– Det er møtene mellom mennesker som utgjør forskjellen. Du kan for eksempel invitere med noen du ikke kjenner fra før, noen du ikke har sett på lenge, eller noen du vet om som gjerne kunne ha trengt en tur, turvenn eller opplevelse utendørs, sier Tonje Refseth.

Fakta om #sammenpåtur

•    Et signalarrangement under Frivillighetens år 2022
  •     Aktiviteter og turer i alle fylkene.
  •     Kick-off 10. mai, men blir også aktiviteter gjennom året
  •     Arrangeres av Norsk Friluftsliv og de 18 medlemsorganisasjonene, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kreftforeningen, Norske Kvinners Sanitetsforening og Den Norske Turistforening