Gjensynsglede i påskefjellet

Mange var innom Krækkja på vei over Hardangervidda.
Mange var innom Krækkja på vei over Hardangervidda. Foto: Marius Dalseg Sætre

Endelig kunne DNT ønske velkommen til tradisjonell påske i fjellet igjen.

Godværet i siste del av påskeferien ga en flott avslutning på en etterlengtet påske for vertskap og gjester på DNTs hytter.  

– Påsken er høytid også for DNT, og jeg vil takke alle frivillige og ansatte som har stått på for å legge forhodene til rette for alle de som tok turen til fjells i påsken. 4300 km løyper er kvistet, hytter er vasket, matlagre fylt opp og ved er hugget, alt for at vi skal kunne gå på hytte til hytte-tur i fjellet, jeg er så imponert, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT. 

Gjensynsglede  
To år med restriksjoner har vært krevende, og alle i DNT har vært veldig spente på å åpne tilbudet for fullt igjen. Har folk fått andre vaner, ville de sitte på gjerdet? 

– Vi har gledet oss enormt til påsken. Den betyr mye for hele DNT-familien, og ikke minst for vertskapet på de betjente hyttene våre. Derfor var det ekstra gledelig å se gjensynsgleden mellom gjester, vertskap og hytteverter, det er tydelig at flere enn oss har lengtet etter å kunne gå på påsketur fra hytte til hytte i fjellet igjen, sier Dag Terje Klarp Solvang. 

Det meldes om mye gjensynsglede i fjellet i år!
Det meldes om mye gjensynsglede i fjellet i år! Foto: Marius Dalseg Sætre

Mindre besøk enn i 2019 

Overnattingstallene viser samlet sett at det har vært noe mindre påskebesøk på DNTs betjente hytter i 2022 enn i 2019. Det gjelder særlig for første del av påsken. 

– En viktig grunn er det ruskete været i Palmehelga, som nok gjorde at en del la om planene i siste liten. Overnattingstallene har heldigvis tatt seg opp etter hvert som været ble bedre i andre del av påsken. Samlet sett er det nok på Hardangervidda og fjellområdene rundt at besøket har vært best, sier Klarp Solvang. 

​​​​​​​Nydelig påskeavslutning 

På Fondsbu i Jotunheimen har det vært god påskestemning og glade gjester.

– Påska 2022 oppsummeres kort med drømmepåske! Vi er tilbake til normale forhold med tettpakka langbord i spisesalen og flust med glade påskegjester både ute og inne, forteller Solbjørg Kvålshaugen som er vertskap på Fondsbu. 

– Vi har allerede snart tjue rom booka for påska 2023, og det sier i grunnen det meste om hvordan gjestene har hatt det.

Hun forteller at en fersk gjest skrev dette i en melding: "Hei, og takk for en fantastisk påske! Har du ledig tre rom for påska 2023?" Det var et par som hadde bodd på Fondsbu, og neste år blir de tre par på påskebesøk. Solbjørg ønsker hjertelig velkommen.

God påskestemning på Fondsbu i år!
God påskestemning på Fondsbu i år! Foto: Marius Dalseg Sætre

I Trollheimen gjorde uværet i Palmehelga at så godt som ingen gjester fant veien ut i fjellet. Det snudde heldigvis med én gang vinden stilnet, og sola viste seg igjen. 

– Vi hadde snøstorm i palmehelga, men påskedager med fantastisk føre og strålende sol! Det gir fornøyde gjester, sier Randi Horghagen, bestyrer på Gjevilvasshytta. 


Påskekos på trappa på Gjevilvasshytta.
Påskekos på trappa på Gjevilvasshytta. Foto: Randi Horghagen

Oser av tradisjon 

Å gå fra hytte til hytte i påskefjellet oser av historie. Samtidig er det en viktig påsketradisjon for mange.  Går man innom betjente hytter innebærer det også en varm dusj og ferdiglaget middag med lokale råvarer. 

– Dette er en helt nydelig opplevelse som jeg unner alle å oppleve. Det er så god stemning på hyttene, du opplever et unikt fellesskap. Folk er der på like vilkår, og du har alltid noe å snakke om. Summingen rundt middagsbordet på kvelden, det er en helt fantastisk lyd. Her får du gode turtips og nye venner, sier Klarp Solvang. 

Og selv om det er plass til alle på DNT-hyttene, er det fullt mulig å få sitt eget rom.  

– Mange tror nok at det er stappfullt i fjellet alltid, og at man sover på madrass i peisestua, men sånn er det ikke nødvendigvis. Du kan bestille deg eget rom på alle de betjente hyttene, og det er ofte god plass, sier Klarp Solvang.