Dra til fjells - nå kommer finværet!

Det har vært god plass i fjellet i påskeferiens første helg, og det er også mye ledig resten av påsken. Hit kan du dra om du vil til fjells nå.

- Jeg oppfordrer til å pakke sekken, hive seg på et tog eller i bilen og komme seg til fjells. Det er flotte skiforhold og nok av plass på de fleste hyttene i fjellet, og nå stilner endelig vinden som har herjet i fjellet i Sør- og Midt-Norge, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforeningen.  

Nå kommer finværet 

I løpet av palmehelgen har DNTs betjente hytter hatt 2386 påskegjester. Vertskapene melder om at værmeldingene har ført til mindre folk enn forventet, men tror det snur når værutsiktene nå ser bedre ut.  

- Populære innfartshytter ved Hardangervidda, som Finse og Haukeliseter, har hatt godt med gjester den første påskehelga tross for dårlig vær, mens det er roligere påskestemning i de andre fjellområdene. Vi er uansett glade for at folk endelig har funnet veien til fjells etter to år med stengte hytter, sier Klarp Solvang. 

Vertskapet på Krækkja ønsker velkommen til fjells.
Vertskapet på Krækkja ønsker velkommen til fjells. Foto: Marius Dalseg Sætre

God stemning på fjellet

Krækkja på Hardangervidda er et populært sted å overnatte på veien over vidda. Her har det vært jevn gjennomfart med skiturister på vei fra hytte til hytte. 

- Her har praten gått lett i peisestua gjennom hele palmehelga. Det er så fint å endelig kunne ønske folk velkommen til påskefjellet! Vi har hatt folk i nesten alle sengene de siste dagene, men ser at vi fortsatt har god plass i dagene som kommer. Vi er klare med fine snøforhold, hjemmelaga mat og påskestemning, sier Signe Søndrål som er vertskap på Krækkja sammen med Per Martin Bjerke.

Det har snødd mye ved Trollheimshytta i påsken.
Det har snødd mye ved Trollheimshytta i påsken.

Mengder snø i Midt-Norge

I Trollheimen og Sylan har mye snø og vind resultert i avbestillinger i palmehelga, men nå ser værutsiktene bedre ut. Vertskapene melder om god plass til dem som planlegger tur senere i påskeuka.   

- En del av dem som hadde tenkt seg til oss i helgen kommer noen dager senere enn planlagt, så snart været tillater det. Jeg trodde nok aldri at vi ville klage over for mye snø en påske midt i april, smiler vertskap på Trollheimshytta, Elisabeth Johansson.

Nå kommer finværet!
Nå kommer finværet! Foto: Marius Dalseg Sætre

Endelig tradisjonell fjellpåske

Den klassiske påsketuren fra hytte og hytte står fortsatt sterkt som påsketradisjon. Etter to år med påskestengte hytter merker DNT at mange har lengter etter den gode gamle påsketuren.

- Vi er vanedyr, og spesielt i påsken står tradisjoner sterkt. Våre hytter har flere gjester som kommer igjen år etter år, og går den samme ruta gjennom fjellet. Selv om været har vært ruskete de siste dagene melder flere hytter om god stemning og gjensynsglede mellom vertskap og gjester.  

Han oppfordrer folk til å senke tempoet, justere planene etter været og heller nye en ekstra dag på en hytte om været tilsier det.  

- Akkurat nå er det fortsatt mulighet for eget rom på de fleste av våre betjente hytter, så det er bare å bestille seg tur i påskehelga, sier DNTs generalsekretær.  

Iungsdalshytta melder om ledige rom.
Iungsdalshytta melder om ledige rom. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Her er noen eksempler på hytter med god plass:

Nørdstedalsseter (Breheimen)

Nørdstedalsseter ligger øverst i Fortunsdalen i Breheimen. Den betjente hytta har en intim og hyggelig atmosfære og er et knutepunkt i ruta mellom Jotunheimen og Breheimen.

Mogen (Hardangervidda)

Mogen turisthytte ligger praktfullt til innerst ved vestenden av Møsvatn. Stedet har lange tradisjoner som innfallsport til selve Hardangervidda og er en av viddas eldste turisthytter. Mange velger Mogen som base for flotte turer i området.

Mårbu (Hardangervidda)

Mårbu turisthytte ligger idyllisk til ved nordenden av vannet Mår, rett ved grensa til Hardangervidda nasjonalpark. Rundt selve hytta finner du et vennlig småkupert terreng, og lenger unna høyreiste nuter og daler med topper opp i 1400 meters høyde.

Glitterheim (Jotunheimen)

Glitterheim ligger på 1400-meters høyde med noen av de flotteste omgivelsene i Jotunheimen utenfor hyttedøra. Her det det mulighet for dem som samler 2000-meterstopper i tillegg til at området er egnet for barnefamilier.

Gjendesheim (Jotunheimen)

Er et vintereldorado for lek og moro. Rett utenfor hytta kan dere bygge snøhuler og borger, ake – eller hva med en skihoppkonkurranse? Hytta tilbyr også toppturer for både nybegynnere og de med litt med erfaring. Etter en lang dag ute i snøen kan dere kose dere med badestamp, peiskos og god lokalprodusert mat. 

Iungsdalshytta (Skarvheimen)

Nord for Hallingskarvet, der Iungsdalen og Fødalen møtes, ligger trivelige Iungsdalshytta.  Her er du midt mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Hytta er en hyggelig base for hele familien.

Trollheimshytta (Trollheimen)

Trollheimshytta ligger lunt til i storfuru- og bjørkelandskap med vid utsikt til fjellmassivene og toppene som kranser Folddalen midt i Trollheimen. Turmulighetene rundt Trollheimshytta er mange, og hytta er et godt utgangspunkt for toppturer, dagsturer, eller som en del av den klassiske turen "Trekanten i Trollheimen".  

Nedalshytta (Sylan)

Nedalshytta ligger lunt og idyllisk til i bjørkeskogen innunder det mektige Sylmassivet, og er et eldorado både for toppturentusiaster, barnefamilier og tradisjonelle fjellturister. Hytta er hovedinnfallsporten til Sylan fra norsk side, og er en del av den populære helårsruta "firkanten" som går både på norsk og svensk side av grensen. 

Annonse