For mange legger igjen viktig utstyr

Været skifter fort i fjellet. Pakk med fjellvett og det du trenger til ulike forhold.
Været skifter fort i fjellet. Pakk med fjellvett og det du trenger til ulike forhold. Foto: Marius Dalseg Sætre

11. april er Fjellvettdagen. Bare 6 av 10 har med seg nok utstyr til å møte uvær på tur. Sjekk tipsene for en trygg påske. 

9 av 10 nordmenn mener de kan ta ansvar for egen sikkerhet på tur, men bare 6 av 10 har med seg nok utstyr til å møte uvær på tur. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion for Den Norske Turistforening (DNT) og Røde Kors.

– Det er et paradoks. Svært mange av oss mener at vi kan ta ansvar for sikkerheten vår på tur, samtidig innrømmer overraskende mange at de nok ikke har med seg det utstyret som trengs for å møte uvær i fjellet - både for å hjelpe seg selv og andre, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Han minner om at uvær kan komme plutselig, og at det er viktig å ha med seg nødvendig utstyr for å kunne hjelpe seg selv og andre.


– Riktig utstyr er viktig, men å kunne bruke utstyret er det som ofte kan avgjøre utfallet av en vanskelig situasjon. Det å ikke kunne bruke kartet er som å ha en instruksjonsbok på et språk du ikke forstår, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

I 2021 ble frivillige i Røde Kors Hjelpekorps kalt ut til 1773 søk- og redningsoppdrag. Det er det høyeste registrerte antallet noen gang.

Har opplevd farlige situasjoner

Undersøkelsen fra Opinion viser at 1 av 3 har opplevd situasjoner på tur som farlige eller ukomfortable. Langt flere sier også at de opplever å ha mindre kunnskap om å ferdes trygt i fjellet på vinteren enn på sommeren. 

– Det å ta vare på seg selv i naturen er noe som må læres. Selv om vi er en nasjon født med ski på beina viser dette at vinteren kan være utfordrende selv for fjellvante turgåere, sier landsrådsleder Løvik.

– Sikker ferdsel i fjellet handler om god planlegging, nødvendig utstyr, og det å gjøre gode vurderinger underveis. Påskefjellet kan være fantastisk, og turgleden blir bare større når man forbereder seg godt, sier DNTs generalsekretær.

Hva skal man pakke med seg?

På tur i vinterfjellet er det ekstra viktig at man kler seg etter vær og forhold, og har hodet med seg når man pakker sekken.

- Turen blir finere hvis du vet at du er godt forberedt. Selv om det er sen påske med fint vær må du ha med deg ekstra klær, mat og drikke og det utstyret som turen og terrenget krever. Forholdene i fjellet kan endre seg fort, sier Dag Terje Klarp Solvang.

En vindsekk kan redde liv, og du trenger et underlag, sovepose og spade for å klare deg en natt ute. Hodelykt og førstehjelpsutstyr er også en selvfølge. Unngå skredfarlige områder, men skal du ferdes i terreng som er skredutsatt må du ha med søker/mottaker, søkestang og spade, sier Solvang.

Fjellvettdagen arrangeres 11. april

Helt siden de nye Fjellvettreglene ble lansert i 2016, har mandag i påskeuken vært fast Fjellvettdag. 11. april står Røde Kors og DNT klar fra tidlig morgen i avgangshallen på Oslo S for å minne folk på Fjellvettreglene og vise hva en bør pakke i sekken av turutstyr til påsketuren.

Det har vært ruskete vær i begynnelsen av påsken, men nå er værutsiktene bedre.
Det har vært ruskete vær i begynnelsen av påsken, men nå er værutsiktene bedre. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse