Ja, det ER snø i fjellet!

Fra Storerikvollen Turisthytte i Sylan.
Fra Storerikvollen Turisthytte i Sylan. Foto: Jonny Remmereit

Det er nok av muligheter til å oppleve drømmepåsken. Den Norske Turistforening melder om nok snø og skiføre i de aller fleste høyfjellsområder. 

– Det er mange som spør om det er snø i fjellet nå, og det skjønner jeg godt! Folk drømmer om påskefjellet nå som de betjente hyttene er åpne og det er mulig å gå fra hytte til hytte igjen etter noen kjedelige år med pandemi, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).  

Han har en tydelig gladmelding til alle som vil til fjells:

– Det er nok av steder man kan reise for å få en snø og skipåske i år også. Snøen holder seg i høyfjellet, og de fleste av våre hytter melder om fine skiforhold, forteller Klarp Solvang.  

Selv om det er lite snø i mange lavereliggende fjellområder der mange har hytte, er det nok snø til skiturer i de fleste høyfjellsområder. I Nord- og Midt-Norge er det masse snø, det samme er det jo høyere og lengre vest du kommer i Sør-Norge.  

Snøfallet gjorde godt

I Bergen og Hordaland Turlag bobler de over av entusiasme over påskeutsiktene.

– Det er fantastiske forhold i fjellet på Vestlandet med 10-15 cm nysnø denne uka! Slår været til også nå, så blir det en drømmepåske i fjellet, sier daglig leder Helene Ødven.

Også i Trøndelag er hyttene påskeklare.

– Det er rikelig med snø i Trollheimen og Sylan. Snøen er fast og fin å gå på, med nysnø på toppen. Trekanten i Trollheimen er ferdig kvistet og i Sylan er verdens største helårsmerkede rutenett klart. Nå er det bare opp til høyere makter om dette blir tidenes drømmepåske, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening.

Hardangervidda i helga.
Hardangervidda i helga. Foto: Synnøve Walle

Plass til etternølerne  

DNT Oslo og Omegn har hytter og ruter i de fleste fjellområdene i Sør-Norge, og rapporterer om skikkelig påskestemning.

– Vi er så glade og lettet over å kunne invitere til tradisjonell fjellpåske igjen. Det er nydelige forhold i de fleste områder og fortsatt plass på hyttene, så ta turen til fjells, oppfordrer daglig leder Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og Omegn.

Sjekk forholdene der du er   

I et land som vårt er det alltid en del variasjoner, så sjekk forholdene der du skal. Husk vindtette klær og søk ly om nødvendig. På dnt.no/foremeldinger får du statusrapport for utvalgte tur- og fjellområder. Sjekk isvarsel og skredvarsel på varsom.no.  

Bilder fra Grautheller i Sirdal 2. april.
Bilder fra Grautheller i Sirdal 2. april. Foto: Morten Abrahamsen

Slik er føreforholdene i fjellet nå:  

Setesdalsheiene  

Setesdalsheiene og Sirdalsheiene er det bra med snø - 60-100 cm. En god vinter! Veldig gode skiforhold nå. Stabilt kalde temperaturer den siste tiden. Vann over 600 m er farbare.

Ryfylkeheiene  

Ryfylkeheiene har skikkelig bra forhold. Vi har fått litt påfyll av nysnø på tampen av helgen/starten av denne uka, og det ser veldig bra ut.

Skarvheimen     

I Skarvheimen er det supre forhold etter snøfallet de siste dagene. Hardt under og et fint lag med styresnø på toppen.   

Breheimen    

Fine forhold og godt skiføre i Breheimen. Sota Sæter melder om flotte forhold med fast snø i bunnen og nysnø på toppen, cirka 70-80 cm snødybde.

Jotunheimen    

Det er flotte forhold i Jotunheimen. Mest snø i vestlige områder, men de siste dagene er det kommet mellom 5 og 10 cm snø mange steder, noe som har gitt ett fantastisk skiføre, med skare under og fin styresnø oppå.  

Hardangervidda    

Det er godt med snø på vidda, og et lite påfyll med nysnø søndag og mandag har gitt fine forhold. Det har vært litt lite snø på sørøstvidda, men nysnø og kuldegrader har bedret forholdene, og nå ligger alt til rette for en fantastisk påskeferie.

Pyttbua i Tafjordfjella 4. april.
Pyttbua i Tafjordfjella 4. april. Foto: Odd Inge Giskegjerde

Stølsheimen, Bergsdalen og Kvammafjella  

Fantastiske forhold i fjellet på Vestlandet med 10-15 cm nysnø denne uka. Slår været til også nå, så blir det en drømmepåske i fjellet.

Tafjordfjella og Sunnmøre

Generelt gode forhold på Sunnmøre og i Tafjordfjella og mye snø i fjellet! Det er kommet 20-40 cm nysnø de siste dagene. Vær obs på skredfare.  

Dovrefjell  

Tilsynet på Reinheim melder om fine forhold på Dovrefjell. Det har kommet påfyll av 30 cm nysnø og med minusgrader hele døgnet, kommer føret til å holde seg.

Trollheimen og Sylan     

Det er rikelig med snø i Trollheimen og Sylan. Snøen har lagt seg fint og jevnet ut dolpene i terrenget. Den er fast og fin å gå på, med nysnø på toppen. Trekanten i Trollheimen er ferdig kvistet og i Sylan er verdens største helårsmerkede rutenett klart.

Nord-Trøndelag

I nordre del av Trøndelag er det rikelig med snø. Det er kuldegrader i fjellet og det gjør at skiføre holder seg godt. I første del av påsken er det meldt en del snø og vind, som kan gi større skredfare i utsatte områder - vurder skavler og snøheng. 

Kjennsvasshytta på  Indre Helgeland.
Kjennsvasshytta på Indre Helgeland. Foto: Nils Reinåmo

Nordland

Nok med snø og gode skiforhold i hele Nordland. Mye løssnø etter snøfallet sist helg.  Sjekk varsom.no før du drar på tur.

Troms og Finnmark

Masse snø og flotte forhold i Troms og Finnmark. DNT Alta og omegn melder om glimrende skiføre. De som planlegger toppturer må være obs på snøskredfare.

Hedmarksvidda  

Det er skiføre på Hedmarksvidda, og det kommer til å holde seg hele påsken. Hardt på morgenen og mykt om ettermiddagen.  

Langsua  

Generelt lite snø, men mulig å gå på ski der løypene har satt seg.  OBS: Liomseter er stengt i påsken, selvbetjent del åpen.

Rondane   

Ved Rondvassbu i Rondane er det fine forhold. Det er lite snø nord og øst i Rondane. OBS: Bjørnhollia og Grimsdalshytta holder stengt i påsken, selvbetjent del åpen.

Femundsmarka  

I Femundsmarka meldes det om lite snø, men fine forhold. Det fortsetter med kuldegrader hele døgnet fremover, så snøen vil bli liggende i påsken, med de kuldegradene som er nå. OBS. Svukuriset holder stengt i påsken.

Annonse