Milliongave til friluftsglade ungdom

X-ung byr på tøffe, utfordrende og morsomme aktiviteter.
X-ung byr på tøffe, utfordrende og morsomme aktiviteter. Foto: Sigurd Rønningen/ Stavanger Turistforening

Den Norske Turistforening har fått 6 millioner kroner for å starte opp et tilbud for ungdomsskoleelever i Stavanger, Haugesund, Bergen og Kristiansand.

- X-Ung skal være en spennende og utfordrende brekkstang for å vippe ungdom opp fra kjellerstuen, vekk fra flatskjermen, ut av kjøpesenteret og inn i en verden av utfordrende aktiviteter, sier prosjektleder Arild Rosnes i Stavanger Turistforening.

Skal lokke ungdommen ut
For selv om Den Norske Turistforening allerede har gode tradisjoner med ungdomsaktiviteter gjennom DNT ung og barn i Barnas Turlag, havner de yngste ungdommene ofte midt i mellom. X-ung er derfor et skreddersydd opplegg aldersgruppen 12-16 år. Tilbudet får en kick-start ved hjelp av gaven på 6 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen SR-Bank.

- Formålet med X-ung er å være et inkluderende breddetilbud med utendørsaktiviteter for ethvert nivå. Turistforeningene tilbyr en unik kombinasjon av naturopplevelser, fysisk aktivitet og sosialt fellesskap, den ultimate vaksine mot inaktivitet som rammer dagens ungdomsgenerasjon hardt, sier fagsjef for ungdom i Den Norske Turistforening, Linn Jåthun.

Blander teknologi og friluftsliv
Til nå er prosjektet i oppstartsfasen i de fleste byene, men Stavanger har allerede satt i gang for fullt i løpet av sommeren. De byr på kiting, padling, klatring, GPS-løp, surfing, overnattingsturer og mange andre spennende aktiviteter.

- Forrige uke testet 25 ungdommer ut GPS-spillet DJEEO i Sørmarka i Stavanger.  Ungdommene jakter etter virtuelle poster i terrenget ved hjelp av GPS, iPad og walkie talkie. Ved å blande teknologi og friluftsliv møter vi ungdommene på deres egne premisser, og når nye målgrupper, sier Arild Rosnes.

Fakta om X-ung

Et samarbeid mellom Stavanger Turistforening, DNT Sør, Haugesund Turistforening og Bergen Turlag for barn i ungdomsskolealder (12- 16 år). X-ung skal:
• Engasjere ungdom som ikke er med på eller har falt utenfor idretten
• Trigge ungdom som har vokst fra speideren og skolemusikken
• Aktivisere ungdom som ikke lenger vil være med mor og far på tur
• Matche ungdom som verken vil være storesøster eller lillebror – bare utfordre seg selv
• Utfordre ungdom som digger ekstremsport – og de som ikke ante at de gjorde det.
• Hjelpe ungdom som trenger motiverende fysisk aktivitet – ikke et spark i baken

Slakk line på fjellcamp i regi av DNT X-ung Stavanger
Slakk line på fjellcamp i regi av DNT X-ung Stavanger Foto: Arild Rosnes/Stavanger Turistforening

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 16. oktober 2013