Kickstartet Frivillighetens år med dugnad i DNT

I dag fikk våre frivillige i DNT Oslo og omegn storfint besøk på Skar leir i Oslo.
I dag fikk våre frivillige i DNT Oslo og omegn storfint besøk på Skar leir i Oslo. Foto: Marius Dalseg Sætre

Tirsdag besøkte Kronprins Haakon ungdommer og frivillige i Skar leir. 

I den nedlagte militærleiren innerst i Maridalen har frivilligheten fått frie tøyler og resultatet er imponerende – og ikke minst inspirerende. Gode initiativ, produktivitet og mangfold er stikkord for den pulserende leiren som nå huser Trelauget, ungdommer fra Bydel St. Hanshaugen og Brolauget.  

Fra å være vedprodusenter har miljøet utviklet seg til å holde på med møbelsnekring, brobygging og tiltak for barn og unge. De forsyner Marka-hyttene med ved, de snekrer møbler til de forskjellige hyttene og i 2017 ble det inngått en avtale med St. Hanshaugen bydel om arbeidstrening for ungdom. Det førte til at miljøet på Skar fikk et økt mangfold i både alder og bakgrunner. 

– Det gir meg håp at dette går så bra 

H.K.H. Kronprinsen var tydelig imponert av miljøet på Skar og var full av lovord om tilbudet. 

– Det er en sosial dimensjon her som er verdifull. Og så må vi snakke litt om Skar og programmet de har for de unge som er tatt med inn her og på en måte er integrert i hele det oppsettet som DNT har her på Skar. Det er utrolig fint å se hvordan det fungerer. Her kan man bare komme akkurat som den man er, ha innsjekk i hvordan man har det og sette i gang med arbeid, kløyve ved eller jobbe med barn som er her på friluftsdag, sier Kronprins Haakon og legger til: 

– Det gir meg håp at dette går så bra. Ikke bare selve prosjektet, men det er et kvalitetstegn ved samfunnet vårt at man får disse tingene til å fungere. Og de ungdommene som er her gjør en viktig jobb for barna. De er med å organisere sommerleir for barn og gjør viktig jobb ved å produsere ved til hyttene til DNT. Når de er klare for det går de videre til jobb og utdanning.  

Vinn-vinn for alle parter 

Birger Baisgård er en av ildsjelene bak frivillig-miljøet og var en av de som viste kronprinsen rundt på Skar leir.  

– Det føles veldig godt og det er hyggelig at han vil besøke oss og tar seg så godt tid når han er her. Det er motiverende og inspirerende for oss. At kronprinsen kaster glans på dette er med på å få fram hva frivilligheten står for og rekruttere flere. Det er det som er hensikten med Frivillighetens år og vi føler oss veldig beæret, sier Baisgård.   

Dugnadsmiljøet på Skar leir så dagens lys i 2017 og har hatt en rivende utvikling siden den gang.  

– Det som er morsomt med det er at det har utviklet seg til å bli et veldig spennende miljø.  Folk kommer sammen med veldig ulik yrkeserfaring og fra forskjellige ståsted. Men det skaper mer mangfold og et mer fargerikt miljø. Det er det samme med ungdommene som er med oss. De er helt andre typer og kommer med helt andre tanker enn mange av oss. Det gjør at det blir friskere og morsommere samtaler, så det er veldig inspirerende å være med her, sier Baisgård og legger til:  

– Så tror jeg det hjelper oss å holde oss unge til sinns. Det er ikke til å legge skjul på at et par av oss er litt oppe i åra, og da hjelper det å være med yngre mennesker. Så tror jeg ungdommen kanskje får igjen noe fra å være med oss.  

Fellesskap, felleskap, felleskap 

En annen som var strålende fornøyd med besøket fra kronprinsen var Hege Eika fra DNT Oslo og Omegn. Hun jobber fast med ungdommene fra Bydel St. Hanshaugen og strålte av stolthet etter møtet med Kronprinsen.   

– Jeg synes dette ble alt vi kunne drømt om. Jeg er innmari stolt av ungdommene når jeg forklarer hva vi driver med. Det er ikke alltid like lett å forklare hva som skjer på Skar, men det er utrolig vakkert. Jeg tenker hovedfokuset er fellesskapet. Her er det fellesskap mellom alt fra barn i barneskolealder til seniorer, og alt imellom der. Vi bruker dette friluftsområdet som en trampoline ut i noe annet som våre ungdommer drar nytte av, og det er et viktig felleskap for både seniorene og ungdommene.  

På Skar fikk Kronprins Haakon oppleve noe av det som frivilligheten gir oss: Ungdommer og seniorer som møtes på tvers av generasjoner.
På Skar fikk Kronprins Haakon oppleve noe av det som frivilligheten gir oss: Ungdommer og seniorer som møtes på tvers av generasjoner. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse