24 opplevelser til kalenderen

Lag gjerne bål som en av aktivitetene i adventskalenderen.
Lag gjerne bål som en av aktivitetene i adventskalenderen. Foto: Marius Dalseg Saetre

Mange lager adventskalender til barna, men fyller lukene med opplevelser heller enn små ting. Hva med å gi bort en båltur, overnatting i skogen eller refleks-lek?  

DNT spurte sine medlemmer og følgere på Facebook og Instagram om deres beste tips til aktiviteter eller opplevelser i adventskalenderen. 

Engasjementet var stort, og mange hadde varierte forslag basert på egne erfaringer eller ideer de ville dele med andre.  

– Det er så mye morsomt man kan finne på i naturen som begeistrer store og små, og det ser vi også på forslagene som kom inn. Og hva er vel bedre enn å skape små øyeblikk i førjulstida der man bryter rutinene og er sammen som familie, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).  

– Det trenger ikke være avanserte aktiviteter. Bruk naturen nært der du bor til å oppleve noe nytt og bruk turportalen UT.no til å planlegge. Har man tid i helgene kan man besøke en DNT-hytte med servering eller ta en natt på en selv- eller ubetjent hytte i området, sier Klarp Solvang.  

Han minner om at man ikke trenger mye nytt utstyr for å sette i gang en aktivitet.  

– Man kan låne utstyr av naboer eller venner, og dessuten er det mange steder organisasjoner som låner eller leier ut utstyret man trenger.  

Her er 24 forslag til adventskalenderen: 

 1. Lag mat på tur 
  Maten smaker aller best på tur, og lages på bål eller turkjøkken. Hva med nissegrøt, ostesmørbrød eller cookies på bålet, pinnebrød, pannekaker eller pølser? På UT.no finner du mye inspirasjon til turmat

 1. Lær å tenne bål 
  Bålkos hører vinteren til og det gir mestringsfølelse å lære å tenne et varmt, godt og ikke minst sikkert bål sammen med en voksen.  

 1. Skøyter 
  Dette kan gjøres på dagtid på skøytebane eller på et vann i skogen, men forsikre dere om at isen er sikker. Eller hva med i skumringen med hodelykter på?  

 1. Reflekslek eller refleksløype 
  Noen gjemmer en eller flere reflekser i ute i skogen, i en park eller hage, og de andre skal finne dem ved hjelp av lommelykt! La naboen bruke refleksene før dere tar dem ned igjen, men husk å rydde. 

 1. Bli med Barnas Turlag på tur 
  Finn en tur med Barnas Turlag som dere kan være med på. De fleste turene i nærmiljøet er gratis, og det er sosialt for hele familien. 

 1. Stjernekikkert-tur 
  Ta en stjernetur med familien. Reise til et mørkt sted for å se på stjernene, enten i kikkert eller ved å vende blikket opp. Vi lever stadig mer urbant og stjernene blir borte i alt lyset, men lenger inn i naturen åpenbarer stjernene seg når det er fint vær.  

 1. Se etter dyr og dyrespor 
  Hvem har gått her før oss? Hvilket dyr har bæsjet på stien, og finner dere spor etter bever? 

 1. Plukke søppel i naturen 
  Gjør en innsats for naturen når dere uansett er på tur. Å plukke søppel når man likevel går tur ved stranda, i nabolaget eller i skogen er meningsfylt for unge og miljøbevisste familiemedlemmer.  

 1. Naturbingo 
  Turbingo er veldig populært og gjør turen mer spennende for de minste. Turbingo passer både på sommeren og vinteren. 

 1. Overnatt på en DNT-hytte 
  I en av lukene i helgene kan det skjule seg en overnatting på en DNT-hytte i nærheten av der dere bor. På UT.no finner dere selv- og ubetjente hytter som kan bli en fin tur for hele familien.  

 1. Trugetur 
  Har dere noen truger liggende eller kan dere låne? Ta på truger og la turen gå en litt annen retning enn vanlig.  

 1. Skattejakt 
  Alle elsker en god skattejakt! Lag et kart og gjem noen små overraskelser eller en skikkelig skatt i enden av løypa. Man kan også gå på skattejakt etter ting lags stranda.

Lista fortsetter under bildet. 

Blir isen sikker er skøyter en morsom aktivitet! Her er Turboklubben i Lysefjorden på skøyter på Langevatn. Sjekk om Barnas Turlag har en tur dere kan putte i kalenderen!
Blir isen sikker er skøyter en morsom aktivitet! Her er Turboklubben i Lysefjorden på skøyter på Langevatn. Sjekk om Barnas Turlag har en tur dere kan putte i kalenderen! Foto: André Marton Pedersen


 1. Overnatt ute 
  Bryt opp hverdagen med en overnatting mellom skole- eller barnehagedager. Det kan være enkelt å gjennomføre: slå dere til på verandaen eller i hagen, eller ta turen ut i naturen nært der dere bor.  

 1. Spikking 
  Lær å bruke kniven riktig og øv på teknikker så dere kan lage både bruksgjenstander og kunst.  

 1. Ta med magnet på tur og let etter magnetiske steiner og meteoritter. 
  Ta med magnet på tur og se etter stein som er magnetisk. Det er ikke bare i Finnemarka i Lier, der den store meteoritten dalte ned, man kan finne magnetiske småmeteroitter. Når dere kommer hjem kan dere se på dem i mikroskop.   

 1. Finn og bruk kongler! 
  Kongletips går igjen: Lag kongledyr, samle kongler og granbar og lag dørpynt til besteforeldre eller lag tennbriketter til bål.  

 1. Isbade 
  Kanskje det kan være noe for hele familien så lenge man er forsiktig og pakker seg inn i ull etterpå. Men ikke ta noen sjanser! Tenn bål eller ha varm drikke på termos, og kombiner med hyggelige aktiviteter på stranda.  

 1. Klatre i skogen 
  Skogen er verdens beste og helt naturlige klatrepark, så her kan dere lett tilbringe en ettermiddag.  

 1. Lag snøhule
  Ta barna med på hele prosessen med å lage en trygg og koselig snøhule, enten i skogen eller i hagen. Morsomt på dagtid, men det går også an å overnatte. Et minne for livet, men pass på at dere kan nok om sikker snøhule. 

 1. Lag snølykter eller iskulpturer 
  Det er mange muligheter til kreative uteaktiviteter når snøen kommer! 

 1. Ta frokosten ute 
  Mange tenker på god turmat på tur på ettermiddagene eller i helgene. Men hva med å starte hele dagen ute? Lag en ekstra god frokost før dagen tar til. Man trenger ofte ikke gå langt hjemmefra for å finne et fint turmål.  

 1. Besøk en gapahuk 
  Det er mange fine gapahuker å slå seg ned i, og på UT.no finner du mange av disse. Lag bål, les historier, spis et måltid eller ha gapahuken som base når dere leker i skogen.  

 1. Skitur hvis snøen kommer 
  Når snøen kommer åpner det seg igjen mange nye fine turmuligheter. Dra på måneskinnstur, arranger skileik eller “snop-renn” med julegodteri i snøen.  

 1. Samle på ruter, topper og turmål 
  Velg ut passende turmål i UT-appen og sjekk inn og kryss av etter hvert som de er besøkt.  

Hyggelige gaver og enkel planlegging 

For dem som trenger litt hjelp til gjennomføringen kan disse tipsene være til inspirasjon:  

 • For dem som vil ha noe å pakke inn, kan man pakke inn en hodelykt man har fra før, kakaopose eller kvikklunsj eller lignende ting man trenger til turen.  

 • Planlegg så det blir noe av, og ikke legg opp til for avanserte aktiviteter. Spar det som tar litt tid til helgedager i desember.  

 • Samarbeid med naboer eller vennefamilier om å bytte kalendergaver. Sosialt og mer variert! 

Snø, ski, tur i mørket og noe varmt på termos passer i kalenderen.
Snø, ski, tur i mørket og noe varmt på termos passer i kalenderen. Foto: Ken-Erik Larsen

Annonse

Skrevet av Andreas Blaauw-Hval 16. november 2021