DNT Ung inviterer til Grønn Fredag

Fredag 26. november inviterer DNT ung igjen til Grønn Fredag som en motreaksjon til kjøpefesten «Black Friday». DNT ung er lei av kjøpehysteriet og oppfordrer til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv. 


– Vi som elsker naturen og friluftsliv er også den gruppen som forbruker mest. Mange vil ha årets farge på jakken, nye ski til sesongen eller velger å kjøpe en ny skallbukse fordi det er et hull i den gamle. Sånn kan det ikke fortsette. Vi må ta grep og legge om vanene våre for å senke forbruket og minske miljøbelastningen. Grønn fredag gir alle en gyllen mulighet til å bli med på denne snuoperasjonen, sier Anna Nes, leder av DNT ung.

I år kan det igjen arrangeres fysiske arrangementer for Grønn fredag, men du kan også delta digitalt ved å bruke emneknaggen #Grønnfredag på sosiale medier og Finn.no.

Grønn fredag er en gyllen anledning til å bytte, selge eller kjøpe brukt utstyr.
Grønn fredag er en gyllen anledning til å bytte, selge eller kjøpe brukt utstyr. Foto: Eivind Kleiven

Miljøvett på agendaen

Grønn fredag er en nasjonal byttedag som skal bevisstgjøre folk om klimaavtrykket som settes ved å hele tiden kjøpe nytt, og i stedet oppfordre til langtidsbruk av klær og utstyr. Grønn fredag er for alle og du kan delta uten å ha med noe, og likevel sikre deg friluftskupp til vintersesongen. Du velger selv om du vil bytte det du har med utstyr andre har tatt med, eller om du vil legge det på «vippsebordet» der du setter en sum på utstyret du vil selge.  

– Grønn fredag handler ikke bare om å kvitte seg med utstyr man har til overs. Det er også en mulighet til å legge om vanen om at alt man kjøper skal være nytt. På grønn fredag kan du nemlig finne en skalljakke som du trenger, bare at den er brukt litt. Slik senker vi forbruket og minsker fotavtrykket den enkelte setter. Her må DNT ung fortsette å gå i bresjen for at å kjøpe brukt er kult, sier DNT ung lederen.

Fokus på reparasjon og utstyrsdeling

Reparasjon av klær og utstyr er avgjørende for et bærekraftig friluftsliv, noe DNT ung setter høyt på agendaen. Flere av de fysiske Grønn Fredag arrangementene tilbyr reparasjonsposter hvor du kan få reparert klær og utstyr. 

– Denne dagen handler ikke bare om bytte og salg av brukt turutstyr. Miljøvettregel nr 3 sier: Fiks alt, alltid. Dette må vi ta med oss videre. Med godt vedlikehold og reparasjon av friluftsutstyr så vil tingene dine vare lenger, og miljøavtrykket blir mindre. Det er også en dag for å stille spørsmål om alle må eie alt. I stedet for å slå til på et Black Friday-tilbud for et par skøyter du skal bruke 2 ganger, kanskje du skal sjekke nærmeste utlån eller utleiested? 

Se også:

For presse: 

For ytterligere kommentarer eller intervjuavtaler, kontakt DNTs pressetelefon på tlf: 48 45 05 26.


DNT ung oppfordrer til et bærekraftig friluftsliv gjennom gjenbruk av klær og utstyr.
DNT ung oppfordrer til et bærekraftig friluftsliv gjennom gjenbruk av klær og utstyr. Foto: Jasemin Folvik

Annonse

Skrevet av Viktoria Jensen 12. november 2021