Høstferie i siste liten

Været er ingen hindring: Lag mat ute på tur i høstferien.
Været er ingen hindring: Lag mat ute på tur i høstferien. Foto: Jane Byberg

En aktiv og opplevelsesrik høstferie trenger ikke være vanskelig å få til. Her er våre tips i siste liten.

- Å være på fjellet eller i skogen om høsten gir deg avkobling, frisk luft og sterke synsinntrykk. Årstiden er både utetid og hyggetid, og som skapt for å dra på hyttetur med familie eller venner, sier Dag Terje Klarp Solvang. 

Det finnes mange muligheter for en aktiv ferie utendørs. DNT har hytter for alle, fra betjente hytter med matservering til ubetjente koier langt til fjells. Ikke minst kan de fineste turene være rett utenfor din egen dørstokk.

Haukeliseter fjellstue byr på god mat, badestamp, badstue og nydelig natur.
Haukeliseter fjellstue byr på god mat, badestamp, badstue og nydelig natur. Foto: Marthe Trondsen

Spontan hyttetur

Besøk en betjent hytte:

 • Haukeliseter Fjellstue er åpen hele året. Gladnyhet: Nå er endelig stamp og badstue åpen igjen etter å ha vært stengt i 1,5 år (varmes opp tirsdag, torsdag og lørdag i høstferieukene). Perfekt aktivitet på regnværsdager. 
 • Sota Sæter i Breheimen holder åpent 8.-13. oktober og kan by på flotte turmuligheter og deilig middag til slitne fjellfolk.
Sota Sæter har en spesiell plass i manges hjerter. Den over 100 år gamle setra er et flott sted å bli flere dager.
Sota Sæter har en spesiell plass i manges hjerter. Den over 100 år gamle setra er et flott sted å bli flere dager. Foto: Jasemin Folvik

Finn en hytte rett i nærheten:

UT.no kan familien og vennegjengen søke etter en hytte i nærmiljøet som de sammen kan oppsøke i høstferien. Noen tips:

 • Den gamle husmannsplassen Dølerud i Østmarka i Oslo ligger lett tilgjengelig, og er fin som mål for ettermiddagsturer eller for barnefamilier. I tillegg er det muligheter for padling med kanoer på Svartkulp.
 • Skorgedalsbu har enkel adkomst og en flott beliggenhet som byr på både toppturer og god tilgang til hytte- og rutenettet i Romsdalsfjella. 
 • Ingemannhytta er et lite smykkeskrin av en hytte i skogen og drives av Vesterålen Turlag. Hytta er lett tilgjengelig sommer og høst, og det er flere fiskevann i nærheten.
 • Alexander Grieghytten ved Bergen ligger fint til og har lang sesong utover høsten. Passer godt for barn.
Utsikten fra Skorgedalsbu i Romsdal.
Utsikten fra Skorgedalsbu i Romsdal. Foto: Line Hårklau

Reis kollektivt til hytta

Har du lyst til å reise på hyttetur i høst men ikke har tilgang på bil? Eller ønsker du kanskje å ferdes mer miljøvennlig til dine turdestinasjoner. Her noen tips til hytter du kan nå med tog, buss eller båt.

 • Lønsstua er selve innfallsporten til fjelleventyret på Saltfjellet med førsteklasses turterreng i området. Hit kommer du med tog til Lønsdal stasjon som ligger i kort gåavstand fra hytta.
 • Vollasetra er et flott setertun som ligger over Vollan Gård i Sunndal. Beliggenheten gjør Vollasetra til en fin plass å starte turer inn i Trollheimen, og til den ikoniske Ekkertinden. Hit kommer du med buss til Gjøra etterfulgt av en kort, men bratt sti opp til hytta.
 • Lengst vest i havet ved Florø finner du øya Kinn og DNT-hytta med samme navn. Her kan du oppleve både middelalderkirken, og fine tur- og padlemuligheter. Til Kinn kommer du med rutebåt fra Florø.
På Skongenes fyr kan dere overnatte i fyrvokterboligen.
På Skongenes fyr kan dere overnatte i fyrvokterboligen. Foto: Line Hårklau

Få en ramsalt fyr-opplevelse

Visst du at du kan overnatte på flere DNT-fyr langs kysten vår? De ligger naturskjønt og værhardt til, tett på høststormene.

 • Skongenes fyr ligger rett utenfor Måløy i Sogn og Fjordane. Det gamle fyrhuset er en selvbetjent turistforeningshytte. Her kan du fantasere deg tilbake til fyrbøterlivet og se bølgene fra Stadt slå inn mot land.
 • Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av den kjente fugleøya Runde.
 • Lyngør Fyr ligger utenfor Tvedestand, på Kjeholmen like nordøst for Lyngør, som med alle sine vakre hvite sørlandshus ble kåret til Europas best bevarte landsby i 1991.
En tur rett i nærheten av der du bor kan by på mange spennende opplevelser.
En tur rett i nærheten av der du bor kan by på mange spennende opplevelser. Foto: Marius Dalseg Sætre

Dra ut i nærnaturen

De fleste er hjemme i høstferien, og har ikke tid til de lange turene. Fortvil ikke, det er nok av muligheter rett ved der du bor:

 • Spis ute. Mat smaker ekstra godt ute i naturen! Hvorfor ikke en søndags- mandags- eller lørdagsmiddag i det fri? Inviter med deg familie eller venner på en skikkelig høstpiknik. Grill maten på bål eller ta med noe godt hjemmefra.  Få tips til turmat her.

 • Inviter venner med på skogstur Det er sosialt og morsomt å gå på tur sammen med andre. Barna blir ekstra motivert, og dere skaper felles minner. Ditt nærmeste skogsområde kan være en skattekiste av opplevelser. I UT-appen finner du anbefalte turer i alle deler av landet. Du kan også «sjekke inn» og samle på turposter, fjelltoppar, hytter og andre turmål over hele landet. Last ned appen her: GooglePlay og Appstore.

 • Prøv noe nytt. Hva med å teste ut kajakkpadling, klatring eller bare gå en helt ny sti? DNT tilbyr kurs og aktiviteter utover høsten, for eksempel klatrekurs, kajakkurs og turlederkurs.

Bli med på kajakkurs, vi arrangerer kurs for både ungdom og voksne.
Bli med på kajakkurs, vi arrangerer kurs for både ungdom og voksne. Foto: Line Hårklau
 • Dra på telttur. Å overnatte i telt er spennende, spesielt når det blir tidlig mørkt. Pass på å ha med varme ullklær og lue, og hold varmen frem til du legger deg i soveposen. Litt aktiv lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig, som hodelykt eller lommelykt til lesestunden i soveposen.  

 • Dra på sykkeltur. På sykkelsetet går kilometerne fort. De tøffeste kan kanskje prøve seg på terrengsykling?

 • Gå på lommelykttur. Kortere dager betyr flere muligheter på kveldstid. Ta med lommelykt på turen! For barna er det både morsomt og spennende, for alt ser annerledes ut i lyset fra lykta.  Et tips er å henge opp noen reflekser langs løypa. Da er det lettere og morsommere å finne veien. Eller hva med å lage et skattekart og legge ut små skatter i hagen eller skogen

 • Last ned KulTur-appen. I friluftsappen KulTur kan barna registrere turaktivitet og turlengde, og samle poeng hver gang dere er ute. Appen er gratis, og tilgjengeleg både i Appstore og GooglePlay.  

Med en hengekøye i sekken blir pausene ekstra behagelige.
Med en hengekøye i sekken blir pausene ekstra behagelige. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 4. oktober 2021