9 prosent økning på DNT-hyttene

Sota Sæter har hatt flere gjester i år, men har fortsatt ledige plasser i høstferien. Åpent 8.-13. oktober.
Sota Sæter har hatt flere gjester i år, men har fortsatt ledige plasser i høstferien. Åpent 8.-13. oktober. Foto: Jasemin Folvik

De betjente turistforeningshyttene hatt en økning på over 9 prosent i år. DNT merker stor interesse for høstferie på fjellet.

– Er det noe dette året har vist så er det hvor viktig naturen er for oss. Til tross for en annerledes sommer med begrenset kapasitet på DNT-hyttene har vi opplevd en god økning fra i fjor. Vi ser at flere ønsker seg en aktiv ferie fylt med naturopplevelser, og denne trenden fortsetter inn i høstferien, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.   

Flere gjester i år 

En opptelling for sommermånedene viser at DNTs betjente hytter har en økning på 9,3 prosent fra 2020. Uten Finsehytta, som var stengt i fjor, er økningen på 4,5 prosent. Innerdalshytta, som var ny i år, er ikke med i beregningen.  

– Vi ser at besøkstallene varierer fra fjellområde til fjellområde, og i år var det Femundsmarka, Skarvheimen og Trollheimen som opplevde den største økningen. Ingenting er bedre enn at folk er eventyrlystne, fortsetter å utforske eget land og benytter seg av hyttene som ligger der, tilgjengelig for alle, sier Klarp Solvang. 

Hyttene klare for høstferie  

Mange av DNTs betjente hytter holder åpent i høstferien, og flere steder planlegges det aktiviteter for store og små. Disse hyttene er populære både som dagsturmål og til overnatting, og selv om pågangen har vært stor er det fremdeles plass.  

– Høstdager i naturen gir påfyll og opplevelser å ta med seg inn vinterhalvåret. Luften er frisk og klar, fargene varme og de betjente hyttene byr på god mat, fyr på peisen og hyggelige folk, sier Dag Terje Klarp Solvang. 

DNT har over 500 selv- og ubetjente hytter. Her fra Stakken turisthytte i Hjelmelandsheiane.
DNT har over 500 selv- og ubetjente hytter. Her fra Stakken turisthytte i Hjelmelandsheiane. Foto: John Petter Nordbø

Finner sin egen drømmehytte 

DNT har også over 500 selv- og ubetjente hytter over hele landet. Flere barnefamilier ønsker å bruke en ubetjent hytte som base, og gå dagsturer derfra. 

– Og det er ikke så rart, da kan man tilpasse dagens tur etter været og dagsformen, og samtidig få god tid til å utforske området rundt hytta. Man behøver ikke reise så langt heller, her er det alt fra hytter i nærskogen og fjellhytter i nærheten av vei, til små koier i langt til skogs, fyr i havgapet og fjellhytter en dagsmarsj eller to inni fjellet, sier Klarp Solvang.    

Pakk fjellvettet i sekken  

Første del av høstferien ser ut til å bli våt mange steder i landet. Årstiden er preget av kortere dager og mulige snøfall, og DNTs generalsekretær oppfordrer alle som skal på tur til å tenke over Fjellvettreglene og pakke med seg nok klær og mat. Sjekk også om ruta du har tenkt til å gå har sommerbroer som er tatt inn.  

 – Det er viktig at man er ærlig med seg selv og setter seg inn i hva slags tur en har tenkt seg ut på. Vi unner alle gode naturopplevelser, og bruker du fjellvettreglene som rettesnor vil du kunne få både en trygg og god tur, sier DNTs generalsekretær. 

Annonse