Trygt over elva

Hold sammen, og støtt gjerne hverandre under vading. Ikke gå barbeint.
Hold sammen, og støtt gjerne hverandre under vading. Ikke gå barbeint. Foto: Julie Maske

Mye snø ligger fortsatt og smelter i fjellene på vestlandet. På østlandet har det vært nedbørsrekorder. Utfordringene med vann når du går i fjellet er å vade over bekker og elver.  

For mange fjellvandrere er den største utfordringen kryssing av elver uten bruer og klopper. Hvordan komme over bekken uten å sette liv og helse i fare?
– Strie elver og bekker er ikke til å spøke med. Langs DNT-rutene kommer man stort sett greit over. Men er du usikker på om det går, bør du snu, sier turekspert Nils Bloch-Hoell
i DNT.

– Hvordan kommer jeg meg trygt over?
– Første bud er å finne et bra vadested. Tidlig i sesongen er bruene og kloppene ofte ikke lagt ut. Da må du ikke krysse der brua normalt ligger, for det er som regel der elva er dypest.
Se oppover eller nedover etter bedre egnete steder, gjerne der elva har delt seg i flere løp. Let etter flatepartier, se på kartet og les terrenget. Det er bedre å vade trygt der elva går roligere, enn å hoppe fra stein til stein der den går i stryk.

– Spiller det noen rolle hvor dypt vannet er?
– Vi anbefaler ingen å vade om vannet når lenger opp enn til kneet. Er strømmen sterk, er det ikke mye som skal til før du detter.

– Hva skal jeg ha på beina?
– Du må aldri vade barbeint. Vannet i fjellet er som regel iskaldt. Bruk ullstrømper, vadesko eller tursandaler. Der bunnen er steinete og ujevn er det best å vade i støvlene. Trekk gamasjen over støvelen eller dra allværsbuksa godt ned over skoen, og stram rundt med en snor eller kraftig tape.  Du må føle deg fram med foten og finne sikkert fotfeste, og ikke ta noen sjanser.

– Hvordan holder jeg balansen?
– Ved noen av rutene er det lagt ut vadestaver. Vandrestaver, en stokk eller et tau gjør samme nytten. Et annet alternativ er at man hjelper hverandre med å stå på rad og støtter hverandre over, eller at den sterke i følget bærer de andre over.

Bloch-Hoell understreker at det er viktig å tørke beina med en gang etter et vad, ta på tørre strømper og begynne å gå igjen.

– Så lenge man er fornuftig og følger disse rådene, går det fint å vade. Men husk, det samme gjelder her som for fjellvettreglene, det er ingen skam å snu. Er elva flomstor og det ikke fins sikre vadeplasser, er det bare én ting å gjøre – vend nesa om den samme veien som du kom.

Fem regler ved vading
1. Finn et sikkert vadested. Vad alltid på skrå, oppover mot strømmen.
2. Ikke vad i dypere vann enn at det rekker deg til knærne.
3. Vad aldri barbeint.
4. Bruk staver eller en stokk for økt balanse.
5. Ta på tørre strømper og sko etter vadet, og gå deg varm igjen.

Bruk gjerne staver når du vader.
Bruk gjerne staver når du vader. Foto: Julie Maske

Annonse