Ett årsverk om dagen!

Øystein Revheim bruker timesvis hver eneste uke for å bygge og vedlikeholde broer i fjellheimen og i marka. Uten å få ei krone.
Øystein Revheim bruker timesvis hver eneste uke for å bygge og vedlikeholde broer i fjellheimen og i marka. Uten å få ei krone.

I sommer kan vi følge T-merka stier, krysse elver på trygge broer, boltre oss på hyttene og lage spaghetti à la capri fra proviantlageret. Grunnen til det; tusenvis av frivillige i DNT.

– Jeg liker å jobbe med hendene og holde på med ting. Og så gjør jeg dette fordi det er veldig sosialt, at jeg får bruke evnene mine og fordi veldig mange har glede av den jobben jeg gjør, sier Øystein Revheim, frivillig i DNT. 

Brobyggerne

Øystein Revheim (71 år) er fra Bergen, men flyttet til Oslo da han ble pensjonist for noen år siden. Han er ingeniør innenfor bygg- og anlegg og har vært frivillig i «Brolauget» i DNT Oslo og Omegn i 3 år. Gruppa vedlikeholder og bygger broer i fjellet og i marka i Sør-Norge. 

– Da jeg kom til Oslo ble jeg invitert til "Åpen kafé for frivillige" i DNT Oslo og Omegn og forstod at jeg kunne bidra på en positiv måte. Jeg er glad i å bruke kroppen og liker å være ute i naturen. Jeg liker også tanken på at jeg kan gjøre at enda flere mennesker får gode opplevelser på tur, sier Øystein.

Brolauget består av en hard kjerne på rundt 10 personer som møtes flere ganger i uka, men det er mange flere som er involvert i arbeidet. I fjor lagde de en helt ny bro over elva Stormyldinge i Rondane. Det tok om lag 300 arbeidstimer fra byggingen på verkstedet Skar i Maridalen i Oslo, til monteringen i Rondane. 

– Jeg synes det er viktig å få fram at dette er for alle! Du er ikke nødt til å kunne noe om snekring for å bli med oss. Vi prøver og feiler – de færreste av oss er snekkere – men alle bidrar på sin måte. Noen av oss har kanskje glemt brillene en dag, men vi har én regel: skal man kappe mange lengder av samme størrelse, så skal vi alltid være to for å dobbeltsjekke, sier Øystein og ler.

Gruppa prøver å være brobyggere på flere måter. Da de satt opp den nye broen i Rondane, hadde de med seg en gjeng ungdommer fra St. Hanshaugen i Oslo – et samarbeidsprosjekt mellom bydelen og DNT for unge som trenger arbeidserfaring.

– Og som de bar! Vi over 70, kjenner jo litt på alderen, så det var utrolig flott å ha noen sterke kropper å lene seg på. Uten dem tror jeg vi ville hatt et kjempeproblem. Og så var det fint å komme i kontakt med litt yngre folk. Jeg tror de hadde en god opplevelse, de også, sier Øystein.

Ett årsverk om dagen!

Nå bruker Øystein flere dager i uka på dugnadsarbeid for DNT. Og i sommer er det Jotunheimen og Torfinnsbu som står for tur med to nye broer og fem som skal repareres. Han er bare én av mange som bruker mye av sin fritid på frivillig arbeid for Turistforeningen. Selv i fjor, selve "korona-året", jobbet frivillige i DNT nesten 640 000 dugnadstimer. Dette tilsvarer om lag 365 årsverk! Det er naturlig nok lavere enn året før hvor det ble nedlagt nesten 850 000 timer, men likevel har trenden vært den samme de siste årene: Stadig flere ønsker å delta på dugnad i DNT.

– Tenk bare for en innsats alle hyttetilsynene over hele landet har gjort i året som har gått; som de har vasket og klora og stått på! De, og andre frivillige, har strukket seg ekstremt langt for å holde hyttene og aktiviteten oppe. Det er utrolig imponerende og vi er svært takknemlige, sier Maren Ekeland Østerhus, seniorrådgiver frivillighet i DNT Oslo og Omegn.

I 2020 var det 56 500 deltakere på DNTs dugnadsarrangementer. Bare i DNT Oslo og Omegn er det 2000 frivillige. De driver med stimerking, brobygging, vedkløyving, vedlikeholdsarbeid, turledelse og aktivitetsledelse, for å nevne noe.

Varding og merking er spesielt populært blant dugnadsfolket.
Varding og merking er spesielt populært blant dugnadsfolket.

Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT, bejubler også de frivilliges innsats. 

– Dugnadsånden i DNT er selve ryggraden vår, og uten innsatsen fra tusenvis av frivillige over hele landet hadde vi aldri klart å opprettholde det store tilbudet vi har i dag. Vi er utrolig takknemlige for alle som legger ned så mye av tiden sin for at resten av oss skal kunne følge røde T-er, komme til åpne hytter, som leder oss på fellesturer eller som er med i styre og stell, sier han.

– Ikke alle har tid eller mulighet til å bli med på selve dugnadsarbeidet, men hvis man melder seg inn i DNT, er man jo med likevel. Medlemmenes støtte gjør at vi kan holde hele tur-Norge i gang.

Alle kan bidra

Tidligere i år gjorde DNT Oslo og Omegn en Undersøkelse blant de frivillige som viser at hovedgrunnene for å bli med som frivillig er å være med og skape DNT-tilbudet og tilgjengeliggjøre det for andre, at det er sosialt og at de får være mye ute. Undersøkelsen viser også at over 50 % har deltatt som frivillig i over 5 år.

– Det er fantastisk å ha så lojale frivillige! Vi er også takknemlige for at det er en tilstrømning av folk som har lyst til å bidra. Våre frivillige er en viktig kilde til innovasjon og utvikling av foreningen og vi ønsker nye frivillige hjertelig velkommen. Vår erfaring er at alle har noe å bidra med, sier Maren Ekeland Østerhus, seniorrådgiver frivillighet i DNT Oslo og Omegn.

Dugnadsarbeid i fjellheimen, som hyttevakt, varding og merking, er fortsatt svært populært. Men å være frivillig i DNT, kan være så mye mer.

– De siste årene har vi hatt mye fokus på nærmiljøet og ser at stadig flere også vil bidra der. Mange frivillige har en sterk DNT-identitet, men vi er glade for at det kommer flere til som ikke er så kjent med DNT eller er særlig turvante. DNT ung og aktivitetene deres på Friluftshuset på Sørenga er for eksempel et ypperlig sted å starte. Det ligger midt i byen og du trenger ikke være fjell- og turvant for å bidra der. Her er det buldring, kajakk, foredrag og kurs, men først og fremst er det en sosial møteplass for både frivillige og deltakere, sier Ekeland Østerhus. 

Johanne Grue Reiten (t.v.) har vært frivillig i DNT siden hun var 15 år.
Johanne Grue Reiten (t.v.) har vært frivillig i DNT siden hun var 15 år.

Flere unge på banen

Brobygger Øystein ønsker seg enda flere unge inn i gjengen, og det kan det hende at han får. I følge Frivillighetsundersøkelsen, blir det stadig flere unge blant de frivillige.

Johanne Grue Reiten har vært med i DNT siden hun var barn, og har deltatt som frivillig helt fra hun 15 år. I dag er hun 26 år, bosatt i Tromsø, og styremedlem i DNT Fjellsport. Men hun har allerede en lang karriere bak seg som turleder, styremedlem i DNT og leder for DNT ung.

– På skolen var det mest organisert idrett, og selv om jeg deltok på masse av det, likte jeg at friluftslivet ikke hadde det samme prestasjonsfokuset. Jeg er absolutt en person som er opptatt av å prestere, men det var likevel skikkelig fint å finne en arena som handlet om noe annet. Å bare kunne henge med folk som var interessert i det samme som meg, og at det aldri var noe skirenn hvor det var kjipt å komme sist inn. Vi var bare en gjeng som skulle gjøre noe gøy sammen, og den følelsen har hengt ved meg gjennom hele mitt engasjement i DNT.

Johanne synes også at hun har vokst mye som person gjennom sine år som frivillig.

– Det har gitt meg troen på at jeg kan få til innmari mye hvis jeg bestemmer meg for det. Da jeg begynte å engasjere meg, fikk jeg fort mye ansvar, og det syntes jeg var veldig gøy. Og så har jeg både fått brukt "nerden" i meg, med å drive organisatorisk og politisk arbeid, samtidig som jeg har fått mye kompetanse på fjellklatring, stisykling, turledelse og masse mer. Jeg føler at jeg hele tiden har hatt en god gjeng i DNT som har backa meg og gjort at jeg har fått utvikle meg, sier hun. 

For Johanne er det særlig fellesskapet som er viktig.

– Gjennom alle årene jeg har engasjert meg i DNT, er det mange som har spurt om hvorfor jeg velger å bruke så mye tid på å jobbe frivillig. Jeg tror det kan være vanskelig å forstå når man ikke har gjort det selv. Det er jo forsket på også; man blir så mye mer lykkelig av å gi enn å få. Og det er noe med at dette føles så mye større enn deg selv, selv om det er litt klisjefylt å si, så er det sant, uttrykker Johanne. 


Dugnad er ikke bare jobb! Brolauget tar seg også tid til en dukkert når de er i Rondane.
Dugnad er ikke bare jobb! Brolauget tar seg også tid til en dukkert når de er i Rondane.

Velkommen som frivillig i DNT!

Alle DNTs foreninger og turlag tar hjertelig imot deg som frivillig. Ta kontakt med ditt lokale turlag. Finn mer informasjon om frivillighetsarbeidet i de største  foreningene i hvert fylke: 

Ditt medlemskap betyr utrolig mye. Det går med til å sikre at hytte,- rute-, og turtilbudet er der, pandemi eller ikke.​​​​​​​ DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet – det gir nærmest uendelig mange muligheter for en spennende og opplevelsesrik sommer i Norge.

Riktig god tursommer – og takk for ditt bidrag!

Alle foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse