Sommer i byen

Kobberhaughytta ligger midt i hjertet av Nordmarka i Oslo.
Kobberhaughytta ligger midt i hjertet av Nordmarka i Oslo. Foto: Marius Dalseg Sætre

Ikke alt i ferien trenger å handle om "de store planene". Små dagsturer i nærmiljøet kan bety like mye. Få maks ut av bysommeren med DNT – vi gir deg tips i fem av Norges største byer.

Oslomarka – rett utenfor stuedøra

Nesten en million mennesker kan gå på nærtur i Oslomarka og det er knapt et sted i byen man ikke har kort vei til nærmeste markaområde. Byen er omkranset av skogkledte åser med merkede stier og DNT har et vell av markahytter du kan besøke. Og så skal vi ikke glemme fjorden! 

Sæteren Gård ​​​​​​​– barnas eget tursted!

Hytta ligger flott til i herlige Bærumsmarka. På gården har de aktivitetstårn, zip-line, hinderløype, stor sandkasse, pilelabyrint, fugleredehusker, stylter, baller og et stort uteområde å leke på. Barna kan også gå på oppdagelsesferd, hilse på dyrene på gården og lære om både natur og eventyr i aktivtetsløypene. Det er kun 2 km å gå fra parkeringen, så her kan man ta med seg de aller minste. Bo i den nydelige hovedhytta, en av de mindre hyttene, lavvo eller telt – alle muligheter er åpne for en super, kortreist sommertur. 

Kobberhaughytta – Oslos storstue 

Denne hytta gir deg Nordmarkas beste utsikt. Her kan du nyte en herlig 3-retters, kose deg i peisestua, ta et kveldsbad og virkelig kjenne på feriefølelsen. De har også lavvo eller telt til leie hvis du heller vil sove utendørs. Vil du hit på dagstur, er kafeen tilgjengelig. Hytta ligger kun 1,5 time fra Sørkedalen skole (hit går det også buss), og stien opp passer både for syklister og barnevogner. Nordmarka er den mest kjente delen av Oslomarka med Sognsvann, Ullevålseter, Tryvann og Kikut – med svært god tilrettelegging for fotturer, sykling, kano og fiske.

Hvis du heller vil bo på en ubetjent hytte (altså uten servering) i Nordmarka, kan du for eksempel sjekke ut Tømtehyttene og Katnosdammen.

Røyrivannskoia – opplev stillheten i Østmarka

Østmarka gir deg virkelig skogens ro. Her finner du massevis av turstier, fiskevann og perfekte steder for telt eller hengekøye. Østmarka har flere større innsjøer som Børtervann og Langen – som skapt for packraft eller kano! Den ubetjente DNT-hytta Røyrivannskoia er en liten, men sjarmerende gammel tømmerkoie som ligger nord for Østmarka naturreservat. Fra trammen har du utsikt over det glitrende Røyrivannet, noe som gir lovord om herlige sommerkvelder. Hytta er lett tilgjengelig med kano, og er et godt utgangspunkt for padleturer sørover og nordover.

Sørenga – opplev Oslo fra sjøen

Friluftshuset på Sørenga er det perfekte utgangspunktet for kajakkpadling. Her kan du leie kajakk eller SUP, bli med på padlekurs eller fellestur gjennom hele sommersesongen. Opplev hvordan byen og fjorden smelter sammen, og nyt naturen på nært hold.

Det er masse muligheter for stisykling i Oslomarka.
Det er masse muligheter for stisykling i Oslomarka. Foto: Marius Dalseg Sætre
Byfjellene i Bergen.
Byfjellene i Bergen. Foto: Hans Erik Øverland

Byfjellene i Bergen

Bergensernes turstier går i skogkledde lier, over snauspiste beitemarker, gjennom høyreist planteskog og opp på høyfjellet. DNT har ikke mange hytter i byfjellene, men hundrevis av ruter og turforslag som venter på deg i sommer. I tillegg skal du ikke reise langt ut av byen for å finne noen av de fineste fjellområdene i landet.

Klar for 7, 4 eller 3 fjell på rappen?

Bli kjent med Bergen og fjellene rundt på en fantastisk måte – om noe krevende. 7-fjellsturen er rundt 35 kilometer lang og har en samlet oppstigning på 2500 meter. Gjennomsnittstiden for de som går 7-fjellsturen er 8–12 timer. Ruta går over Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyen, Rundemanen og Sandviksfjellet. Men det er selvfølgelig ingenting i veien for å bare gå deler av ruta, som 4-fjellsturen eller 3-fjellsturen, flott uansett!

Bergen og Hordaland Turlag arrangerer både 7-4-0g 3-fjellstur 22. august i år. Les alt om arrangementet og meld deg på!

Byfjellene i Bergen, Fløyen.
Byfjellene i Bergen, Fløyen. Foto: André Marton Pedersen

Det enkleste er kanskje det beste? 

Fløibanen fra sentrum og opp til Fløyen er kanskje den aller letteste måten å komme seg ut av bygryta på. På null komma niks er du på fjellet og kan legge i vei til utallige turmål. Eller du kan gå opp, det er også en fin tur som passer for alle med normal kondis. Finn masse turforslag rundt Fløyen på ut.no

Bruviknipa på Osterøy.
Bruviknipa på Osterøy. Foto: André Marton Pedersen

Flotte dagsturer litt utenfor Bergen 

Det finnes enormt mange flotte dagsturer å velge mellom, men vi har plukket ut noen favoritter som ligger under en time fra byen:

Over "Mini-Besseggen" Hausdalshorgi

Dette er en flott rundtur som beveger seg over de tre toppene rundt Dyrdalsvatnet som rundt et krater: Hausdalshorga–Austefjellet–Sletteggen. Turen starter fra Bontveit, litt over 30 minutters kjøretur fra Bergen. Store deler av turen går du på fjellrygg med nydelig utsikt i alle retninger. Turen går også over den spektakulære Horgahalsen, også kalt Bergens «mini-Beseggen». 

Over "Os-viddo" til Svinningen

Dette er en av de vakreste turene du kan gå i Os. Turen starter i Lønningdal. Derfra går du opp til Midtseterfjellet. Allerede da har du fantastisk utsikt i alle retninger. Gå videre til Rindafjell. Ved varden er det flott å ta en rast ved det lille vannet og nyte utsikten. Fortsett videre mot Sauskolten, til Søtefjell og til slutt: Svinningen. 

Bruviknipa (Brøknipa)

Et av Osterøy sin mest populære turmål. Osterøy ligger bare trekvarter fra Bergen. ​​​​​​​Fra toppen er det utsikt i alle retninger, på fine dager kan man se havet i vest og Folgefonna i øst. Det er flere stier til toppen, en av de mest brukte starter fra parkeringsplassen på Båtaleitet i Brøkdalen. 

Hytteturer i nærheten av Bergen

Bergen og Hordaland Turlag har 25 hytter du kan besøke i sommer. Noen av dem er kun 1,5 time unna sentrum.

Alexander Grieghytten ligger ca. 1,5 time unna Bergen og er en flott inngang til vakre Bergsdalen. Hytta er ubetjent, dvs. det er ikke proviant på hytta. Den ligger kun 200 meter fra bilveien og er tilrettelagt for funksjonshemmede. Området rundt hytta er en boltreplass for fine sommerdager. Ta med fiskestanga og test Hamlagrøvatnet eller prøv fiskelykken etter bekkørret i de mange kulpene. Sjekk også badevannet rett ved hytta. På hyttetunet er det oppsettingsplass for lavvo. Mange har hatt sin første utendørs overnatting her, og opplevd villmarkslivet i visshet om at det er en trygg hytte like ved. 

Turmulighetene er også mange. Hamlagrøhornet, Mykkeltveitveten og Krampane nord for hytta, og Kjerringafjellet og Storliknausen sør for hytta, er alle flotte toppturmål. Eller gå den populære turen til DNT-hytta Vending

Træet Gård på Osterøy er en annen kortreist DNT-hytte, en drøy time å kjøre fra Bergen. Det restaurerte småbruket er 100 år gammelt og ligger 200 moh. i idylliske omgivelser. Supert for barnefamilien! Her er det masse fine turmuligheter, men dere kan også bare kose dere rundt hytta. Ved Torvavatnet ligger en liten robåt og to kanoer som dere kan leke dere med. Det er også fritt fiske i alle vann i området – kast snøret i Torvavatnet eller Blomdalsvatnet like i nærheten.

Nord-Jæren er et populært reisemål for folk i Stavanger og Sandnes.
Nord-Jæren er et populært reisemål for folk i Stavanger og Sandnes. Foto: John Petter Nordbø

Turlivet i og rundt Stavanger og Sandnes

Ryfylkeheiane er ikke bare Preikestolen, Kjerag og Lysebotn. Her er det også mye sommerglede å finne litt nærmere byen. 

Hverdagsturer i Stavanger

Stavanger Turistforening har merket egne ruter for hele 52 hverdagsturer du kan gå i nærområdet. De bringer deg ikke bare gjennom friområder, grønne korridorer, vakre parker og utsiktspunkter. Du får også se mange andre sider av Stavangers bykultur og steder i byen du ikke visste fantes. 

  • Turtips: Over alle hauger i Stavanger. En herlig rundtur i Stavanger med flotte utsiktspunkter og fin vandring langs vann og gjennom skogholt. Underveis er du innom 11 av de 52 hverdagsturene i Stavanger. 
  • Les også: Hverdagsturer i Sandnes – også for rullestolbrukere.

Ta med gjengen og gå 7-nutsturen

Stavanger Turistforening inviterer igjen til en forrykende flott 7-nutstur! Løypa går mellom Gramstad og Dale, en spektakulær løype med luftig utsikt og naturopplevelser langs hele turen. Og det beste av alt – du kan gå turen når det passer deg i perioden 30. mai–12. september. Du kan velge å utfordre deg selv og gå hele løypa i ett strekk, eller dele opp turen i etapper over en lengre periode frem til høsten. På denne måten har alle muligheten til å delta uavhengig av alder og kondisjon. 7-nutsturen er med andre ord den perfekte anledning for gode kollegaer, venner eller familie til å gjøre noe kjekt sammen i sommer. Meld deg på!

Dra på kortreist hyttetur!

Fjøløy – en hytte med utsikt! ​​​

Få nærkontakt med havet på Fjøløy turisthytte. Her er det fint både på stille sommerdager og når det blåser. Fra Stavanger tar det bare en drøy halvtime å kjøre ut til Fjøløy fort – hit går det også buss. Hytta ligger perfekt til for å oppleve alt det Fjøløy og øyene rundt har å by på av naturopplevelser.

Hytta er populær om sommeren, men hvis du ikke får plass nå, bør du uansett ta et dagsturbesøk hit – eller ta med deg telt. Fjøløy er et nytt og spennende friluftsområde med flotte turstier og minner fra andre verdenskrig. Her kan du gå på tur, fiske, bade, dykke, padle havkajakk – og studere installasjonene på fortet. Bunkere, løpegraver og deler av den militære hinderløypen er spennende – og gøy for barna! Fra signalstasjonen på toppen av Storevarden har du en fantastisk panoramautsikt.

Gramstadtunet – for gode sommerdager

Midt i Nord-Jærens største friluftsområde, og kun 10 min fra Sandnes sentrum, finner du den ubetjente DNT-hytta Gramstadtunet. Det idylliske tunet fylles med aktiviteter og turer hele året og er blitt regionens største utfartsområde. Naturen er variert og byr på både toppturer og fine skogsturer. Opparbeidede grusveier og et tyvetalls merkede ruter gjør dette området tilgjengelig for alle. Både låven og huset kan leies. Du kan også leie kano og padle på Gramstadtjørn – Frilager har kanoer til utleie ved tjernet. 

Nodhagen – sørlandsidyll ved inngangen til Lysefjorden

DNT-hytta Nodhagen ligger en 45 minutters kjøretur unna Stavanger og er et eldorado for de som vil drive friluftsaktiviteter som fisking, bading, padling eller roing. Det er robåter tilgjengelig på hytta. I tillegg er Nodhagen et godt utganspunkt for en rekke gåturer, hvor merket sti til Vårlivarden er det naturlige valget for en topptur. På hytta er det også både bålpanne og grill, så alt ligger til rette for nydelige sommerkvelder også.

Leie kano?
Leie kano? Foto: John Petter Nordbø

 

Trondheimsmarka

Store deler av Trondheims befolkning bor nær fine markaområder. I Bymarka får man et svært variert turterreng med tett granskog i liene ned mot byen, mange vakre myr- og skogområder og snaufjell over 450 moh. Men i Trondheim er man heller ikke langt unna fantastiske fjellområder som Sylan.

Hverdagsturer i Bymarka 

Bymarka er det nærmeste og mest populære turområdet for Trondheimsbefolkningen – hit er det også lett å reise kollektivt. Bymarka er et stort skog- og heiområde vest for Trondheim by som omfatter Trondheim bymark, Leinstrandmarka og Bynesmarka. Det er også gode bademuligheter her, ved Baklidammen, Haukvatnet, Hestsjøen, Kyvatnet, Lianvatnet og Teisendammen. Ved Haukvatnet er det også 2,3 km med asfaltert rullestolløype som gjør at enda flere kan komme seg ut. 

  • Turtips: Storheia ligger på 565 moh. og er det høyeste punktet i Bymarka. Herfra ser man nesten hele Trøndelag, fra øst til vest, og nord til sør. I klarvær kan du skue helt til Sylan og ut mot havet til Fosen, Trollheimen og Snøhetta, for å nevne noen fjellområder. Bedre utsiktspunkt får man ikke! 

  • Aktivitetstips: Bli med på Trondhjem Turistforenings nærturtilbud: RETT UT
Topp7 – Gråkallen i Trondheimsmarka.
Topp7 – Gråkallen i Trondheimsmarka. Foto: Johnny Remmereit

TOPP7 – Bymarkas råeste tur 

Dette er en 30 km lang tur som går oppom syv topper langs stiene gjennom Bymarka. Turen byr på spektakulære utsiktspunkter og mektige naturopplevelser og har en løypeprofil som omfatter hele 1087 høydemeter. Turen starter og slutter i Ilaparken i Trondheim. Du kan også velge TOPP2 som er på 13 km og går innom to av toppene eller TOPP5 hvor fem topper besøkes. 

I år arrangeres Topp7 for 10. gang av Trondhjems Turistforening. Jubileumsarrangementet blir gjennomført på en helt ny måte pga. smittevernsituasjonen. Turen er den samme som før, men du velger selv hvilken dag du skal gå i perioden fra 19. juni–5. september. Ta utfordringen og meld deg på (påmelding starter 18. juni)!

TurVerket inviterer deg mellom 15–25 med på enkle turer i sommer. Illustrasjonsbilde.
TurVerket inviterer deg mellom 15–25 med på enkle turer i sommer. Illustrasjonsbilde. Foto: Marius Dalseg Sætre.

Bli med andre unge på tur i Trondheim!

Er du mellom 15–25 og har lyst til å drive med friluftsliv og bli kjent med andre ungdommer? Kanskje lære noe nytt om å være ute i naturen? Da bør du bli med TurVerket ut i sommer! Dette er et samarbeid mellom Røde Kors sitt ungdomshus, Fellesverket, og Trondhjems Turistforening. Aktivitetene er gratis og du kan få låne utstyr hvis du mangler. Alle turene er i Trondheim og nærområdet. Meld deg på!

Klar for hyttetur? 

Rønningen Gård finner du i den sørlige delen av Bymarka. DNT-hytta ligger sørvest for Store Leirsjøen og har blitt et populært serveringssted. Utsikten fra tunet og terrassen er utmerket, og avstanden innover fra Smistad sør for Granåsen-anlegget (parkering) er bare tre kilometer – perfekt for familier med små barn og for eldre mennesker som gjerne vil inn i marka en tur. Det er ingen overnatting på gården, men du kan jo ta med deg telt eller hengekøye og finne et passende sted i skogen?

Kvitfjellhytta er litt lenger unna sentrum (ca. 1,15 min å kjøre fra Trondheim til turstart), men ligger vakkert til sørøst for Gråvatna og Kvitfjell i Stjørdal kommune, ikke langt fra grensa til Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Kvitfjellhytta er et populært turmål for både dagsturer og overnatting. Det er gode fiskemuligheter i området rundt hytta – vi anbefaler Gråvatnet. Hytta er også en god innfallsport inn i det nydelige Sylanområdet fra vest med et godt utbygget hyttenett. Masse muligheter for hytte til hytte-turer her! 

Fløya i Tromsø.
Fløya i Tromsø. Foto: Liisa Leesment

Tromsø og Ytre Troms

Fjelleventyret i nord begynner rett fra Tromsø. Ishavsbyen har lett tilgjengelige fjell med et omfattende stinett. Kun en times kjøring ut av byen, har du også tilgang på DNTs ubetjente hytter og mangfoldige turopplevelser i vakre Ytre Troms. 

Kort fjelltur til Fløya

Denne toppen gir deg flott utsikt over Tromsøya og Kvaløya. Vanligste vei er opp langs stien på Storaksla eller med fjellheisen. Om du tar fjellheisen, tar den deg opp ca 350 høydemeter og forbi den bratte delen av turen. Deretter kan du følge den tydelige stien som går oppover mot Fløya. En tur som passer for de aller fleste!
Hytteturer i nærheten av Tromsø

Ringvassbu – øya på fjellryggene

Hytta ligger midt på Ringvassøya/Ráneš, nord for Tromsø. Et perfekt mål for en helgetur eller en toppturekspedisjon. Fra parkering på Simavik (ca. 45 min. å kjøre fra Tromsø), er det 11 km inn til hytta, så du bør ha to dager til rådighet.

Ringvassøya betyr øya med fjellryggene og byr på fine muligheter både for de som vil trave lange runder, og de som vil spasere korte. Terrenget er generelt berglendt, og det høyeste punktet er på Soltindan (1051 moh.). I nærheten finner du også topper som Kråktinden/Rášat, Svartvasstinden/Ádjetgáisi, Middagsfjellet/Jievjačielgi og Rismålfjellet.

Jægervasshytta – et topptureldorado i Lyngen

Idyllisk plassert like ved Jægervatnet, under Jægervasstindane, finner du Jægervasshytta. Dette er hovedhytta for Fjellsportgruppa i Troms Turlag og et nydelig utgangspunkt for toppturer i Lyngsalpan. Øst for hytta troner Lenangstindane med Strupbreen bak, og i vest strekker Ullsfjorden en av sine blå armer ut. I Lyngen er turen til Storgalten (1219 moh.) lenger nord en kjent klassiker. Området er nok mest brukt som et eldorado for erfarne fjellklatrere og ekstremskikjørere, men Lyngen har også lettere ruter for fot- og sykkelturer, så ikke avskriv sommerturen hit! Det tar ca. 1 time og tre kvarter å kjøre fra Tromsø til Kobbeneset og deretter følger ca. en times gåtur til hytta. Du kan jo også dra hit bare for å nyte synet av tindenålene – ingen sier at du må opp på dem.

Trollvassbu – har du fiskelykke?

Denne ubetjente DNT-hytta er den nordøstligste av de fire hyttene på den populære turstien fra Snarbyeidet til Tromsdalen rett øst for Tromsø. Den er et koselig overnattingsalternativ som ligger fint til ved Trolldalen, med utsikt opp mot tinder og fjellsider der snøen ligger lenge. Det tar under en time å kjøre til turstart på parkeringsplassen på Snarbyeidet og deretter er det ca. 5 km å gå inn til hytta. Litt videre sør i Trolldalen hviler Trollvatnet under Rundfjellet og Trollvassnova. Her kan det være lurt å prøve fiskelykken. Men husk fiskekort! 

DNT der du bor

Ikke alle bor i de største byene, men vit at vi har nærturtilbud til de absolutt aller fleste. Sjekk ut turtilbudet vårt i ditt fylke eller gå inn på UT.no.

Sommeren venter!
Sommeren venter! Foto: Marius Dalseg Sætre

Vi har også tusenvis av fellesturer og aktiviteter over hele landet, for alle:

Annonse