Sommerens ukjente hytteperler

Lyst til å utforske et nytt turområde i sommer – hva med Indre Troms?
Lyst til å utforske et nytt turområde i sommer – hva med Indre Troms? Foto: Marius Dalseg Sætre

Lettelser i smittevernregler betyr ikke at alle bør ferdes på de samme hyttene i sommer. Heldigvis har DNT et vell av hytter som tåler mye mer besøk. Her er våre heteste tips for en perfekt tursommer – med litt avstand.

Den varme vinden i håret. Stiene som smyger seg gjennom landskapet. Kraften i beina. Barna som lager et eventyr om en pinne. Utsikten. Fjellene, dalene, vannene, fjorden, stiene, tryggheten i de røde T-ene. Å klatre opp en topp. Svetten på ryggen. Ryggsekken. Å kjenne at hodet får luft. Å være i akkurat det. Bare det. Det er fjellferie. 

Mange har vært på Hardangervidda, men har du besøkt Middalsbu?
Mange har vært på Hardangervidda, men har du besøkt Middalsbu? Foto: Jasemin Folvik

DNT har om lag 550 hytter rundt om i Norge. Noen er mye brukt og godt kjent blant mange. Andre er ikke like kjente, men minst like fine. Vi har valgt ut noen hytteperler som fortjener å bli utforsket av flere i sommer.

Husk at du fortsatt må forhåndsbestille plass på hyttene av smittevernhensyn. Les alt om årets smittevernregler og hyttebooking

Nord-Norge – rå natur på toppen av Norge

Selv i Lofoten kan du finne "ukjente" hytteperler.
Selv i Lofoten kan du finne "ukjente" hytteperler. Foto: Marius Dalseg Sætre

Lofoten, Vesterålen og Hinnøya

Et fantastisk område for de som ønsker seg spektakulær natur og flotte turopplevelser. Det er majestetiske fjell på alle kanter, og turmulighetene er uendelige.

Snytindhytta ligger fantastisk til med utsyn mot Møysalen og Møyene, og er en hyttejuvel i Hinnøyas villeste fjellverden. Om sommeren stuper du rett fra berget og ned i vannet noen få meter unna hytteveggen, og etterpå fyrer du bål på den tilrettelagte bålplassen ved hytta og koser deg i midnattsola. 

Haakonsbu ble opprinnelig bygget i 1990 og er oppkalt etter Haakon Rønning, en ildsjel i Harstad Turlag som også gjorde en betydelig innsats nasjonalt for DNT. Harstad Turlag har nå både fått bygd ny hytte med 12 sengeplasser og ombygd gamle Haakonsbu til en sikringshytte med fire sengeplasser, i tillegg har de fått på plass en egen liten bastuhytte. Hele 3500 dugnadstimer fordelt på fire måneder gikk med da hytte ble bygget. Hytta ligger i Jonsheimen, et fjellområde mellom Troms og Nordland. Den er et godt egnet utgangspunkt for toppturer med flere fjelltopper på over 1000 meter.

Indre Troms

Indre Troms er stort og mangfoldig. Vil du vandre i dype, bratte daler, kan du ta turen opp gjennom Sørdalen i Bardu eller gjennom Reisadalen i Nordreisa. Vil du heller vandre i storslagent høyfjell med brede skogkledte daler, er grensestrøkene i Indre Troms stedet.  

Goldahytta ligger nord i Indre Troms, ikke langt fra Treriksrøysa og grensa mot Sverige og Finland. Dette er verdens nordligste treriksrøyse og den eneste i Norge der du kan gå fritt inn i alle tre land. Hit kan du til og med ta båt fra kaia rett nedenfor Kilpisjärvi vandrersentrum til Koltaluokta på svensk side av vannet. Hytta er ubetjent og har et eget hundeanneks, så firbeinte er hjertelig velkomne.

Stordalsstua ligger idyllisk til ved Stordalselva rett på svenskegrensa i Stordalen. Her har du unike muligheter til å utforske storslagen natur både over og under bakken! Det anbefales å ta en ekspedisjon inn i Stordalsgrotta, som man enkelt ser utløpet til på vei til Stordalen, tre kilometer fra hytta. Dette er ei lang og krevende grotte med romslige ganger, digre haller og bunnløse stup – og utrolig spennede.

Trøndelag – historisk og eventyrlig

Femundsmarka

Femundsmarka har tiltrukket seg jegere og fiskere, fotturister og kanopadlere i generasjoner. Selv i våre dager med T-merkede ruter og komfortable hytter, oser det en eim av villmark her. Finn roen mellom gamle, krokete furutrær eller prøv fiskelykken på de mange vannene. Her er det mulig å virkelig være helt alene.

Marenvollen ligger vakkert til på ei gammel setervoll og er et flott start- eller endepunkt for turer med utgangspunkt i Røros. Det er en dagsmarsj fra Røros når en følger den T-merkede ruta over Skåkåsfjellet og forbi Raudhammaren. Fra toppen av Skåkåsfjellet har du flott utsyn mot fjellene rundt Røros og du kan speide ut over store partier av Femundsmarka. Med bil er hytta lett tilgjengelig fra Hitterdalen.

Ønsker du enda mindre besøkte hytter, er Knausen og Raudsjødalen gode tips for en avsondret ferie i Femundsmarka.

Vestlandet – fjord, fjell og fossevell

Romsdalen 

Alle har hørt om storslagne Romsdalen med Trollveggen, Trolltindan og Romsdalshorn. Men du trenger ikke å kunne klatre for å oppsøke fjellene rundt Romsdalen – her finnes det et merket rutenett på mer enn 30 mil og flotte DNT-hytter. 


Vasstindbu er en sjelden skatt. Den som får oppleve en soloppgang eller-nedgang her har et minne for livet! Hytta ligger nemlig på fjellryggen mellom Horndalen og Kjøvdalen med majestetisk utsikt til alle kanter. Anlegget består av to hytter og er Molde og Romsdals Turistforenings høyest beliggende, 1190 moh. Hytta kan også skilte med Norges flotteste utsikt fra utedoen. Det tar ikke mer enn ca. 3 timer å gå opp hit fra Vistdalsheia.

Sunnmørsalpane

Omgitt av tindenåler som strekker seg mot himmelen, er Sunnmørsalpane den perfekte toppturdestinasjonen. Noen må klatres, mens andre kan bestiges av fotturister uten spesielt utstyr. Og innimellom tindene går flere fotturruter hvor du kan bo på fine DNT-hytter.

Tyssenaustet er et veldig fint ombygd naust på nordvestsida av Tyssevatnet ovenfor Bjørke i Hjørundfjorden. Det er omgitt av dramatiske fjelltopper på alle kanter og har gitt mang en tinderangler ly for natten. Fra hytta har du muligheter for turer til Høghornet, Hornindalsrokken, Kvitegga og andre spennende topper. Men det finnes også både en 14-fots aluminiumsbåt og kano her, og det er både røye og ørret i vannet – så her er det også rom for å bare slappe av. 

Velleseter er en sentral hytte i Sunnmørsalpanes tinderekker, omgitt av den ville ringformede Vellesæteregga. Topp for topptur-entusiaster! Likevel ligger hytta så nær bygda at den lett kan nåes selv om du har med deg småbarn. Etter at det kom ny vei til kraftverket er hytta tilgjengelig med barnevogn eller sykkel nesten helt opp. Ta også med din firbente turvenn – her er det et eget uthus for hund og eier. Vil du på topptur er det mange å ta av i nærheten: som Klovetinden (949 moh.), Brunstadhornet (1524 moh.) eller Grøtdalstinden (1420 moh.). Overgangsturen til Patchellhytta via Gullmorbrekka og Langesætra er en flott, men krevende tur. Hytta kan også brukes som endepunkt eller startsted i Hjørundfjorden Rundt.

Stølsheimen

Fjellene mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden byr på vestlandsfjell på sitt aller beste. Stølsheimen har frodige daler med gamle støler, dyr på beite og fiskerike elver og vann. Rundt Bergsdalen ligger hyttene som perler på en snor, mens Vossafjellene byr på bratte og frodige daler, topper og småbreer. Med et solid hytte- og rutenett, er dette området et vandrerparadis. 

Brydalseter er ei lita hytte i et stølstun ovenfor Ortnevik i Sogn. Den ligger nydelig til på en liten fjellhylle med utsikt mot Sognefjorden i Stølsheimen landskapsvernområde. Turen opp fra Ortnevik og området rundt er godt egnet for familier med barn. Det er mange fine dagsturmuligheter fra hytta.

Andre hyttetips i dette området: Vatnane, Skavlabu og Vardadalsbu.

Breheimen, Jostedalsbreen og Fjordane

Breheimen og Jostedalsbreen byr på frodige daler, breer og karrige topper og en unik variasjon av opplevelser. På forsommeren kan du oppleve vinterforhold på breene og toppene, vår nede i lia og sommer i dalene. Vestover kommer du til Fjordane, som har lavere topper, men som ellers er like variert og vakker som Breheimen.

Fivla er en gammel fjellstøl som ligger fint til over skoggrensa på ruta mellom Vigdalsstølen og Navarsete i Breheimen. Rett over ligger utsiktstoppen Fivlenosi (1466 moh.) der du har hele Jotunheimen og mye av Breheimen framfor deg. Fra Vårstølen i Vigdalen tar det bare en times tur opp til hytta og ca. 270 høydemeter, noe som er overkommelig for de aller fleste. Hytta består av to hus med sengeplass til 12 i hver, så her er det mulig for flere å dra sammen – selv i koronatider.

Longevasshytta ligger ved Naustavassdraget innerst i Naustdal kommune, mellom Inste Longevatnet og Vassvendevatnet. Hvis du virkelig skal koble av, er dette stedet, da de færreste vil ha mobildekning her. Istedenfor å ha kontakt med omverdenen, kan du benytte deg av en kano som ligger ved Vassendevatnet eller en båt (Pioner 12) som finnes ved Inste Longevatnet. Det store spisebordet i hytta inviterer også til innehygge og koselige lag. 

Etnefjellene

Nede fra E134 og Åkrafjorden virker terrenget utilnærmelig med sine bratte fjellsider, men når du kommer opp i høyden, vil du se at Etnefjellene byr på et variert lettgått terreng med saftiggrønne fjelldaler, stier som svinger seg ned og opp gjennom bjørkelier og topper opp mot 1400 høydemeter.

Simlebu ligger nydelig til ved et lite tjern, og er den DNT-hytta i Etnefjellene som ligger lengst mot nord. I øst dominerer Bordalsnuten. Går du ut på kanten ser du ned på Nystølen. Mot nord ser du dypt ned i Sørdalen og bakenfor stikker Skjeggesnuten ved Folgefonna og Sauanuten opp. Selv om man ikke er fjellvant, er det relativt lett å komme seg til Simlebu. Det tar ca. 2 timer å gå opp. Det er noen bratte stigninger som får opp pulsen, men turen passer også for nybegynnere og barn, bare man tar seg tid. Premien er en god tur- og naturopplevelse i et flott fjellterreng. Nærmeste nabo til hytta er Simlenuten (864 moh.), og utsikten derfra er verd en tur opp! Den som leter, kan finne jettegryter, badekulper og fine fossefall i bekker og elver ikke langt fra hytta. 

Østlandet – fra høye fjell til dype skoger

Selv i Jotunheimen og Hurrungane kan du finne steder ikke alle kjenner til.
Selv i Jotunheimen og Hurrungane kan du finne steder ikke alle kjenner til. Foto: Marius Dalseg Sætre

Jotunheimen

Jotunheimen er kjent for sin mektige natur og er et velbesøkt turområde for mange. Men nasjonalparken består av mer enn Galdhøpiggen, Besseggen og Glittertind. Selv her er det mulig å finne hytter du kan ha for deg selv.

Stølsmaradalen er en av disse. Det er ikke så mange som har funnet denne lille perlen i Jotunheimen vest, så ofte har du hytta og landskapet i Stølsmaradalen helt for deg selv. Og hvilken dal dette er! Her har du fin utsikt mot Stølsnostind, Falketind og de andre toppene som rager opp på østsiden av dalen. Og har du først kommet til hytta kan du gjerne ta en dag ekstra og legge turen til Stølsmaradalsfossen. Den letteste ruta opp til Stølsmaradalen er å følge merkingen fra Avdalen. En tyngre rute er å gå via Vetti og opp den bratte Brendeteigen. Dette er mer anstrengende, men utsikten mot Vettisfossen oppveier for dette. Hytta er også et flott utgangspunkt for turer i Hurrungane.

Ringebufjellet

Ringebufjellet er et herlig turområde, med lange slake fjell og vakkert viddelandskap. Området ligger like øst for Lillehammer, lett tilgjengelig med kollektivtransport med et godt utviklet stinett. På Ringebufjellet finner du en rekke DNT-hytter, hvorav flere er nyoppusset eller nybygg.

  Jammerdalsbu ligger flott til ved Jammerdalshøgda og kan enkelt nås med adkomst fra Friisvegen. Uansett om du begir deg opp på den brede fjellryggen på Jammerdalshøgda eller ned i dalsøkkene, er du garantert en flott opplevelse. Området gir også gode turmuligheter for å følge T-merka ruter i et lett fjellterreng – passer godt for barnefamilier. Andre hyttetips her er den nye, freshe hytta Veslefjellbua eller Djupslia.

  • Lyst på en skikkelig langtur i sommer? Vi anbefaler langrutene SAGA og Rondanestien som går innom alle hyttene på Ringebufjellet. 

  Hedmarksvidda

  Hedmarksvidda er kanskje først og fremst stedet for stille ettertenksomhet og rolige turer. Et supert område å ta med de minste til. Ta en titt under de skjeggete granene, på den rike floraen eller gå på sporjakt etter de fire store rovdyrene – eller villrein. Her passerer også Rondanestien og Birkebeinerstienog det er mange hytter som gjør det mulig å legge ut på lengre turer.

  Øyungshytta er ny og fin og ligger idyllisk til ved det vakre fjellvannet Øyungen i Ringsakerfjellet. Her er du over skoggrensa, og det myke, snille viddelandskapet åpner seg opp i løpet av turen inn til Øyungshytta som tar om lag 1,5 time. Den ligger rett utenfor Hemmeldalen naturreservat og innenfor villreinområde Rondane sør. På hytta er det også en egen robåt dere kan disponere – og gode fiskemuligheter. Perfekt for barnefamilien!

  Hardangervidda

  Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå. Her er det store, flate vidder, fiskemuligheter i massevis, rikt dyre- og planteliv og spektakulære fosser.

  Middalsbu ligger ytterst i Middalen, rett ved elva som renner gjennom dalen. Hytta er lett tilgjengelig da det går bilvei inn Valldalen. Fra parkeringsplassen er det en halvtimes gange langs veien. Middalsbu er et flott startsted for turen inn på vestvidda ved å følge den T-merka stien videre til Hellevassbu. Du kan også nå Hardangerviddas høyeste punkt herfra, Sandfloegga, som med sine 1721 meter kan by på storslagen utsikt.​​​​​

  Torehytten ligger ved Øvre Solvatnet med utsikt mot Hårteigen – et velkjent turmål. Med sine 1690 moh. får du på en klarværsdag et rundskue av de sjeldne over hele vestvidda. Ellers kan Torehytten anbefales som et av overnattingsalternativene på turen fra eksempelvis Haukeliseter til Kinsarvik. Dette er en tur hvor du vil oppleve de store variasjonene i landskapet på Hardangervidda.

  Indre Østfold

  Friluftsområdene her har både skog, vassdrag og sjø. Dette er landets mest lavtliggende større skogsområder med villmarkspreg, som fortsetter på den andre siden av grensen til Sverige.

  Haukenestårnet er en sjelden skatt! Det 12 meter høye brannvakttårnet er Østfolds høyeste utsiktspunkt og er ett av to bevarte branntårn av tre i Norge. Nå kan du overnatte her – eller ta en dagstur hit. DNT-hytta ligger langs Grensesømmen, ruta fra Halden til Treriksrøysa, på Haukenesfjellet som er Østfolds nest høyeste punkt. Fra plattformen på toppen ser man store deler av Indre Østfold og langt utover til Sverige. Litt spennende å overnatte i et branntårn?

  Sørlandet – opp på fjellet, ut mot havet

  Setesdalsheiane

  Disse heiene kan friste både store og små med sine grønnkledde vidder og høydedrag ispedd hundrevis av blinkende blå fjellvann, omkranset av lysebrune sandstrender.

  Svartenut ligger flott til ved den "svarte tjørni" midt i hjertet av Setesdal Vesthei. En fin dagstur herifra er toppturen til Vest-Agders høyeste topp, Urdalsnuten (1434 moh.). For deg som ønsker å ta med fiskestang, er det mye stor og fin fisk i Sandvatnet, østover mellom Svartenut og Bossbu. Hytta er selvbetjent, altså har den et proviantlager. 

  Austheiene

  Naturen varierer fra nydelig blandingsskog i sør, til vidder og topper over 1500 meter i nærheten av Hovden. Austheiene ligger mellom Setesdal i vest og Arendals- og Skiensvassdragene i øst. Hele tiden vandrer du langs flere store og små vann, hvor du kan prøve fiskelykken eller ta et bad. Dette nydelige fjellområdet er en perle mange fortsatt har tilgode å oppleve.

  Berdalsbu ligger på 1000 moh. og om lag 6 km fra Berdalsbru ved RV9. Den er selvbetjent og har sengeplass til 18 personer. Terrenget er lett å gå i, uten store motbakker. Det er kun de siste 200 meterene opp til hytta, at det er markant stigning. En avstikker til topper som Gråsteinsnos, Kvannfjellet eller Sæbyggjenuten kan anbefales. Etter vandring gjennom skog og myr ankommer du hytta som ligger over tregrensen og du blir belønnet med en storslagen utsikt vestover. Videre anbefaler vi turen over fjellet til Bjørnevasshytta. Vilt og vakkert. Derfra kan du gå vestover over Mjågeskor til Stavenes og Bykle sentrum eller sørover mot Hovstøyl.

  Hengeltjørnloftet er en annen godbit i Austheiene. Det tar bare 1,5 time å gå fra Løkedalskrysset, og det er tilrettelagt med kanoer og en robåt i fiskevannet Hengeltjønn, så ta med fiskestanga! For deg som vil litt opp i høyden, er både Bjørnstigfjellet (883 moh.) og Nasefjell (916 moh.) fine og korte toppturer som passer for de fleste. Vil du heller gå langt, anbefaler vi den åttetimers lange dagsmarsjen sørover til Mjåvasshytta

  Bli trygg på tur – og lær noen lure triks – på ferskingskurs hos oss.
  Bli trygg på tur – og lær noen lure triks – på ferskingskurs hos oss. Foto: Monica Hägglund Langen

  Ny i friluftslivet? 

  Kanskje trenger du å lære litt om friluftsliv før du legger i vei? Vi har ferskingkurs, kart- og kompasskurs eller opplæring for deg som ønsker å lære å klatre eller padle ...

  Noe for alle!

  Vi har også tusenvis av andre fellesturer og aktiviteter i sommer:

  Fjellheimen venter – bli med oss på tur i sommer!
  Fjellheimen venter – bli med oss på tur i sommer! Foto: Marius Dalseg Sætre

  Bli medlem

  Ditt medlemskap betyr mye, særlig i disse tider. Det går med til å sikre at hytte- og rutetilbudet fortsatt er der når vi sees på den andre siden av pandemien.​​​​​​​ DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet – det gir nærmest uendelig mange muligheter for en spennende og opplevelsesrik sommer i Norge.

  Riktig god tursommer!

  Annonse