– Magisk vintertur til Preikestolen

Foto: Anna Mari K. Priesner, DNTs fotokonkurranse

Et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter, Preikestolen, er motivet for vinterens beste turbilde.

– Det er et klassisk bilde av et klassisk motiv tatt på en måte som ligner mange bilder vi har sett tidligere. Likevel egner bildet å overraske samtidig som det vekker en lengsel i oss, forklarer juryen som har valgt bildet til Anna Mari K. Priesner som vinner av vinterens fotokonkurranse. 

Bildet er tatt i motlys på Preikestolplatået i januar 2021. Et tidspunkt hvor det er få andre turgåere å finne på utsiktspunktet over Lysefjorden i Rogaland. Ifølge turportalen UT.no går det 300.000 mennesker ut hit hvert eneste år. Det er med andre ord ikke lett å finne tidspunkt hvor du kan ha turen på ca. 7 kilometer helt for deg selv. 

– Åh. Nå får jeg frysninger, sier Priesner i det hun får beskjed om at bildet hennes er valgt ut. 

– Det var en helt fantastisk tur. Helt enorm. Vi dro opp der på morningen. Det hadde kommet masse snø og det var tungt å gå, men du glemte det helt hver gang du så rundt deg. Da fikk vi bare en lykkefølelse. Lyset var helt fantastisk, det lå litt lett snø i lufta og vi hadde området nesten helt for oss selv, forklarer hun. 

Ha respekt for vær og forhold 

Hun legger til at det er viktig å være forberedt om du skal nå opp til det majestetiske turmålet om vinteren. UT.no skriver at platået ofte er vindfullt og langt kaldere enn på parkeringsplassen vinterstid, dagene er korte og det kan være tyngre å gå selv om stien ofte er oppgått og gangbar.

– Respekter været, turen og naturen og vær villig til å snu. Vi tok en vurdering både før vi dro ut, men også på parkeringsplassen. Det snødde fremdeles, men hadde begynt å lette så vi kom frem til at det var mulig å gå etter å snakket litt med en turgåer som hadde vært på toppen tidligere samme dag. Samtidig var vi enige om at vi skulle snu om været tilsa det, sier Priesner som selv holder til like utenfor Stavanger. 

På andre- og tredjeplass har juryen sett seg ut bildene til Simen Bekkjorden og Joakim Dokka Nordstad, men juryen presiserer at det var meget jevnt finalefelt. Totalt ble det sendt inn over 3000 bilder i fotokonkurransen som ble arrangert i samarbeid med DNTs turpartner Norsk Tipping. 

– Det er svært ofte jevnt i toppen, og det vitner om at det er mange sterke turfotografer der ute. Denne gangen landet vi på et spekter av finalebilder som vi føler representerer bredden av vinterfriluftslivet. Vi har rolige øyeblikk som oser av hvilepuls spektakulære utsiktspunkter, gåturer, skiturer, toppturer, finvær og uvær, forklarer juryen. 

2. plass: Simen Bekjord - Et maleri av et vinterbilde som ser både innbydende og fryktinngytende ut på samme tid. En drøm for langrennsløpere som mest av alt ønsker å flyte avgårde i ensom majestet. Juryen
3. plass: Joakim Dokka Nordstad - Nydelig ettermiddagsbilde fra Nordmarka hvor det er blitt vanligere og vanligere å teste toppturskiene. Solen bryter så vidt igjennom skylaget og gir bildet en myk behagelig følelse. Juryen

Årets jury bestod av: 

Marius Dalseg Sætre, visuell rådgiver i DNT
Magnus Nyløkken, redaktør i Fjell og Vidde
Eivind Haugstad Kleiven, kommunikasjonsrådgiver i DNT Oslo


Se resten av finalebildene i karusellen under. 

Annonse