Mesterkokk til DNT-hytter

Mesterkokk Halvar Ellingsen på kjøkkenet med vertskap Astrid Heggdal i Aurlandsdalen. Foto: Line Hårklau

Med bruk av flere lokale råvarer skal DNTs betjente hytter bli enda bedre på mat. Nå reiser kokk Halvar Ellingsen på inspirasjonsturné til tre hytter.

Først ute var Aurlandsdalen turisthytte, som fikk besøk av Halvar Ellingsen 24.-25. mai. Halvar, som blant annet er kjent fra kokkelandslaget og TV-programmet Kokkeliv, og i tillegg er Bondelagskokk, tilbrakte to fulle dager på kjøkkenet sammen med hyttevertskap og ansatte, med fokus på lokale råvarer i sesong.

- Dette er veldig stas, og betyr mye for både vertskapet på de hyttene som får besøk og resten av DNT. Og de heldige gjestene på hyttene disse dagene kan vente seg en svært minneverdig opplevelse ved middagsserveringen, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Mer lokal og sesongbasert mat

Dette er en del av en større satsing på mat i hele DNT, der bærekraftig mat, naturopplevelser og matopplevelser går hånd i hånd. Norges Bondelag er samarbeidspartner i prosjektet og Hallvar ble koblet fordi han er offisiell Bondelagskokk 2019-2021.

- Fotturisten i Norge drar nytte av at vi har et aktivt landbruk over hele landet med stier gjennom kulturlandskapet, gjennom et åpent beitelandskap og ikke minst på setervollene. Mat og reiseliv henger sammen. Med dette prosjektet håper vi kunnskapen om dette kommer fram og ikke minst verdien av å ta vare på dette også i tida framover for både bonden og fotturisten, sier Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag.

- Vi i DNT er opptatt av at maten vi spiser skal være naturvennlig, men også gi gode matopplevelser og god energi til turen. For oss er det veldig naturlig å løfte fram gode norske råvarer basert på lokale ressurser når vi skal servere mat. Norges Bondelag er derfor en viktig samarbeidspartner for oss når vi nå gjør et løft for å servere enda bedre og mer bærekraftig mat på hyttene våre, sier Dag Terje Klarp Solvang.

Disse hyttene får Halvar Ellingsen som gjestekokk sommeren 2021:

• Aurlandsdalen Turisthytte 24. – 25. mai
  • Grimsdalshytta 23 – 24. august
  • Stranddalen Turisthytte   6.– 7. september

Om Halvar Ellingsen

Halvar Ellingsen har jobbet ved noen av landets beste restauranter og var en del av det norske kokkelandslaget 2009 – 2015. Allerede som seksåring bestemte han seg for å bli kokk og 23 år gammel gikk han helt til topps i norgesmesterskapet i kokkekunst som en av tidenes yngste vinnere. Halvar er offisiell Bondelagskokk fra 2019 til 2021.

I dag er han bosatt i Sigerfjord i Vesterålen i Nordland og driver Kvitnes Gård, som på kort tid siden åpningen vinteren 2020 har rukket å bli en «snakkis» i den norske matverdenen. Våren 2021 er han også med i NRK-serien Kokkeliv.