Ta norgesferien ved kysten i år

Vega på Helgelandskysten er bare ett av utallige turmål for en perfekt kystsommer.
Vega på Helgelandskysten er bare ett av utallige turmål for en perfekt kystsommer. Foto: Marius Dalseg Sætre

Ferie langs norskekysten byr på skjærgårdsidyll, saltsprøyt i håret, bading, varme svaberg, gode padletak og gåturer langs fjæra.

Kystlinja i Norge er den nest lengste i verden etter Canada, og hele 70 prosent av oss bor i kystnære strøk. Dette åpner for mangfoldige turmuligheter, og DNT har tilbud i sandbøtter og spann.

– Vi er så heldige i Norge at vi har en av de aller flotteste kystlinjene i verden. Mange forbinder nok DNT med fjellet, men vi har også masse å by på langs kysten. Vi får stadig flere hytter og aktiviteter her, merker nye kyststier – og ikke minst: vi satser stort på kajakk. Vi håper at enda flere får øynene opp for kystfriluftslivet i sommer, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT. 

ET PADLETAK UNNA

Å gli sømløst gjennom vannet. Kritthvite strender. Sol. Sjø. Synet av en nise som nysgjerrig bryter overflaten. Fjellet som stuper ned i havet ... Bli med oss på de mest spektakulære padleturene i landet – eller finn roen på tur der du bor. DNT tilbyr fellesturer, kajakk-kurs og utleie av kajakk – over hele landet.

Bli med oss på tur i Tvedestrands vakre skjærgård.
Bli med oss på tur i Tvedestrands vakre skjærgård. Foto: Marius Dalseg Sætre

Padlekurs fra nord til sør

Andre år med "tvungen" Norgesferie gjør kanskje at du vil teste noe nytt? Hva med kajakk? DNT har flere hundre kajakk-kurs denne sommeren. Gjennom praktiske øvelser på vannet lærer du om sikkerhet, padleteknikk og redning. Bli trygg på sjøen og ta våttkort med oss! Vi har også tilbud til erfarne padlerne – og for deg som trives best i kano.

Nye interesser? 

DNT har også masse andre kurs. Kanskje du er ny i friluftslivet og trenger å lære litt før du legger i vei? Vi har ferskingkurs, kart- og kompasskurs, førstehjelpskurs eller kurs for deg som ønsker å lære å klatre – for å nevne noe ...

Foto: Marius Dalseg Sætre.

Gleden av å padle sammen

Alltid drømt om å padle i turkist vann på Helgelandskysten, eller ønsker du et turfellesskap i nærområdet? Vi tar deg med! Boltre deg på vannet sammen med andre padleentusiaster på en av våre mange fellesturer i sommer. Vi inviterer til turer for alle – fra enkle dags- og kveldsturer til kajakkeventyr over flere dager. Vi har noe for alle aldersgrupper og kompetansenivå. 

Noe for alle

Hvis du ikke er så interessert i padling, kan vi tilby tusenvis av andre fellesturer og aktiviterer – både til fjells og til vanns:

Leie kajakk?

For å drive med kajakk trenger du absolutt ikke å eie ditt eget utstyr. Vi ser heller at folk bruker vårt – både for å gjøre det enklere for deg, men også for å spare miljøet. 36 av DNTs 57 medlemsforeninger har kajakktilbud og mange leier ut kajakk eller kano. Gå inn på nettsiden til din medlemsforening og se under utstyrsutleie – eller sjekk ut tilbudet til foreningen der du vil på tur. Flere foreninger har også egne kajakk-klubber du kan bli med i – hør med ditt lokale turlag.

Vær obs på at ofte minst én i turfølget må ha våttkort for å kunne leie kajakk. 

Her er noen forslag til hvor du kan leie kajakk i sommer: 

En del av DNT-hyttene har også kano eller båt til låns, se informasjon på ut.no om hytta du ønsker å bo på. 

Hvor går turen?

Det finnes ingen røde T-er å følge på havet, men på ut.no finner du hundrevis av padleruter for kajakk, kano og packraft (tips: velg "område" før du velger "padling", så snevrer du inn søket).

Foreløpig kan man bruke Kartverkets kystkart for å navigere, men DNT jobber for å få på plass egne ro- og padlekart. Det finnes noen padlekart en del steder i landet, særlig på Øst- og Sørlandet:

Det popper også stadig opp flere padlehuker du kan overnatte i underveis – så slipper du telt. Test ut: 

HYTTER OG FYR I HAVGAPET

Å ligge på et varmt svaberg og lese en bok. Se barna leke nede i fjæra, forundret over kråkeboller og krabber i håven. Bade. Grille. Ro. Å kaste ut fiskesnøret for å se om det napper. Gå turer i fjæra. Nyte kveldssola som glitrer i vannoverflaten sammen med gode venner ... DNT har hele 37 hytter og fyr langs kysten du kan boltre deg på i sommer. 

Hva med å sykle til de nye spektakulære Flokehyttene i havgapet i Sunnhordaland? Stupe rett inn i sørlandsidyllen på Seilerhytta i Tvedestrand? Eller hva med å ta med hele familien til havgapet på en magisk overnattingstur til Runde fyr? Mulighetene er mange – og alle finnes på ut.no.  

– Sjøen og kysten er et eldorado for barn. For barnefamilier kan det være lurt å bo fast et sted og utforske øyene rundt og alt i området. På fyrene får man ofte et tett møte med værkreftene, og det er spennende for både store og små. Flere steder har man også tilgang på robåt, noe som både er lettvint og veldig koselig, sier Anne-Mari Planke, avdelingsleder for natur og friluftsliv i DNT.

Husk at du må forhåndsbestille hytte i år pga. Covid-19. 

Få orkesterplass til havets majestetiske spill på de nye Flokehyttene i Sunnhordaland.
Få orkesterplass til havets majestetiske spill på de nye Flokehyttene i Sunnhordaland. Foto: Marius Dalseg Sætre.

Turer i nærmiljøet

Du trenger ikke nødvendigvis å reise så langt for å få de flotte opplevelsene. På Friluftshuset på Sørenga i Oslo kan du både buldre og leie kajakk. Eller hva med å ta med familien til Breivoll Gård – en liten oase innerst i Bunnefjorden i Ås kommune? Her kan dere leie kajakk, overnatt i lavvo og gå superfine turer langs fjæra. Sjekk hele tilbudet vårt på ut.no.

I tillegg har vi et vell av dagsturhytter og gapahuker over hele landet som venter på dere. For eksempel:

Bli bedre kjent med noen av hyttene våre:

KYSTSTIENE

Alle trives ikke i kajakk eller vi være så nær havet, men de fleste av oss elsker å se ut mot horisonten og høre bølgene skylle mot land. Det kan gi etterlengtet ro i sjela ... 

De fleste forbinder DNT med røde T-er i fjellet, men stadig flere stier langs hele den flotte norskekysten ryddes og tilrettelegges for vandrere. Her får du flotte natur- og kulturopplevelser. Gå inn på oversiktskartet på ut.no og zoom inn på ditt område. Noen tips: 

Foto: Marius Dalseg Sætre

KYSTLEDEN – overnatting og båtutleie

De siste årene har DNT, flere friluftsråd og Forbundet KYSTEN merket ruter ved sjøen med tilbud om overnatting på enkle hytter.

I dag består Kystleden av 109 overnattingssteder, hvorav de fleste er i kulturhistoriske bygninger som fyr, naust og sjøbuer. Hvert sted forteller en spennende historie om tidligere tiders levd liv ved kysten. På denne måten håper ønsker Kystleden å legge til rette for et aktivt og miljøvennlig friluftsliv langs kysten og bidra til bevaring av tradisjoner og kulturminner.

På mange av stedene disponerer man også en enkel båt – i dag er det over 80 båter tilknyttet Kystleden. Unn deg noen dager med frisk sjøluft, bading, fisking, roing og fine turer – og det for en svært rimelig penge.

Robåt er den perfekte familieaktiviteten.
Robåt er den perfekte familieaktiviteten. Foto: André Marton Pedersen.

SURF´S UP!

Ute etter litt action i sommer? DNT ung har flere tilbud til deg mellom 13–26 år som vil sjekke om du har en surfer i magen. De arrangerer også kajakk-kurs, sommercamper, toppturer og masse annet gøy for ungdom. Se hele sommerens tilbud her. 

Foto: Kristine Tofte.

Få mer turinspirasjon langs kysten på ut.no eller se DNTs årbok 2020 «Kysten vår».

Vi møtes i fjæra – riktig god sommer!

Makeløs sørlandsidyll på Seilerhytta i Tvedestrand.
Makeløs sørlandsidyll på Seilerhytta i Tvedestrand. Foto: Marius Dalseg Sætre.