Ti fine sykkelturer

Sykkeltur til Flokehyttene ved Haugesund
Sykkeltur til Flokehyttene ved Haugesund Foto: Marius Dalseg

 Sykkelen åpner for nye opplevelser og større rekkevidde. Vi gir deg ti rullende turtips.

Fin tur fra Haugesund på småveier helt til Ryvarden og Flokehyttene. Denne turen unngår de mest trafikkerte veiene. Første og siste del går på grus, resten på asfalt. Nydelig utsikt fra Ryvarden, du kan besøke galleriet og er det også mulig å overnatte i Flokehyttene. OBS: Overnatting må forhåndsbestilles, fullbooket ut året!

Liker du å sykle på fjellveier i seterdaler? Da kommer du til å trives her. Turen går i vakkert fjellterreng i 700 til 900 meter over havet på grus- og asfaltvei gjennom et fantastisk kulturlandskap. Dagsetapper på cirka 40 km med lett sykling. Passer også for barn som er vant med å sykle.

Ut fra Gjendesheim kan du gjøre mye mer enn å gå Besseggen. Utenfor nasjonalparken er det mange stier som er lite brukt av fotturister og som er ypperlige på to hjul. Det er også fine grusveier og andre mulighter i nærheten, som Jotunheimveien. Ta kontakt med Gjendesheim for rullende turtips, leie av fulldempede terrengsykler eller avtale om sykling med guide eller kurs for grupper.

Marka rundt Oslo byr på massevis av sykkelmuligheter. Langt, kort, lett eller tungt er opp til deg. Oppsøk en villere del av Nordmarka som er lite besøkt. Langs ruta er det flere fine vann, flott utsikt og bade-, fiske- og teltmuligheter.

En populær sykkelstart er å ta Krossobanen, Europas første taubane, fra Rjukan opp til Gvepseborg på 886 moh. Sykle til Kalhovd, og kombiner evt. med en fottur, eller sykle en runde tilbake til Rjukan. Sykkelmulighetene i Telemark er mange og gode.

Dette er en nasjonal sykkelrute 7 fra Hamar til Morskogen vokterbolig. En flott tur gjennom nydelig kulturlandsskap. Gamle E6 er lagt i tunnel, og det er fredelig og stille ved gamle Morskogen stasjon, som ble DNT-hytte i 2017. Det er også mulig å sykle til Morskogen vokterbolig fra Eidsvoll, og kombinere med tog om det er ønskelig. 

Starten på sykkelturen Hovden rundt følger den såkalte «Tusenårsvegen» fra Hegni til sentrum og fortsetter gjennom Hovden Fjellpark. 13, 5 km lett formiddags- eller ettermiddagstur som passer for hele familien.

Byparker byr på flotte natur- og kulturopplevelser. Start gjerne i Rensåsparken, videre til Benoniparken og Kongeparken med kong Haakon som skuer utover torget, vannskulptur å lytte til og snegleskulpturer som barna vil leke med. Elveparken og Rønvikjordene er populære hekkeområder for fugler.

DNT Drammen har et velutviklet hyttenettverk i Drammensmarka. Flere av hyttene er tilknyttet fine grusveier som egner seg perfekt til hytteturer med sykkel. Her er det noe for enhver smak med både korte og lange turer. Turene er godt merket med egne skilt for sykkel, området er et skikkelig sykkeleldorado.

Langs Ofotbanen mellom Narvik og grensen mot Sverige går Norges andre spektakulære rallarveg, en gammel anleggsvei som egner seg både for fotturister og syklister. Turen kan forlenges både til fots og på sykkel, og det er overnattingsmuligheter underveis.

DNTs turpartner Kvikk Lunsj ønsker deg en god sykkeltur!


Annonse

Foto: Marius Dalseg Sætre, Marte Bygdås, Peder Aaserud Eikeland, Elisabeth Haig Jacobsen, Dag Busengdal, Tore Haare, Jon Sommerseth, Bjørn Harry Schønhaug, Marita Karlsen, Maja Olaussen