Hvor lang tid tar turen, egentlig?

Nils Bloch-Hoell legger til ekstra tid når han vet at turen krever kryssing av elv.
Nils Bloch-Hoell legger til ekstra tid når han vet at turen krever kryssing av elv.

Når Turistforeningen oppgir at det tar fem timer å gå fra en hytte til en annen – hvorfor bruker jeg sju?DNTs turekspert Nils Bloch-Hoell viser deg hvordan du beregner tiden når du planlegger fjellturen.

Ikke sjelden dreier samtalen rundt langbordene på DNT- hyttene seg om turerfaring og avstandsberegning. Med kartet på bordet og dagens tur i kroppen diskuteres det høylytt;

– Åh, den ruta gikk vi på fem timer, sier en.

– Vi brukte sju, sier en annen.

– På ut.no står det seks timer, fastslår en tredje.

Også til leserbrevspaltene i Fjell og Vidde kommer det kommentarer på tidsangivelsene på rutene. Turistforeningens mangeårige turekspert Nils Bloch-Hoell må inn på teppet og forklare hvordan rutetidene i fjellet egentlig beregnes: 

– Helt siden Turistforeningen startet i 1868 har spørsmålet om avstand mellom A og B vært et viktig tema. Den gangen, som i dag, var det gangtiden som indikerte hvor lang en rute var. Helt til 1990-tallet var dette fire kilometer i timen, forklarer Bloch- Hoell. – Dagens tider beregnes ut fra gangtiden til en voksen person i vanlig god form, med sekk på 10 kilo. Vi regner med tre og en halv kilometer pr. time på merket sti i delvis kupert fjellterreng, utdyper Bloch-Hoell.

Egen kondisjon, tempoet til de andre i turfølget og størrelsen på gruppen, vær- og føreforhold kan føre til at turen blir lengre enn beregnet.

– Er det spesielt vått, snø eller tåke, blir tidsangivelsene for snaue. Som regel er folk i fjellet så fornuftige at de skjønner dette, og legger opp turen deretter.

Bratt

Tidsangivelsene er altså den tiden det tar å gå ruten. Nils Bloch-Hoell og andre som beregner ruter, er eksperter på å lese kart, og bruker en kort trillemåler for å telle kilometer fra A til B. I tillegg legger de inn alle variantene som gjør at avstanden mellom de to stedene ikke kan regnes om i 3,5 km/t.

– I beregningene legges det inn 15 minutter pr 100 meter bratt stigning, det vil si at de aller fleste av oss stiger 400 meter i timen når terrenget er bratt. Der det er bratt nedover, går det

fortere, da beregnes 30 minutter på 400 meter. Tidene tar også hensyn til forhold som grov ur, myr og vading.

Regn med rasten

Tidene som er oppgitt, er uten pauser. På en femtimerstur anbefaler Bloch-Hoell å legge inn minimum en time til rast og hvile. På turer som er over sju timer, blir man mer sliten, og det bør legges inn mer tid til pauser. 

– Tiden man er ute, er ofte lengre enn den oppgitte gangtiden. En solskinnsdag er det ikke noe poeng å komme tidlig fram. Om det regner, vil man helst komme fram så fort som mulig.

Dobling med barn

Flere og flere tar med seg barna på tur over Besseggen eller opp til Galdhøpiggen, men glemmer å legge til timer som samsvarer med ungenes lengde på beina. 

– Mange av klagene kommer fra barnefamilier som tror at tidene gjelder for dem også. En tommelfingerregel er å doble gangtiden for barn under ti år. Er de mellom ti og 14 år,

forlenges gangtiden med 50 prosent. Dette er selvfølgelig avhengig av barnas tidligere turerfaring.

Forberedelser

Bloch-Hoell har gått nesten alle turene i Norge – på kartet. 63-åringen har jobbet med redigering og oppdatering av norske turkart i en mannsalder, og kjenner stiene i Jotunheimen,

Rondane og Trollheimen bedre enn de fleste. Han vet hvor kloppene i Huldreheimen ligger og har vært med på å stenge ruter på Dovrefjell. 

– Mitt råd til alle som skal gå i fjellet, er å finne sin rytme og ganghastighet, og legge opp turen etter dette. Før gikk jeg fire kilometer i timen, medregnet fotografering. Nå er jeg nede i tre. Hva er din hastighet? Prøv deg fram, så kan du snart beregne din gangtid fra A til B. Vi har laget en grov veiledning. En vestlending vil kanskje slite på flate Hardangervidda. En østlending vil lide i de bratte partiene på Vestlandet. Trønderen har egne marsjtider gjennom myr, understreker Bloch- Hoell, og legger til: – Alle som opplever at tidene

ikke stemmer, må melde fra. Dagens turkart er ferskvare og korrigeres ofte. Planlegger du turen i mai, men ikke drar før i juli MÅ du sjekke siste versjon av kartet på UT.no

Slik beregner du tiden:

•Vanlig gangtid er 3,5 km i timen på sti i fjellet, med 10 kg sekk på ryggen.

•I bratte bakker bruker du 15 minutter pr 100 meter stigning.

•Legg til 1 time pause pr 5 timer tur – for voksne. 

•Barn under 10 år trenger dobbelt så lang tid som voksne.

•Barn over 10 år trenger 50 prosent mer tid enn voksne.

Med barn på tur må det beregnes dobbelt så lang tid som når voksne går alene.
Med barn på tur må det beregnes dobbelt så lang tid som når voksne går alene. Foto: Peter Sund / DNTS fotokonkurranse

Annonse

Skrevet av Julie Maske 5. september 2013