Ute er vi mindre alene

– Et hei vil glede den du treffer og den gleden vil smitte over på deg. 

Pandemien fratar oss de hverdagslige fysiske møtene med andre på butikken, på trening og på arbeidsplassen. Det siste året har vi søkt til den arenaen som har vært åpen døgnet rundt og uten restriksjoner - naturen. 
 
Den åpenbare grunnen til det er behovet for avveksling fra det stedet man ellers er døgnet rundt. Og for frisk luft, å se noe annet enn kjøkkenbordet og å bruke kroppen. Men i tillegg til dette har vi fått noe annet viktig på kjøpet. Noe jeg tror de fleste ikke ofret en tanke før smitten nådde oss, men som vi nå, snart ett år inn i unntakstilstand merker at betyr så mye, mye mer. 

Ute på tur kan du nær sagt bevege deg fritt. Skogen er så stor og lunsjplassene så mange at tankene om pandemien forsvinner litt. Og vissheten om at de du møter er i samme situasjon som deg selv, underernært på input og menneskelig kontakt gir en form for trøst. Derfor blir det å si "hei" enda mer naturlig nå, og det gjør godt. Ofte kommer det et smil og småprat på avstand med på kjøpet også.  

Vi har sjelden vært så kreative og løsningsorienterte som det siste året. Men når man sysselsetter seg selv med den samme aktiviteten gang etter gang, blir man lei. Det krever litt å klare se det nye i sitt eget nærområde etter tiden vi har lagt bak oss, men prøver du, vil du se at naturen ikke går tom. Det er alltid en sti du ikke har gått eller et utsiktspunkt du ikke har oppdaget. 

Hver vinter og høst i over 10 år har DNT arrangert Kom deg ut – dager over hele landet. Det gjør vi også denne vinteren, førstkommende søndag 7. februar. Kom deg ut - dagen er en introduksjon til friluftslivet. Et gratis, lavterskelarrangement der alle er velkomne. I år blir tilbudet koronatilpasset med blant annet færre plasser. Det eneste du trenger å gjøre er å melde deg på i forkant. 
 
Men det aller enkleste du gjør i helga er å ta turen ut og inn i skogen, på fjellet eller til havet. For selv om vi går hver for oss er vi i samme båt. Et smil, nikk og hei kan være det eneste den personen du møter får den dagen og den gleden vil smitte over på deg.  
 
Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT. 

Foto: Marius Dalseg

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 5. februar 2021