Stem fram Norges vakreste kystperle

Hvilken kyststrekning er Norges vakreste? Lyngheier, svaberg og frodige øyer, fjordmunninger og høyreiste klipper, strender og asurblått hav. Norskekysten er mangfoldig og rik, og kystfriluftsliv i vinden som aldri før. Nå går Turistforeningen i bresjen for kåring av Norges vakreste kystperler.

En intern undersøkelse i Den Norske Turistforening viser at aktiviteter på og ved kysten er i skuddet som aldri før. Øyhopping ytterst i Sognefjorden, kajakkpadling på Nordmøre, klatring i Lofoten og BaseCamp hav på Sotra utenfor Bergen er bare noen av sommerens aktiviteter.

– Listen over vakre, og kanskje hemmelige steder, langs kysten er lang. Noen regnes nesten som nasjonale symboler, mens andre er dine og mine paradis. Det hadde vært gøy om vi kunne stemme fram noen av disse perlene, sier Merete Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT.

Hun har ingen egen favoritt, men er veldig glad i Øygarden utenfor Bergen.

– Det er noe eget med øyer så langt øyet ser og en dukkert i ramsalt sjø, sier hun.

Aktiviteter og utfordringer

Sommer og sol er synonymt med bading, dykking, fiske, kajakkpadling og late dager på stranda, turer langs lyngheier, klatring på varme klipper. I Vesterålen går noen Dronningruta mellom Stø og Nyksund i Bø, mens andre velger våte dager på surfebrettene sine i Hoddevika på Stadt.

– Kysten byr på aktiviteter og utfordringer for alle. Hvem glemmer vel lange ettermiddager med snøre, blåskjellagn og krabbefiske? For ikke å snakke om når makrellen biter og du koker den med en gang, ferskere får du den ikke!

Favoritt

Med andre ord er kysten attraktiv som aldri før. Men hvor er det finest? Er det i det hele tatt mulig å peke på en kyststrekning eller et sted som er vakrere enn et annet?

– Stad, Lofoten, ytre Oslofjord, Sognefjorden og Solund, Bremanger, Ona, Stokkøya i Trøndelag, Helgelandskysten eller Sørlandet som kan ramses opp på en slik liste, sier Habberstad og legger til:

– Om vi ikke kårer en vinner så får vi i hvert fall brakt alle kystperlene våre fram i lyset. Og hvem vet om det ikke pirrer nysgjerrigheten til enda flere for å oppleve friluftsliv langs verdens vakreste kyst.

Glad i kysten vår? Bli med og stem fram Norges vakreste kystperle på våre Facebooksider

Ta deg vann over hodet og stem fram Norges vakreste kystperle.
Ta deg vann over hodet og stem fram Norges vakreste kystperle. Foto: Bjørn Ole Raknes