Disse turmålene søkte vi etter i 2020

Flokehyttene
Flokehyttene Foto: Holon arkitektur

Bruken av turportalen UT.no eksploderte i Korona-året. Dette er årets mest populære friluftsopplevelser.  

Så langt i 2020 har turportalen UT.no hatt over 5,7 millioner brukere, en vekst på 71 prosent. 

- 2020 har vist at veldig mange ønsker gratis og god turinformasjon.  I pandemien har naturen vært et fristed for svært mange, og etterspørselen etter turforslag på UT.no har vært enorm, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.  

Disse turene søkte vi mest på: 

1. Dronning Sonjas panoramatur – Dronningstien 

"Dronning Sonjas panoramatur" går opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus. Med utsikt innover Sørfjorden og over til Folgefonna, får du mulighet til å gå de berømte "Munketrappene", og ikke minst få gleden av å passere tusenvis av frukttrær på vei ned mot fjorden. 

Siste solglimt på Dronningstien
Siste solglimt på Dronningstien Foto: Kristina Bruland Hellestveit

2. Romsdalseggen

Romsdalseggen har på kort tid blitt en av Norges mest populære fjellturer, og det er ikke så rart. Her er det spisse tinder, dype daler, flotte fjorder og majestetiske fjell på alle kanter. Det finnes én familievennlig og én litt mer krevende versjon. 

Romsdalseggen.
Romsdalseggen. Foto: Line Heggheim Braute

3. Rampestreken

Turen opp Romsdalstrappa til det nye utsiktspunktet ved Rampestreken er en spektakulær fjelltur som gir en fantastisk utsikt over Åndalsnes, Romsdalsalpene og Romsdalsfjorden.

Utsikt fra Rampestreken.
Utsikt fra Rampestreken. Foto: Jannicke Valderhaugstrand

4. Galdhøpiggen 

Norges høyeste fjell ruver over tindene rundt, og gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen (2469 moh.). Turen fra Juvasshytta er den enkleste og tar ca 6-7 timer tur-retur.

Galdhøpiggen
Galdhøpiggen Foto: Camilla Horten

5. Gaustatoppen 

Gaustatoppen (1883 moh.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Toppen byr på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge. Årlig bestiger mer enn 120 000 mennesker fjellet, som med sin karakteristiske hvitstripete, langstrakte rygg er synlig fra store områder i Sør-Norge. Den enkle tilgjengeligheten fra sentrale deler av Østlandet bidrar også til å gjøre toppen til et populært turmål.

Gaustatoppen
Gaustatoppen Foto: Marius Dalseg Sætre

6. Preikestolen 

Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer. Målet for alle er utkikksplatået mot fjorden, med på kjøpet får de en flott tur i frodig Vestlandsterreng med idyllisk skogsterreng og flere flotte utkikkspunkter underveis. 

7. Trolltunga 

Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca. 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal. Utsikten fra Trolltunga er spektakulær, og følelsen når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid.

Trolltunga.
Trolltunga. Foto: Oda Magrete Aarland

8. Besseggen 

Det er gode grunner til at Besseggen er en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og de bratte passasjene gir en god følelse av mestring. Turen gir en luftig følelse med det grønne Gjende 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre.

Besseggen.
Besseggen. Foto: Morten Noremsaune

8. Aurlandsdalen 

Aurlandsdalen kan ta pusten fra deg, med den ekstreme villheten i elva som graver seg frem gjennom landskapet, og den fantastiske utsikten utover mot fjorden langt der nede. Kontrastene i landskapet er store - fra goldt steinlandskap til frodige dype daler, fra mektige fjell til buldrene fossestryk. 

Utsikt over Aurlandsdalen.
Utsikt over Aurlandsdalen. Foto: André Marton Pedersen

10. De syv søstre 

Sentralt på Helgeland, rett sør for Sandnessjøen på sagnomsuste Alstenøya, ruver den kjente fjellrekka De syv søstre. Som fotturist er det en opplevelse å ferdes over disse toppene. Det er merket løype opp til hver enkelt topp - og også mellom toppene. Lengden er 26 km og total stigning er 3525m. Dette er en tur som krever at du er i form og har fersk trening fra brattere fjellterreng. 

De Syv søstre.
De Syv søstre. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Disse hyttene søkte vi etter: 

1. Skåpet   

Skåpet er en selvbetjent turistforeningshytte ulik alle andre. Det spektakulære hyttetunet, bestående av en hovedhytte og seks sovehytter, er innfallsporten til rutenettet i Frafjordheiene på sørsiden av Lysefjorden. Skåpet er også første eller siste hytte på fotturen Lysefjorden Rundt, en sammenhengende ukesvandring rundt hele Lysefjorden.​​​​​​​Skåpet.
Skåpet. Foto: Marius Dalseg Saetre

2. Skålatårnet  

Tårnet på toppen av Skåla 1843 meter over havet er utvilsomt Norges, om ikke verdens mest eiendommelige turisthytte. Det er sengerplasser fordelt på tre "etasjer"og en fantastisk utsikt over bre-, fjell- og fjordlandskap. Med nye Skålabu rett ved siden av er overnattingskapasiteten nå betydelig bedre enn før.

Skålatårnet og Skålabu.
Skålatårnet og Skålabu. Foto: Sindre Heggebø

3. Flokehyttene  

Flokehyttene er fem helt nye hytter ytterst på odden Ryvarden i Sveio.Her opplever du havet og naturen på nært hold. Hyttene klorer seg fast i fjellsprekkene som om de venter på neste bølge. Inne i hyttene kan du sitte i lune, trygge omgivelser og oppleve storhavet gjennom store panoramavinduer.

De populære hyttene ble lagt ut på UT.no etter sommeren og har allerede klatret opp på tredjeplass. 

Flokehyttene
Flokehyttene Foto: Holon arkitektur

4. Kiellandbu  

Den lille koselige hytta Kiellandbu ligger flott til på Løkjedalsnuten med imponerende utsikt mot Botnen, Fyksesund og mot Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden. 

Kiellandbu, Bergsdalen.
Kiellandbu, Bergsdalen. Foto: Elizabeth Schei

5. Fuglemyrhytta  

Kortreist turglede! Fuglemyrhytta har uslåelig utsyn over Oslofjorden, Nesoddlandet og Holmenkollen. Snøhetta har tegnet hytta, som har ti sengeplasser fordelt på to soverom.

Utsikt fra Fuglemyrhytta.
Utsikt fra Fuglemyrhytta. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

6. Gjevilvasshytta 

Hytta er innfallsporten til Trollheimens eventyrverden, og ligger majestetisk til som en kongsgård i lia ovenfor Gjevilvatnet. Hytta er den perfekte base for turer til sagnomsuste topper som Blåhøa, Gjevilvasskamban og Okla, som ruver like ved, samt som startskudd for lengre ekskursjoner inn i magiske Trollheimen. Kåret til DNTs fineste betjente hytte av Fjell og Viddes lesere.

Gjevilvasshytta i Trollheimen
Gjevilvasshytta i Trollheimen Foto: Jonny Remmereit

7. Rabothytta    

Denne unike selvbetjente hytta troner majestetisk på 1200 meter ved Okstindan i Hemnes kommune i Nordland. Hytta har en høyst utradisjonell og spennende arkitektonisk utforming. Rabothytta ble kåret til folkets favoritthytte i kategorien selvbetjente hytter i 2020. 

Rabothytta i solnedgang.
Rabothytta i solnedgang. Foto: Line Hårklau

8. Huldreheim  

Huldreheim åpnet i mai 2019, og er en lett tilgjengelig hytte i Østmarka. Hytta har 8 sengeplasser fordelt på to rom og 10 madrasser på hems. Fra den flotte hytta har du utsikt utover Ramstadsjøen. Et perfekt sted for en miniferie!

Huldreheim, Østmarka
Huldreheim, Østmarka Foto: Marius Dalseg Sætre

9. Patchellhytta   

Patchellhytta består av tre hytter, og ligger ved foten av Slogen (1564 moh.), Sunnmørsalpenes mest kjente topp. Store Smørskredtind (1639 moh.) ruver på andre siden av dalen. Patchellhytta er et populært dagsturmål i seg selv, men også et perfekt raste- og overnattingssted før en topptur til Slogen, Brekketindane eller Smørskredtindane. Hytta er også en del av Hjørundfjorden Rundt. 

Patchellhytta, Sunnmørsalpene
Patchellhytta, Sunnmørsalpene Foto: Line Hårklau

10. Sandhaug  

Nærmere midten på Hardangervidda kommer du nok ikke. I dette praktfulle fjellområdet med vidt utsyn over høyfjellsvidda, kan du oppleve fred og stillhet. Her er det også gode fiskemuligheter. Denne hyggelige betjente hytta har god plass til deg som krysser Hardangervidda på langs og til deg som vil bo her noen dager.

Sandhaug.
Sandhaug. Foto: Marius Dalseg Sætre

Store ambisjoner  

UT.no drives av Den Norske Turistforening, og er allerede Norges mest brukte digitale turtjeneste. Her finnes 13 800 turforslag, 1 400 hytter og 6 300 turmål som er åpne og tilgjengelige for alle. Statskog og Friluftrådenes Landsforbund (FL) har nå besluttet å overføre alt sitt innhold til UT, noe som vil gi brukerne tilgang til enda flere turforslag, turmål og hytter, både i nærmiljøet, på fjellet og langs kysten. 

- Ambisjon vår er å gjøre UT.no til det naturlige valget for alle som skal på tur. Nettsiden er bygget så enkelt og intuitivt som mulig slik at alle, uansett bakgrunn, alder eller erfaring, skal kunne ha nytte av den. Jeg vil anbefale alle å sjekke UT nå i juleferien. Du finner garantert mange forslag til nye og fine steder du kan gå, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.  

Det nye samarbeidet kommer på et godt tidspunkt. Med nesten 6 millioner brukere i 2020 er etterspørselen etter gode turforslag enorm, og potensialet stort.  

- DNT har gjort en kjempejobb med UT.no. Vi gleder oss til å bidra til å løfte turportalen videre, sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad.  

- FL er svært glad for dette breie samarbeid. Det gjør det mulig å nå ut til enda flere med det tilbudet friluftsråd over hele landet har av friluftslivsområder, turmål og turruter, sier daglig leder i FL, Morten Dåsnes. 

Utsikt fra Dronningstien.
Utsikt fra Dronningstien. Foto: André Marton Pedersen

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 28. desember 2020