Slik gjør du 2021 til et uteår

La 2021 bli tidenes friluftsår! Her er enkle tips for å nå målet.

 Besøk en ny hytte

Bestem deg for å besøke minst en DNT-hytte du aldri har vært på. 
Eller hva med tre totalt?

 • En hytte i skogen
 • En fjellhytte 
 • En hytte ved kysten?  

DNT har 550 unike hytter å velge mellom, som vakre Svartenut på bildet over i Setesdalsheiene. 

Ta feiringen ute

Feir det som feires kan! Bursdag, jubileum, reunion? Ta det ute med skinnfell, bål og varm drikke. Det gir samlingen en ekstra dimensjon som både du som invitererer og gjestene vil huske.

Det aller viktigste du gjør er å senke terskelen. Dere trenger ikke gå langt, eller til en topp eller ha med tre retter for at det skal bli en fin samling.  Å feire ute kan gjøres så enkelt som du selv ønsker. Dersom du har hage, kan du invitere til selskap der. Om du ønsker andre omgivelser enn de vante, be gjestene møte opp i nærmeste park, skog eller friområde. Send avgårde en liten pakkeliste før dere møtes: 

 • Varme klær. Fryser man, blir ikke stemningen god, så enkelt er det bare. Kle deg i varmt tøy, husk gode sko, lue og votter. Sitteunderlag er påkrevd. Et ekstra sitterunderlag (eller fotposer)  til å ha beina på er også et triks, da det isolerer godt for kulden frå bakken.  
 • Eget servise eller egen mat. Det enkleste er om alle tar med egen mat og drikke. Dersom du  vil stå for serveringen, be hver enkelt ta med noe å spise og drikke av.  
 • Lys. Hodelykt, lyslenke eller utelykt med levende lys – ta det du har. Lys er først og fremst praktisk (og ofte nødvendig), men i tillegg det som skaper stemning. 

Oppskrift på aktiviteter finner du her

Bli med DNT på tur

DNTs medlemsforeninger arrangerer turer over hele landet tilpasset alle aldre og om du er erfaren eller ikke. Du kan velge mellom alt fra en enkel tur på vei eller sti der du bor, til en skitur i høyfjellet over flere dager, til felles kveldsmat og lek i mørket med lyset fra bålet eller krevende toppturer og lange dagsmarsjer. Eller  - hva med å bli med på singeltur? Vi garanterer ikke at du finner lykken underveis, men vi garanterer at du treffer mange bra folk du vil ha mye til felles med!

Sjekk ut hva du bør ha med deg på en tur på egenhånd i vinter.

Lek!
​​​​​

Ha noen leker på lur! Dette er gøy om det er barn med eller ikke. Og kanskje viktigst – det er den beste måten å få blodsirkulasjon i gang og varme i kroppen.  

 • Kul Tur er en gratis app for barn mellom 4 og 12 år. Her registrerer man turlengde og får poeng for aktiviteter. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad. Man får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger.  

 • Turbingo er en morsom natursti og en tidløs, analog klassiker. 

 • Doktorsisten. Om noen «tar» deg og de tar deg på kneet, så må du holde deg på kneet mens du løper rundt og prøver å ta noen andre. 

Lag drømmelista

Sett av tid til planlegging og gjennomføring av en langtur i et fjellområde du alltid har drømt om å gå i.

Det beste tipset for å få en oversikt over turmål der du bor, og for å finne nye steder å samles på, er å gå inn på den nasjonale turplanleggeren UT.no. Her finner du oversikt over alt fra rasteplasser/bålplasser, teltplasser, fiskeplasser og utsiktspunkt. Og ikke minst kan du søke i tusenvis av turer samt nesten 1400 hytter, inkludert alle DNT sine.  

Slik går du frem for å finne alt dette i nærheten av der du bor:  

 • Klikk deg inn på UT.no 

 • Klikk på søkefeltet, midt på siden. Da kommer «i nærheten av meg» opp. Klikk deg videre inn der og herfra er det bare å utforske. Her er det relevant å velje «fotturer» for deretter å gå enda mer i detalj.  

Alternativt kan du gå du inn på «utforsker» på forsiden, velg «Turmål» og deretter «type sted» 

Ta en natt i naturen

Kanskje sov du ute i år, kanskje drømmer du om å gjøre det. Vit iallfall at det å sove ute på vinteren slett ikke trenger å bety frysing og søvnløsthet. Det gjelder å starte i det små ved å legge deg et sted der du har en retrettmulighet (på altanen, i hagen, med bilen parkert like ved) slik at du har muligheten til å avbryte om det blir for tøft. 

Her er oppskrifta på hvordan du gjør natten ute trygg, behagelig og ikke minst - en stor naturopplevelse å ta med seg videre. 

Flytt middagsbordet ut

​​​​​​Bli en turkokk! Også her kan det være lurt å begynne i det små. For eksempel ved å lage middagen hjemme først, men spise den ute. Hva med å gjøre det ti len fast plan den første søndagen i måneden? 

Trenger du inspirasjon

Sist, men ikke minst: 

Som medlem er du med på å gjøre det mulig for oss å merke 22 000 km med stier på sommerstid og kviste 4300 kilometer på vinterstid.

I tillegg til at et medlemskap er nøkkelen til naturopplevelser for livet, bidrar du også til at resten av Norge kan få like flotte opplevinger som de du jakter. 

GODT NYTT UTEÅR I VENTE!

Foto:Line Hårklau, Marius Dalseg, Sindre Thoresen Lønnes

Skrevet av Mari Stephansen 25. desember 2020