Opplev Flyktningeruta med Kronprinsen

For flyktningene som kom denne veien under krigen var Grenserøys 53 en kjærkommen markering av at den farefulle ferden gjennom grensetraktene snart var over. På den andre siden ville de være i sikkerhet.
For flyktningene som kom denne veien under krigen var Grenserøys 53 en kjærkommen markering av at den farefulle ferden gjennom grensetraktene snart var over. På den andre siden ville de være i sikkerhet. Foto: Marius Dalseg Sætre

Lørdag kan du ta del i Kronprins Haakons opplevelser av å gå Flyktningeruta. I august gikk Kronprinsen ruta for å markere 75 års jubileum for frigjøringen av Norge. Nå sender TV2 en times dokumentar fra turen. 

Flyktningeruta er en av mange fluktveier brukt under krigen, og er merket helt fra Skullerud til svenskegrensen. TV2 fulgte Kronprinsen og hans turfølge på den tre dager lange turen og dokumenterte sterke møter med tidsvitner fra krigen, flyktninger som har kommet til Norge de siste årene, og frivillige ildsjeler som jobber for å holde historieformidlingen levende. Dokumentaren kan du se lørdag kl 21.30.

Tur med mening
- De som fulgte denne ruta gikk i frykt, ofte med tung oppakning i mørket, og helst i dårlig vær slik at det var mindre sjans for å treffe på andre. Vi har gått ruta i takknemlighet for alt arbeid som ble lagt ned langs ruta av folk som risikerte alt for å hjelpe andre, sa Kronprinsen da følget avsluttet turen ved Grenselosmuseet. 

Med seg på turen hadde han to spesielt inviterte gjester: Ayesha Wolasmal som er datter av en politisk flyktning fra Afghanistan og Tonje Hagatun Nordengen som har jobbet i Forsvaret i 13 år. Generalsekretær i Den Norske Turistforening, Dag Terje Solvang var følgets turleder.


Dramatisk historie blir levende
Flyktningeruta er en av 13 Historiske vandreruter som Riksantikvaren og DNT har etablert. Går du ruta får du mange muligheter til å lære mer om spennende og viktig historie fra krigsårene. Kronprinsfølget hadde flere stopp blant annet ved Milorghula som ble brukt av motstandsfolk til å skjule våpen og ammunisjon, og Malnes gård som var en av flere gårder som losjerte flyktninger og kurerer.
- Ved å gå en historisk vandrerute kommer du tett på historien samtidig som du får flotte naturopplevelser. Det er virkelig en sterk kombinasjon og en måte å koble seg på og lære av innsatsen som ble lagt ned for at vi skal kunne bevege oss fritt og ha våre verdier i dag, oppsummerte Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT etter endt tur.

Dag Terje Klarp Solvang, Ayesha Wolasmal, Kronprins Haakon og Tonje Hagatun Nordengen fikk skilt med Flyktningeruta etter gjennomført tur.
Dag Terje Klarp Solvang, Ayesha Wolasmal, Kronprins Haakon og Tonje Hagatun Nordengen fikk skilt med Flyktningeruta etter gjennomført tur. Foto: DNT

Annonse

Skrevet av Mette Habberstad 25. november 2020