Ustyrsguide: Dette er like bra brukt

Og dette kan du vurdere å kjøpe nytt. 

– Egentlig er det ingen typer klær eller fottøy som ikke bør kjøpes brukt, sier Nils Bloch-Hoell, utstyrskonsulent i DNT. 

– Bruktkjøp er som et vanlig nyttkjøp. Vurderingsmåten er lik. Jo mindre brukt desto bedre, spesielt gjelder dette utstyr som er viktig at passer deg, som sko eller sekk. Spesielt gunstig er det å få fatt i ting som er feilkjøp, som fottøy med feil passform eller størrelse. Det er svært sjelden at det som selges er så slitt at det har fått en umulig passform, sier Bloch-Hoell. 

Fra black til grønn

Nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsutstyr. I tillegg er det dessverre regelen heller enn unntaket at mange har turklær eller - utstyr som blir liggende fordi de ikke passer, eller fordi man har for mye å velge i. 

DNT ung sto i bresjen da motsvaret til Black Friday, byttekvelden Grønn Fredag, ble arrangert for første gang i 2016. I ettertid har flere fulgt etter  ved å arrangere byttedager, oppmuntre til gjenbruk eller reparasjon, samt kurse folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har. DNT ung lanserte også Miljøvettreglene samme år, sammen med Protect Our Winters Norge. 

–  Jo oftere ting brukes, jo mindre blir miljøbelastningen per gangs bruk - ikke bare den ene dagen, men året rundt. Utsikten på tur blir ikke finere med ny jakke! sier Markus Malmin, leder i DNT ung.  

Sko

Fottøy er kanskje det viktigste turutstyret du kjøper. Uansett hvor dyrt eller billig det er må det passe godt på din fot. 

  • Prøv skoene med de strømpene og sokkene du bruker på tur. Det er også lurt å ha plass til den sålen du ønsker å bruke, ofte kan det lønne seg å bytte ut den som følger med støvlene.
  • Gå rundt med støvlene på over litt tid og kjenn nøye etter hvordan de sitter. De må være passe lange slik at foten ikke butter fram når det går bratt nedover, men ikke så lange at de glipper i hælen når man går flatt. I tillegg må de være så stive at de gir den støtten man trenger rundt ankelen.
  • Dette kan være lettere ved bruktkjøp. Her kan du be om å få prøve støvlene på en kortere tur, noe som er den sikreste måten å finne ut om de passer.

Sekk

Sekken må passe godt til ryggen din, det er viktigere jo tyngre man bærer.

  • Ryggen må være passe lang så ikke toppen av sekken ligger nedfor toppen av skulderen eller rager langt ovenfor skulderen.
  • Skulderreimene skal hverken knipe i nakken eller gli lett av skuldrene og de må ligge fint rundt skulderen.
  • Rygganlegget skal være behagelig også når man bærer (litt) tungt.
  • Hoftebeltet må hvile på hoftekammen og ikke presse på muskulaturen i baken og det må sitte behagelig.

Velg kvalitet

– Er det noe man bør unngå å kjøpe brukt? 

– Gjenstander med tydelige slitasjespor bør man unngå eller få svært billig så det kan lønne seg å få dem reparert. Ellers er en grei huskeregel at det du har på ryggen og på beina er noe du bør du være ekstra påpasselig at passer din kropp om du kjøper brukt, sier utstyrsekspert Nils Bloch-Hoell.

– Det samme gjelder for brukt sikkerhetsutstyr som for eksempel hjelm, sender/mottaker eller klatreutstyr. Det er vanskelig å kontrollere i ettertid hvor hard bruk utstyret har fått før du kjøper det, så her kan det lønne seg å kjøpe utstyret fra noen man stoler på, sier Bloch-Hoell. 

Desto sikrere du er på kjøpet og behovet, jo bedre. Dersom du vet at kommer til å bruke soveposen jevnlig og ikke bare på den ene årlige turen, kan det være lurt å investere i noe som varer. Det har redaktør i Fjell og Vidde, Julie Maske, god erfaring med: 

–Det er fint å kunne blande og kjøpe noe man virkelig ønsker og trenger som har lang bruksverdi helt nytt. Vi investerte i sovepose til datteren min da hun var ferdig med ungdomsskolen, og den kan hun ringe og takke meg for nå, mange år senere. Det er fint å kjøpe ting som skal vare lenge nytt, dersom en har penger til det. Men kjøp av høy kvalitet, for da har man en garanti for at det vil vare. 

Husk: Dersom du har lite erfaring med utstyret du vurdere å kjøpe brukt, om det så er primus, vindsekk eller telt, be om hjelp fra noen som kan mer. Spør en kollega, venn eller ta kontakt med din lokale turistforening.  

Foto: Sindre Thoresen Lønnes, André Marton Pedersen.

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 23. november 2020