Veien ut blir kortere med selskap 

Er det lite som skjer i ditt turlag om dagen? Lag ditt eget! 

DNT arrangerer turer i alle vanskegrader, året rundt. Men med økende smitte og strengere restriksjoner blir flere av turene krevende å gjennomføre. Noen turer må kutte i antall deltakere, og noen avlyses. Det er både vi og mange av turdeltakerene våre lei oss for. Derfor er vårt beste råd til deg når ting er som de er, å ta saken i egne hender. 

Slik lager du ditt eget turlag:  

  1. Sjekk om det alt finnes et turlag der du bor og om deres turer går som normalt

  1. Dersom DNT ikke har et åpent tilbud i ditt område, kan både kommune og idrettslag ha turgrupper. Søk opp hjemmesider og facebookgrupper. Sjekk også ut Sammen i vintertid, en inpirasjonsside startet av almennlege Trude Salte.

  1. Finn en fast dag og inviter med deg en venn, en nabo eller kollega. 

  1. Om du ikke får med deg noen, gå ut alene. Sett gjerne av en fast dag og en fast tid, da dette kan hjelpe på motivasjonen. Du vil merke at det er lettere å komme i kontakt med andre så fort man kommer seg ut og inn i et turområde. 

Bra på mange nivå

– Friluftsliv er bra for oss. For det første har det seg slik at natur har en positiv effekt på den psykiske helsa vår. Studier viser at opphold i natur gir oss lavere angstnivå, flere positive følelser og gjør at vi tenker mer konstruktivt rundt problemene våre. 

Det sier psykolog Johanne Refseth som står bak instagramkontoen @psykologmedsovepose. I et intervju med Fjell og Vidde forklarer hun om sammenhengen mellom natur og psykisk helse: 

– Videre er det sånn at selve hobbyen friluftsliv inneholder elementer vi vet kan gjøre at vi tåler livets nedturer bedre. Vi vet at mange opplever mestring, tilstedeværelse og positive følelser når de holder på med friluftsliv. Vi vet også at det å ha ting i livet sitt som nettopp gir en følelse av å mestre, av å være 100 prosent tilstede og som kan gi oss et påfyll av de gode følelsene, nettopp er ting som gjør at livets nedturer blir enklere å komme igjennom. 

Pause, mat og god prat gjør turen enda litt finere.
Pause, mat og god prat gjør turen enda litt finere.

Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 12. november 2020