Årets DNT årbok er tilegnet kysten vår

Bølgesurfer Anders Stave møter du i årets DNT årbok.
Bølgesurfer Anders Stave møter du i årets DNT årbok. Foto: Kristin Folsland Olsen

Årboka «Kysten vår» er en kunnskaps- og inspirasjonsreise  som gir våte drømmer om opplevelser i og ved strandsonen. 

En hel DNT årbok tilegnet norskekysten sendes i disse dager ut til DNT-medlemmene som i vår bestilte den årvisse publikasjonen.

I over 150 år har DNT vært verdensmester i å merke og tilrettelegge fjellet. I det stille har foreningen de siste 20 årene også jobbet
med å vende blikket mot kysten.

2021 er året da DNT setter kyst og kystfriluftsliv på dagsorden, og i forkant av det nye året kommer derfor foreningen med en egen årbok tilegnet dette fantastiske stykke natur. 

Mangel på tilbud

75 prosent av Norges befolkning bor langs kysten. Men tro det eller ei, det er en stor mangel på friluftlivstilbud i dette rike og allsidige området, samtidig som mer og mer intakt kystnatur blir tatt fra oss.

Utbyggingsfrekvensen er enorm, med blant annet hytter, vindkraft og annen næringsindustri. Regjeringen åpner for mer utbygging i strandsonen, mens friluftslivsorganisasjonene og DNT roper varsko: Vi må merke flere kyststier og få dem inn på Norgeskartet for å forhindre mer nedbygging av strandsonen.

I årboka kan du lese om arbeidet med å merke kyststier, og møte Hugo Kohmann fra Oslo som har gått fjæra fra svenskegrensa i øst til fylkesgrensa mot Telemark i vest. 

Kyststien forbi rullesteinstranden på Mølen i Brunlanes er Norges første merka kyststi, og perfekt å oppsøke og følge hele året,  også om vinteren.
Kyststien forbi rullesteinstranden på Mølen i Brunlanes er Norges første merka kyststi, og perfekt å oppsøke og følge hele året, også om vinteren. Foto: Julie Maske

Henge i fjæra

I nært samarbeid med de som har holdt på med kystfriluftsliv lenge, ønsker DNT å være med og gjøre strandsonen åpen, tilgjengelig og full av fristende aktiviteter. Som en sier det i årboka: Folk elsker å gå i fjellet, men de syns det befriende herlig å kunne henge i fjæra.

Blant de som liker best å være i fjæra er barna, som i årboka oppdager at en time på oppdagelsesferd i strandsonen er like spennende som en time i godtebutikken. 

I årboka kan du lese om Kråkenes fyr, og kanskje bli inspirert til å dra hit en skikkelig uværsperiode for å se ut på været.
I årboka kan du lese om Kråkenes fyr, og kanskje bli inspirert til å dra hit en skikkelig uværsperiode for å se ut på været. Foto: Line Hårklau

Kloster, fort og øyhopping i Finnmark

Blant de sakene som skal friste til kystfriluftsliv i årboka «Kysten vår» er vandring langs kyststier, kajakkpadling, roing, turer til noen av kystens katedraler – det vil si de mange flotte fyrene våre – og matsanking i strandsonen. I tillegg er vi på øyhopping med sykkel i Finnmark og på topptur blant øyenen i skjærgården på Helgeland, til fots langs de endeløse Jærstrendene og på jakt etter vår eiga strand i Oslofjorden. 

Forfatter Helge Torvund har skrevet om ambivalensen til vindkraftutbyggingen, som gir perspektiv på kraftproduksjonens vidtrekkende konsekvenser.

I årboka er det også dypdykk inn i DNTs vei til kystfriluftsliv, fortellingen om torskens årvisse dragning mot Lofoten og hvordan kloster og gamle fort fra andre verdenskrig kan bli turmål. 

På Helgelandskysten er det mulig å hoppe fra øy til øy med båt, og gå på topptur langt utenfor allfarvei.
På Helgelandskysten er det mulig å hoppe fra øy til øy med båt, og gå på topptur langt utenfor allfarvei. Foto: Thomas Kleiven

Annonse

Skrevet av Julie Maske 30. oktober 2020