Ildsjelprisen til ekte ildsjel

Thor Bergesen.
Thor Bergesen. Foto: Jørn Norli / NRK

Friluftslivets ildsjelpris 2013 ble i helgen tildelt Thor Bergesen fra Sandnessjøen, for sitt utrettelige engasjement for friluftsliv og naturglede. 

– Jeg drømmer om å få sette opp en hytte der folk på tur kan søke ly og gjerne overnatte, sier den lykkelige vinneren, som fikk 150 000 blanke premiepenger. Prisen deles ut av Helsedirektoratet, Miljødirektoratet, Friluftslivets fellesorganisasjon (Frifo) og festivalen

Friluftsliv for alle

. Avstemning var på på UT.no.

Alle finalistene fikk en premiesum fra Norsk Tipping. Pengene skal brukes til friluftslivsformål i nærmiljøet. 
Spreking
Bergesen ble tidligere i vår tildelt Kongens fortjenestemedalje for sitt enestående arbeid med å sikre fjellet for fjellvandrere.  Med ildsjelprisen berømmes han også for sin innsats av de han virkelig jobber hardest for. 
Bergesen er kjent som en skikkelig spreking, og er alltid observert med malingspann og pensel når han er ute på tur. Siden midten av 70-tallet har han gjort en uvurderlig innsats med å merke turløyper, og slik sørge for at  turgåere i alle aldre får trygge og gode naturopplevelser. 
Hans innsats har blant annet ført til at toppturer til Dønnamannen, Trænstaven, Hestmannen og Syv Søstre er tilgjengelige og populære for veldig mange.
Thor Bergesen kjenner hver eneste stein opp mot de fleste topper og liker å legge opp turer for andre. Da dronning Sonja ferierte på Helgeland for noen år tilbake var det Bergesen som la opp ruta hennes.
Hedersprisen til Nævra
Friluftslivets hederspris gikk til naturfotograf Arne Nævra. 
– Arne Nævra har formidlet naturkunnskap og naturglede gjennom foto og film i fire tiår. Drevet av en glødende entusiasme for nordisk natur har han nådd fram til brede lag av befolkningen og vist hvilke opplevelsesmuligheter som ligger i friluftslivet, het det i juryens begrunnelse. 
Nævra er på en eksklusiv liste, sammen med tidligere vinner som har betydd svært mye for friluftslivet i Norge.
Prisen er tidligere tildelt blant andre Dronning Sonja, Olav Thon, Den Norske Turistforening, Hans Christian Alsvik og Lars Monsen. 
Friluftslivets ildsjelpris
Kandidater til Ildsjelprisen fremmes av friluftslivsinteresserte i hele landet. Prisen deles ut av Helsedirektoratet, Miljødirektoratet, Friluftslivets fellesorganisasjon (Frifo) og festivalen Friluftsliv for alle. Avstemningen skjer på UT.no.
Juryen for Friluftslivsprisen behandler forslagene og velger ut kandidater. En allmenn og kunngjort nettavstemning rangerer kandidatene.
Finalistene mottar en pengepremie, samt et diplom med "jerv" som motiv. Prisvinnerne plikter å bruke prispengene til et friluftslivsformål i lokalsamfunnet.
Dugnad.
Dugnad.

Annonse

Skrevet av Julie Maske 26. august 2013