Mot nye rekorder

Stadig flere nordmenn vil til fjells i sommerferien.
Stadig flere nordmenn vil til fjells i sommerferien. Foto: Sindre T. Lønnes

Nordmenn er mer friluftsglade enn noen gang. Aldri før har så mange vært medlem av Den Norske Turistforening ved skolestart.

– Hyttene våre opplever besøksrekorder og aktivitetsnivået er høyt. Jeg tipper dette blir det beste friluftsåret noen sinne, sier generalsekretær Kristin Krohn Devold.

Kult på tur
Turistforeningen hadde 244.621 medlemmer 19. august, det er 2000 flere enn 1. september i fjor. 43 betjente hytter har opplevd en økning i antall overnattinger på over 22 prosent. Med et fantastisk sommervær over store deler av landet, er det ikke rart at folk har strømmet til fjells. Kristin Krohn Devold mener allikevel det er mer enn været som spiller inn.

- Friluftsliv har blitt kult! Det ser vi også i sosiale medier, 7700 bilder er delt på Instagram med #vennetur. Nordmenn elsker å dele turbilder med vennene sine, og det gir status å være på tur. Samtidig ser vi at turvanene endrer seg og at nye aktiviteter blir mer populære, sier hun.

Nye aktiviteter slår an
Da det tidligere var de lange fellesturene som var bærebjelken i DNTs tilbud, viser sommertallene at folk foretrekker de litt kortere 5-dagersturene. Samtidig er det populært å kombinere flere aktiviteter i samme ferie.

- Vi har hatt stor interesse rundt multiaktivitetsturer som «Sykkel, kajakk, bre og fottur», der vi kombinerer Hardangerjøkulen, Rallarvegen, kajakk i Flåm og Aurlandsdalen. Folk liker å prøve nye ting, og det merker vi også på kursinteressen. Kajakk- og kart og kompasskursene blir fullbooket med en gang, sier Tine Mjølnerød leder for aktivitetsavdelingen i DNT Oslo og omegn.

Nye aktiviteter frister flere.
Nye aktiviteter frister flere. Foto: Hans Kristian Flaatten

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 21. august 2013