Norsk Varme gir 30 vedovner til DNT

Med tidsriktig hilsen overrakte Norsk Varme en gave som vil glede mange hyttegjester i tiden fremover.

De nye, rentbrennende ovnene vil gjøre hyttebesøket enda mer miljøvennlig.

Fredag 2. oktober 2020 markeres Vedfyringens dag for andre gang. I forbindelse med det gir Norsk Varme 30 ovner til utvalgte DNT-hytter. Vedfyringens dag markeres på Youngstorget i Oslo fredag morgen, der den første ovnen blir overrakt til DNT.

– Turistforeningen skaper gode rammer for den norske turgleden. Det er naturlig for oss i varmebransjen å bidra til at den fine tradisjonen med trygg oppvarming videreføres med nye og mer miljøvennlige ovner, sier styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal.

DNT har 550 hytter over hele landet og jobber hele tiden med oppgradering og vedlikehold av disse. Gjennom et fordelingssystem vil de nye ovnene bli plassert der de trengs aller mest.

– Den vedfyrte ovnen er selve hjertet av en DNT-hytte, og vi setter stor pris på å motta denne gaven. Å skifte ut gamle ovner er viktig både med hensyn til energieffektivitet og brukervennlighet for gjestene våre, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Den første ovnen skal til Oslo

Den første ovnen går til DNT Oslo og Omegns hytte Røyrivannskoia, som er en ubetjent hytte som ligger ved Røyrivann i Østmarka.

– Når man kommer som førstemann på en selv- og ubetjent DNT-hytte er det å ha mulighet for rask oppvarming viktig for trivsel og komfort. På de større betjente anleggene vil nye og energieffektive ildsteder bli satt stor pris på av både vertskap og gjester, sier Klarp Solvang.

Bli med på båltimen

– Høsten er tid for hygge foran ovnen eller peisen. DNT synes det er flott at man løfter det tradisjonsrike ved vedfyring samtidig som dagen brukes til å sette fokus på kunnskap om god vedfyring og energieffektivitet, sier Klarp Solvang.

Vigdal istemmer at å fyre med ved gir oss hygge, varme, ro, god atmosfære og lave skuldre.

– Det er også lite som er mer synonymt med frilufts- og hytteliv enn knitrende ved i ovnen etter en lang dag på tur. Å samles rundt ildstedet er en stor del av kulturarven vår, utdyper Klarp Solvang.

I forbindelse med Vedfyringens dag oppfordres ildentusiaster over hele landet til å bli med på båltimen mellom kl. 20.00 og 21.00. Samle familie eller venner foran ildstedet på kvelden, lag mat på åpen ild og få sjelero ved å titte inn i gnistrende flammer.

Steinar Vigdal, styreleder Norsk Varme, telefon 980 74 151

Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver DNT, telefon 952 90 730

Røyrivannskoia i Østmarka i Oslo er første hytte ut til å få skiftet eksisterende ovn med en ny fra Norsk Varme. Hytta kan nås til fots eller med kano fra Losby.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes, Eivind Haugstad Kleiven og Marius Dalseg Sætre.

Skrevet av Mari Stephansen 1. oktober 2020