Kom deg ut, det er Norges nasjonale turdag

Hver vår og høst arrangereres Kom deg ut-dagen, og i år er intet unntak. 6. september gir vi deg en smakebit på friluftslivet med enkle aktiviteter – helt gratis. Samtidig oppfordrer vi alle til å dra på søndagstur på egenhånd.

– I år arrangeres det Kom deg ut - dag på 180 steder over hele landet. Vi har aldri før hatt så mange arrangement, men de blir til gjengjeld små. Vi går bort fra de store arrangementene som trekker hundrevis av deltakere. Dette gjør vi for å sikre smittevern og at alle får en god og trygg opplevelse, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. Ta erfaringene fra våren inn i høsten 

Med det som ser ut til å bli nok en periode i hjemlandet, oppfordrer DNT alle til å rette blikket mot nye turmål der de bor og bruke søndag 6. september som en oppstart for tursesongen. Høsten er vel verd å ta i bruk ute. Klar luft, sterke farger og lys nok til lange dager med utelek eller vandring.  

– Vi lærte mye i vår, blant annet hvor kort du trenger å gå for å få gode naturopplevelser. Naturen har blitt et fristed for enda flere, og er det noe vi trenger etter et langt år i unntakstilstand, så er det å ta med oss de gode nærturerfaringene fra våren med oss inn i høsten, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. 

Søk inspirasjon digitalt 

I løpet av våren lanserte DNT flere gratis verktøy til bruk for alle, med mål om å senke terskelen for å komme seg ut på tur.  

– Det er lett å overse det vakre og tilgjengelige som er like ved deg. Jeg fikk selv en aha-opplevelse da jeg i vår utforsket områder der jeg bor, og det vet jeg at andre også har. Naturen er heldigvis døgnåpen også i høst. Uendelige turmuligheter venter - gå ut og utforsk! sier Klarp Solvang.  

Se hvilke verktøy du bør ta i bruk i høst lengre nede i saken:


Gode verktøy til turhøsten  

Tur-appen KulTur  

Laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur, og de som er ferske i friluftslivet. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad. Man får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Gratis både for iPhone og Android. Nå er endelig Androidversjonen i Google Play! Du finner den her.

Digitale friluftskurs 

DNTs nye digitale friluftskurs er enkle å ta og består av flere små kurs, som samlet skal gi kompetanse, tips og triks til hvordan drive enkelt friluftsliv. Kurspakken består av seks moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang. De gir også en innføring i allemannsretten og sporløs ferdsel.    
   
UT.no 

DNT består av 57 medlemsforeninger fra Kristiansand til Hammerfest. De er eksperter på sitt turområde og har drøssevis av nærturtips. På UT.no finner du turtips i alle vanskegrader både når det gjelder toppturer, skogsstier, sykkel - og padleturer.  

Kom deg ut- dagen arrangeres i samarbeid med Norsk Tipping og Kiwi.

Foto: Carina Svardal,  Line Hårklau og Andrè Marton Pedersen

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 31. august 2020