Bli med på årets morsomste søndagstur

Bli med ut på tur!
Bli med ut på tur! Foto: John Petter Nordbø

Søndag 5. september arrangeres Kom deg ut-dagen på 180 steder over hele landet. Ta med familie og venner på årets beste utesøndag.

- Kom deg ut-dagen er Norges nasjonale turdag, en dag for alle uansett erfaring. Her møtes barnefamilier for å gå på tur, leke, lære og teste ut nye aktiviteter, forteller Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Tur med Barnas Turlag er moro for store og små.
Tur med Barnas Turlag er moro for store og små. Foto: John Petter Nordbø

Startskuddet for turhøsten

På de ulike Kom deg ut-arrangementene kan du for eksempel prøve klatring, slakk line, padling, natursti, orientering og spikking.  Målet er å gi en smakebit på alt det spennende man kan oppleve i naturen, og en skikkelig kickstart på turhøsten.

- Friluftsliv trenger ikke å være komplisert og de viktigste turene er de man enkelt kan gå hjemmefra. Vi vil inspirere alle til å komme seg ut for å oppleve en fin og sosial dag ute, og bli kjent med sin lokale medlemsforening og Barnas turlag, sier Klarp Solvang.

Frivillige viser veien ut

Barnas Turlag er DNTs tilbud til familier med barn fra 1 til 12 år, og finnes på 230 steder over hele landet. Gruppene arrangerer turer i nærmiljøet og på fjellet. Hytteturer, kveldsmatturer, klatrekvelder, fjelleirer og helgeturer. Her kan dere finne turvenner fra nærområdet, nye stier å utforske, og motivasjon til å komme dere ut på tur.

- Vi er så glade for at så mange frivillige engasjerer seg for at barnefamilier skal ha et sosialt og hyggelig friluftstilbud. På den måten får nye generasjoner en introduksjon til norske turtradisjoner, sier Klarp Solvang.

Kanskje du møter Turbo på årets Kom deg ut-dag?
Kanskje du møter Turbo på årets Kom deg ut-dag? Foto: Line Hårklau

Tar korona-erfaringene inn i høsten

Det siste 1,5 året har mange nye friluftsfolk strømmet ut i nærnaturen. Høsten er en fin tid å oppdage nye nære turmål, med klar luft, sterke farger og lys nok til lange dager med utelek eller vandring.

– Du trenger ikke gå langt for å få gode naturopplevelser. Naturen har blitt et fristed for mange, og vi håper Kom deg ut-dagen vil inspirere enda flere til å nyte den fine høsten ute, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Drømmer du om dette? Bruk Kom deg ut-dagen som kick start på turhøsten.
Drømmer du om dette? Bruk Kom deg ut-dagen som kick start på turhøsten. Foto: Marius Dalseg Sætre

Søk inspirasjon digitalt

De siste årene har DNT lansert flere gratis verktøy til bruk for alle, med mål om å senke terskelen for å komme seg ut på tur.

– Det er lett å overse det vakre og tilgjengelige som er like ved deg. Jeg fikk selv en aha-opplevelse da jeg i vår utforsket områder der jeg bor, og det vet jeg at andre også har. Naturen er heldigvis døgnåpen også i høst. Uendelige turmuligheter venter - gå ut og utforsk! sier Klarp Solvang.

Utforsk naturen på tur med DNT i høst.
Utforsk naturen på tur med DNT i høst. Foto: Hild Fjermestad Aase

Gode verktøy til turhøsten

Tur-appen KulTur

Laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur, og de som er ferske i friluftslivet. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad. Man får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Gratis både for iPhone og Android. Du finner den her.

Digitale friluftskurs

DNTs nye digitale friluftskurs er enkle å ta og består av flere små kurs, som samlet skal gi kompetanse, tips og triks til hvordan drive enkelt friluftsliv. Kurspakken består av ulike moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang. De gir også en innføring i allemannsretten og sporløs ferdsel.

UT.no

DNT består av 57 medlemsforeninger fra Kristiansand til Hammerfest. De er eksperter på sitt turområde og har drøssevis av nærturtips. På UT.no finner du turtips i alle vanskegrader både når det gjelder toppturer, skogsstier, sykkel - og padleturer.

Foto: André Marton Pedersen

Kom deg ut- dagen arrangeres i samarbeid med Kiwi og Gilde

Foto: John Petter Nordbø,  Line Hårklau, Hild Fjermestad Aase og Andrè Marton Pedersen

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 1. september 2021