Planlegg drømmeturen nå

Utladalen, utsikt mot Hurrungane i Jotunheimen.
Utladalen, utsikt mot Hurrungane i Jotunheimen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Drømmer du om å forlenge årets fjellsesong med en herlig høsttur til fjells? Eller ønsker du å sikre deg neste sommers drømmetur allerede nå? Blir du medlem i DNT nå, får du 2021 på kjøpet.

Turkise fjorder, bratte fjell og utsikt som kan ta pusten fra deg; Mange ble nok overrasket over alt Norge som ferieland har hatt å by på i sommer. Men vi ble også tatt litt på senga av korona-restriksjoner, og fikk mindre tid enn vanlig til å planlegge ferien. Kjenner du deg igjen? Da kan dette være en gyllen mulighet. 

Supertilbud på medlemskap

Fra 5.-11. september har vi et godt tilbud for deg som ønsker deg flere naturopplevelser både i høst og hele neste år. Bli medlem i DNT nå, og få 2021 med på kjøpet. 

Høsteventyr?

Mange DNT-hytter var fullbooket i juli, men har god kapasitet i høst. Høsten på fjellet er nydelig, med klar luft og friske farger.

Her er DNTs tips til vakre fjellområder som venter på å bli oppdaget av deg, både nå i høst og neste sommer:

Blant Norges høyeste fjell

Jotunheimen er Norges mektigste og mest besøkte fjellområde. Her finner du alle Norges topper over 2300 meter, grønne fjellvann, og stier som snor seg innimellom fjell og inn i vakre daler. Både fjellklatrere og fotturister kan finne alt de ønsker seg her. Velg korte, familievennlige turer, krevende toppturer eller lange vandringer fra hytte til hytte.

Gjendesheim

Rett utenfor dørstokken venter milevis med merkede stier, spektakulære 2000-meterstopper og verdensberømte Besseggen og Gjende. På den betjente hytta får du nydelig lokalmat og drikke  med utsyn inn mot hjertet av Jotunheimen. Tilbyr aktiviteter, kurs og arrangementer gjennom fire årstider.

Åpen til 4. oktober.

Fondsbu

Den betjente hytta har ikke bare en fantastisk beliggenhet på Eidsbugarden midt mellom høye topper i Jotunheimen. Fondsbu byr også på lokalmat servert med ekte kjærlighet. Alt lages fra grunnen av. Middagen starter med sang av vertskapet, Solbjørg, før hun presenterer menyen.

Åpen til 4. oktober

Skogadalsbøen

Allerede rundt 1870 kom de første turistene og tindebestigerne til Skogadalsbøen. I begynnelsen fikk de overnatte i sel som var i drift på sommerstid. Hytta ligger vakkert til i Utladalen, midt blant Jotunheimens tinder.

Betjent til 6. september – selvbetjent til 15. oktober.

Turtips:

Ville, vakre Utladalen

Lengde: 59 km
Varighet: 4 dager.
Gradering: Middels

I Utladalen lager topper og tinder, fosser og elvestryk et spennende eventyr for fjellvandrere. 

Historisk vandrerute Jotunheimen

Lengde: 61 km
Varighet: 4 dager.
Gradering: Krevende

Fra Gjendesheim til Fondsbu via de historiske turisthyttene Memurubu, Gjendebu og Torfinnsbu går man i fotsporene til noen av de mest markante personlighetene i norsk fjellhistorie.

Bukkelægret og Besseggen

Lengde: 25,1 km
Varighet: 3 dager.
Gradering: Krevende

En fantastisk tur på bratte stier, med fantastisk utsikt over ville Jotunheimen. Turen er ikke spesielt vanskelig og ikke veldig utsatt, men gir likevel en luftig følelse.

Mektige Skarvheimen


Østlandet og Vestlandet møtes i et mektig favntak med brede daler, vide flyer, spisse tinder og stupbratte lier. Dette er Skarvheimen.

Aurlandsdalen Turisthytte

Denne betjente hytta ligger midt i vakre Aurlandsdalen, og er et perfekt utgangspunkt for den kjente turen gjennom dalen, eller dagsturer i området. Hytta passer alle aldersgrupper, også småbarnsfamilier. 
Åpen til 4. oktober 

Geiterygghytta

Geiterygghytta ligg i 1224 meters høgde midt i Skarvheimen, fjellområdet mellom Hardangervidda og Jotunheimen. Naturen er storslått, vill og vakker. 

Åpen til 13. september - eller planlegg sommerens tur allerede nå.

Iungsdalshytta

Skarvheimens midtpunkt med stølsdrift, fiskevann og høyfjellsnatur. Her kan barna bli med på melking av kuer og stell av dyra. Perfekt for barnefamilier. 

Åpen til 13. september - selvbetjent til 15. oktober.

Turtips

Ville, vakre Aurlandsdalen

Nivå: Krevende
Lengde: 57 km
Varighet: 3 dager

Aurlandsdalen kan ta pusten fra deg, med den ekstreme villheten i elva som graver seg frem gjennom landskapet, og den fantastiske utsikten utover mot fjorden langt der nede. Den lange ruta går fra Finse via Geiterygghytta til Aurlandsdalen turisthytte. Om du ønsker en kortere variant kan du starte på Aurlandsdalen turisthytte og ta det som en dagstur.

Iungsdalshytta - Geiterygghytta

Nivå: Middels
Lengde: 29 km
Varighet: 1-3 dager

Denne turen kan enten tas med en overnatting på selvbetjeningshytta Kongshelleren, eller hele turen på en dag. Ruta er lettgått, åpen og byr på flotte daler og kontraster. Før dere kommer til Geiterygghytta anbefales en god strekk i lyngen i Rossdalen. Geiterygghytta sørger for at alle får gode senger og tre-retters middag.

Kontraster fra fjord til fjell 

Breheimen med Jostedalsbreeen, frodige daler, breer og karrige topper byr på en unik variasjon av opplevelser. På forsommeren kan du oppleve vinterforhold på breene og toppene, vår nede i lia og sommer i dalene. Vestover kommer du til Fjordane, som har lavere topper, men som ellers er like variert og vakkert som Breheiemen. 

Sota Sæter

Den over 100 år gamle setra, bestående av ti bygninger på et flott tun, har et spesielt miljø som preges av lunhet og varme. Sota Sæter er et flott sted å være i flere dager. Her byr vi på gode mattradisjoner, badstu og nye natur- og kulturstier for barn og voksne.

Betjent til 4. oktober, og senere i høst.

Tungestølen

Tungestølenåpnet i ny drakt i september 2019. Den betjente hytta er spektakulær i seg selv, og ligger vakkert til ved en av innfallsportene til Jostedalsbreen. Et knutepunkt for turer, toppturer, brekrysninger og alle slags friluftsaktiviteter.   

Betjent til 11. oktober.

Navarsete

Navarsete er opprinnelig en gammel seter som ble restaurert og tatt i bruk som selvbetjeningshytte i 1975. Seterdriften ble lagt ned for mange år siden, men kulturlandskapet med setrer og setervoller frister fortsatt mange av dagens turgåere. 

Åpen til 15. oktober

Turtips:

Topptur til Tverrådalskyrkja

Lengde: 9,5 km
Varighet: 8 timer
Nivå: Krevende

Utsikten en klar dag fra Tverrådalskyrkja tar pusten fra deg. Fra toppen ser du Tafjordfjella i nord, den store lange Jostedalsbreen og Hurrungane og Jotunheimen med de mange alpine topper i sør.

Sota Sæter til Sognefjellshytta

Lengde: 46,2 km
Varighet: 2 dager
Nivå: Krevende

Breheimen er 1.etappe av langruta MASSIV. Eventyret starter på Sota Sæter, før du setter kursen over Fortundalsbreen, mot Nørdstedalseter og Sognefjellshytta. I løpet av to dager skal du legge bak deg 45,5 kilometer i et kupert terreng.


Stølstur i Luster

Lengde: 10,7 km
Varighet: 4 timer
Nivå: Middels

Luster har bratte fjell ned mot fjorden, vakre støler og nydelig natur i alle retninger. Dette er en tur med flott utsikt over Lustrafjorden og Feigefossen. Trolsk furuskog etter rolige støler. Ta en natt på ubetjente Navarsete, eller ta det som en dagstur.

I midten av Norge

Med Sylmassivet som naturlig midtpunkt strekker Sylan seg utover både Norge og Sverige, og kan by på praktfulle fjell og nydelige vidder. I Sylan kan du faktisk gå på sti i 150 km uten å krysse en eneste vei. Trollheimen består av alpine topper og lune daler. Den varierte naturen har begeistret fotturister i godt over hundre år. Her finner du koselige tradisjonsrike hytter og et stort rutenett.

Nedalshytta

Nedalshytta ligger lunt og idyllisk til i bjørkeskogen innunder det mektige Sylmassivet (1762 moh). Den betjente hytta er hovedinnfallsport til fjellområdet Sylan fra norsk side. Hytta egner seg godt for barnefamilier og andre som ønsker å utforske de flotte dagsmulighetene i området. 

Betjent til 13. september, selvbetjent etter det.

Schulzhytta

Schulzhytta er ei av Norges minste turisthytter som er betjent. Den er også Norges nordligste betjente hytte. Den ligger sentralt til i den vestligste delen av Sylan, midt i hjertet av Roltdalen og Skarvan Nasjonalpark. Dette er det siste større naturområdet i Trøndelag uten kraftutbygging og veiforbindelse.

Betjent til 13. september, selvbetjent etter det.

Gjevilvasshytta

Gjevilvasshytta er innfallsporten til Trollheimens eventyrverden, og  ligger majestetisk til som en kongsgård i lia ovenfor Gjevilvatnet. Den betjente hytta er den perfekte base for toppturer, eller som startskudd for lengre ekskursjoner inn i magiske Trollheimen. 

Betjent til 13. september, ubetjent etter det.

Fristende topper og vakker natur

Rondane er et av de kjæreste og mest kjente fjellområdene i Sør-Norge. Fjellformasjonene er runde og terrenget en fornøyelse å vandre i. Høyt og fritt over fjellviddene på Dovre rager Snøhetta 2286 meter over havet, Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen. Her finner du både moskus og villrein.

Bjørnhollia

Sør i Rondane med sine lune dalføre og flotte natur ligger Bjørnhollia og venter på fjellturistene.​​​​​​​ Tunet på Bjørnhollia er vel verdt et besøk, da det har fått byggeskikkspris som et av de flotteste turistanleggene i fjellheimen.

Betjent til 13. september, selvbetjent etter det.


Grimsdalshytta

Fra Grimsdalshytta har du et utrolig skue mot Rondanes majestetiske topper. På denne vakre plassen med gamle kulturbygninger vil du garantert trives. I Grimsdalen er det åpent og fritt med lettgått turterreng.

Betjent til 13. september, selvbetjent etter det.

Snøheim

Snøheim på Dovrefjell ble gjenåpnet for åtte år siden, etter 50 år i Forsvarets eie. Ifølge bestyrer Kjell Hjellødegård er det brukbare sjanser for å få se moskusen her inne. Han lover ellers god, norsk tradisjonsmat.

Åpen til 4. oktober. Husk å bestille plass på skyttelbussen!

Turtips:

Trekanten i Rondane

Lengde: 60,5 km
Varighet: 4 dager.
Gradering: Middels

Har du fire-fem dager til rådighet, og har lyst til å oppleve Norges første nasjonalpark, bør du prøve deg på denne klassiske rundturen gjennom Rondane. Turen tar deg rundt Rondanes største sammenhengene fjellparti.

SAGA

Lengde:220 km
Varighet: 12 dager
Gradering: Middels

Hva med å utfordre deg skikkelig neste sommer? SAGA er DNTs langrute fra Lillehammer til Snøhetta. 220 km over Ringebufjellet, gjennom Rondane og Dovrefjell. Alt på Turistforeningens merkede stier, med overnatting på betjente og selvbetjente hytter.

Snøhetta

Lengde: 6 km
Varighet: 5 timer, 30 minutter
Gradering: Krevende

Snøhetta er landet høyeste topp utenfor Jotunheimen. Nå har du endelig muligheten til å kombinere denne legendariske toppturen med en overnatting på nesten like legendariske Snøheim.

Vilt og urørt

I området fra Saltfjellet til Bodø finner vi Norges nest største bre og et omfattende hytte- og rutenett som åpner fjellet for turfolk av alle slag.  

Tåkeheimen

Tåkeheimen ligger ved foten av Helgelandsbukken på vestsida av Svartisen. Nærmeste naboer er brearmene Litlebreen og Engenbreen. Hytta er Nord-Norges nest høyest beliggende turistforeningshytte (1073 moh.), og den tjener i tillegg til å være et åpent overnattingskvarter, også som base for bre- og fjellsportsaktiviteter.

Hytta er ubetjent, og åpen hele året.

Gråtådalsstua

Gråtådalsstua ligger midt i vakker og urørt natur. På turen inn (ca 5-6 timer) og vel framme på hytta har du et praktfullt skue mot Simlebreen og alle dens utløpere på motsatt side av Gråtådalen. Beiarns høyeste topp, Skjelåtinden, er innen rekkevidde fra hytta. 

Hytta er ubetjent, og åpen hele året.

Bjellåvasstua

Denne hytta er en av de mest populære i Bodø og Omegns Turistforenings hyttenett, noe som ikke er overraskende, med den beliggenheten, naturen og trivselen området byr på.  Den ligger nær nok bilvei til å være et oppnåelig mål også for småbarnsfamilier, samtidig som den ligger avsides nok til å gi en skikkelig følelse av villmark.

Hytta er ubetjent, og åpen hele året.

Turtips:

Topptur til Helgelandsbukken

Lengde: 8,5 km 
Gradering: Middels

Bruk første ettermiddag på å komme deg til Tåkeheimen. Turen opp til dette "Institutt for uhensiktsmessig vær" er en opplevelse i seg selv. Gå til Helgelandsbukken neste dag.
Fra toppen venter et fantastisk 360-graders panorama utover hav, øyer, fjorder, fjell, Svartisen og fjellrekker i det fjerne.

Telegrafruta

Lengde: 61,5 km
Varighet: 4 dager
​​​​​​​Gradering: Middels

Telegrafruta er en vakker og lett turrute som følger den nedlagte telegraflinja over Saltfjellet, gjennom Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Denne turen er en av våre Historiske vandreruter. Et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt.

Fiskelykke på Saltfjellet

Lengde: 8 km
Gradering:Middels

Med en hel helg til rådighet, er en tur inn til Bjellåvasstua på Saltfjellet fin for familien. Fiskemulighetene i Nordre Bjøllåvatnet er gode. Robåt ligger i naustet like nedenfor hytta.


Nær, kjær og lett tilgjengelig

Oslomarkas skogkledde åser er tumleplass for alt fra vandrere og barnefamilier til syklister, skiløpere, treningsfantomer og sportfiskere. Markahyttene er populært avbrekk til hovedstadens travle dager.

Bøvelstad

Ved Børtervann i Østmarka finner du hytta Bøvelstad. Dette er et skikkelig padle-eldorado midt i grønneste skogen. Akkurat nå er det kun mulig å booke hele hytta, på grunn av smittevern. 

Huldreheim

Huldreheim er en ny og lett tilgjengelig hytte i Østmarka, beliggende rett ved vakre Ramstadsjøen. Hytta passer perfekt for barnefamilier.
Akkurat nå er det kun mulig å booke hele hytta, på grunn av smittevern. 

Røyrivannskoia

Røyrivannskoia er en gammel tømmerkoie ved Røyrivann i Losbyvassdraget nordøst i Østmarka. Den vesle ubetjente hytta er lett tilgjengelig med kano, og et godt utgangspunkt for padleturer sørover og nordover. Akkurat nå må hele hytta bookes, på grunn av smittevern.

Turtips:

Østmarka rundt

Lengde: 34,3 km
Varighet: 3 dager
​​​​​​​Gradering: Middels

Denne fine turen går fra Skullerud t-bane, til Øvresaga og Røyrivannskoia og ender opp på Mariholtet. Vi går gjennom noen av Østmarkas flotteste områder, opp på Ramstadslottet, en av Østmarkas høyeste topper og til et av Oslomarkas mest spennende naturreservater. 

Flyktningeruta

Lengde: 103,4 km
Varighet: 5 dager
Gradering: Krevende

Flyktningeruta er en av mange fluktveier brukt under krigen, og en av våre Historiske vandreruter. Ruta er merket helt fra Skullerud til svenskegrensen.

Totalt er ruta ca. 120 km lang, men det går fint an å gå deler av ruta. Les mer på Ut.no.

Pershusfjellet på langs

Lengde: 10,7 km
Gradering: Enkel

Pershusfjellet på langs er fantastisk i sol og godvær, med flere luftige utsiktspunkt hvor du ser ned i nordmarksvassdraget 150 meter under deg. Kanskje en enda større opplevelse er det å vandre denne fjellryggen i gråvær med tåke og småregn, for da kommer villskapen i den østnorske naturen enda bedre frem.

Skjærgårdsidyll og myke fjell

I Aust-Agder ligger noen av de mest sjarmerende overnattingsstedene i DNT-systemet. Fra vakker skjærgård og åpent hav, til Austheiene, som byr på nydelig blandingsskog i sør, og vidder og topper over 1500 meter. Hele tiden vandrer du langs flere store og små vann, hvor du kan prøve fiskelykken eller ta et bad.

Lyngør Fyr

Med alle sine hvite sørlandshus ble Lyngør i Tvedestrand kåret til Europas best bevarte landsby i 1991. Det er her du finner det flotte Lyngør fyr, helt nede ved havet. Den ubetjente hytta består av to bygninger: Betjentboligen og Annekset som begge har 11 sengeplasser.
Åpen hele året.

Seilerhytta

Seilerhytta ligger idyllisk til på Bjorholmen rett utenfor Borøya i Tvedestrand. Her kan du stå opp om morgenen, trekke inn salt sjøluft og ta gå noen få meter for dagens første dukkert. Flott utsikt mot Møkkalasset fyr og kort vei til holmer og skjær i Raet Nasjonalpark. Åpen til 31. oktober.

Mjåvasshytta

Den over 100 år gamle Mjåvasshytta i Austheiene ligger vakkert til på en liten høyde med utsikt over Mjåvatnet. I det fiskerike vannet ligger kanoer til fritt bruk for hyttas gjester.

Den selvbetjente hytta er åpen hele året.

Turtips:

Sykkeltur Tjørnbrotbu

Lengde: 28,7 km
Varighet: 2 dager
Gradering: Krevende

Lengst nord i Austheiene ligger Tjørnbrotbu som siden åpningen i 1973 har etablert seg som Aust-Agder Turistforenings mest besøkte hytte i fjellet. Denne sykkelturen går fra Hovden via Tjørnbrotbu til Geiskeli, med flott utsikt og utfordrende kneiker.

Nesvatn-trianglet

Lengde: 55,7 km
Varighet: 3 dager
Gradering: Middels

En populær tur gjennom flotte sørlandsskoger. Du overnatter på de fine hyttene Grunnetjørnsbu, Hengeltjørnloftet og Mjåvasshytta. Flere vann i området byr på godt fiske, og det er kano tilgjengelig for hyttegjestene.

Berdalen

Lengde: 4,8 km
Gradering: Enkel

Fra hyttefeltet i Berdalen går det fin og godt merket tursti inn til DNT-hytta Berdalsbu. Flott terreng med store, gamle furutrær blant fjellbjerkene.
Berdalsbu er et godt utgangspunkt
for flere turer. Det anbefales en tur til Aust-Agders høyeste topp, Sæbyggernuten, 1507 m.o.h. 

Annonse

Fotografer: Morten Noremsaune, Monica Hägglund Langen, Louise Brunborg-Næss, Sindre Thoresen Lønnes, Marius Dalseg Sætre, Jasemin Folvik, Ole Schanke Eikum, Eivind Haugstad Kleiven, Jonny Remmereit, Trond Giæver Myhre, Line Hårklau

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 8. september 2020