Tur med mening

Kronprins Håkon gikk tre dagsmarsjer av Flyktningeruta i anledning 75 år siden frigjøringen sammen med DNT.
Kronprins Håkon gikk tre dagsmarsjer av Flyktningeruta i anledning 75 år siden frigjøringen sammen med DNT. Foto: Foto: Marius Dalseg Sætre

-Denne turen minner oss på at vi må kjempe for det som er riktig, slik oppsummerte kort Kronprins Haakon vandringen langs Flyktningeruta. På turen løftet man frem historiene fra flukt og motstandskamp under andre verdenskrig, og hvordan dette er relevant 75 år etter. 

Turfølget bestod av Tonje Hagatun Nordengen som er stabsoffiser ved Hærens våpenskole. Hun har erfaring fra flere utenlandsoperasjoner og kapteinskurs fra US Marines. I følget var også Ayesha Wolasmal som jobber som humanitær feltarbeider med helsehjelp. Hun er datter av en politisk flyktning fra Afghanistan og ble født året etter at familien kom til Norge. Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretæren i Den Norske Turistforening var den tredje som fulgte Kronprinsen på den tre dager lange vandringen fra Skullerudstua i Oslo til Grenselosmuseet i Eidskog. 

Frykt og takknemlighet
Hele Flyktningeruta er 12 mil lang og ble brukt av kurerer som fraktet informasjon og utstyr til motstandskampen, og av flyktninger som søkte sikkerhet i Sverige under andre verdenskrig. Rundt 50 000 nordmenn flyktet til Sverige under krigen, og mange av dem gikk til fots gjennom skogen.
-De som fulgte denne ruta gikk i frykt, ofte med tung oppakning i mørket, og helst i dårlig vær slik at det var mindre sjans for å treffe på andre. Vi har gått ruta i takknemlighet for alt arbeid som ble lagt ned langs ruta av folk som risikerte alt for å hjelpe andre, sa Kronprinsen da følget nådde frem til Grenselosmuseet.

Flukt nå og da
Langs ruta fikk følget møte syriske flyktninger som har flyktet til Norge de siste årene og de fikk høre historiene til tidsvitner som flyktet over grensen for å unnslippe deportasjon til konsentrasjonsleir, og grenseloser som hjalp til.
-Det er viktig å ta vare på historien, og da må vi snakke om hvorfor den er relevant for oss i dag. Hvilke verdier vil vi kjempe for og hvordan kan vi bygge samfunn slik at vi unngår noe lignende, kommenterte Kronprinsen.

Dramatisk historie blir levende
Flyktningeruta er en av 13 Historiske vandreruter som Riksantikvaren og DNT har etablert. Går du ruta får du mange muligheter til å lære mer om spennende og viktig historie fra krigsårene. Kronprinsfølget hadde flere stopp blant annet ved Milorghula som ble brukt av motstandsfolk til å skjule våpen og ammunisjon, og Malnes gård som var en av flere gårder som losjerte flyktninger og kurerer.
- Ved å gå en historisk vandrerute kommer du tett på historien samtidig som du får flotte naturopplevelser. Det er virkelig en sterk kombinasjon og en måte å koble seg på og lære av innsatsen som ble lagt ned for at vi skal kunne bevege oss fritt og ha våre verdier i dag, oppsummerte Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT etter endt tur.

Se flere bilder i bildekarusellen under, og les mer om turen og kronprinsens opplevelser på kongehuset sine nettsider.

Annonse

Skrevet av Mette Habberstad 29. august 2020