Hallingskeidvegen blir Historisk vandrerute

Hallingskeidvegen byr på fantastisk natur og utsikt
Hallingskeidvegen byr på fantastisk natur og utsikt Foto: André Marton Pedersen

Lørdag 15. august åpner DNT og Riksantikvaren den historiske vandreruta Hallingskeidvegen fra Osa. Turen fra Hardangerfjorden og opp på høyfjellet er en spektakulær tur med historisk sus. 

- Dette er en ferdselsveg som har blitt brukt i tusenvis av år, så hele stien i seg selv er et verdifullt kulturminne. I tillegg er det rett og slett en fantastisk flott tur, sier prosjektleder Louise Brunborg-Næss. 

Hallingskeidvegen fra Osa er en spennende og tidvis krevende tur. Langs veien møter du goldt landskap, preget av den tida isen fremdeles lå usmelta, flotte høyfjellsplatå og små vann som blinker i sola. 

- Den trivelige, selvbetjente Hallingskeid turisthytte er et fint mål for turen. Turen er relativt grei å gjennomføre med bruk av kollektivtransport, sier Brunborg-Næss.  

Offisiell åpning lørdag formiddag 

15. august åpnes ruta offisielt med arrangement i Osa og to fellesturer av ulik vanskelighetsgrad.  

Bergen og Hordaland turlag arrangerer fellestur fra Osa, med busstransport fra Bergen og overnatting på Hallingskeid, og Ulvik turlag arrangerer fellestur opp til stølsområdet Ossete omtrent halvveis på ruta, med retur til Osa. Den høytidelige åpningen foretas av fylkesmann Lars Sponheim, Riksantikvar og DNT ved grindbygget i Osaflorane lørdag formiddag. 

På vei til sommerbeite på Hallingskeid.
På vei til sommerbeite på Hallingskeid.

To nye ruter 

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren som skal bidra til at gamle ferdselsårer blir kjent for sin unike kulturarv og får nytt liv som attraktive turruter. 11 ruter er åpnet til nå, og to nye åpnes i 2020. I tillegg til Hallingskeidvegen åpnes Viglesdalen fra Nes til Nilsebu 17. september.   

Felles for alle rutene er at de skal gi inntrykk som beriker turopplevelsen. Fortellinger om kulturminner og historie knyttet til rutene formidles med skilting og merking til turgåere underveis, men like viktig er satsingen på digital formidling: de som ikke kommer seg ut på tur skal også kunne lese om den spennende historien og oppdage kulturminner langs rutene. 

På www.historiskevandreruter.no kan du planlegge turen og finne lenker til spennende historie. 

Turen fra Osa til Hallingskeid går i flott høyfjellsterreng.
Turen fra Osa til Hallingskeid går i flott høyfjellsterreng. Foto: André Marton Pedersen


  

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 11. august 2020