De ti mest populære turene

Aurlandsdalen
Aurlandsdalen Foto: Marius Dalseg Sætre

De siste månedene har det vært en enorm øke i trafikken på UT.no. Her er de ti mest populære turene.

Det har vært en enorm trafikkbølge på UT.no i andre kvartal med en økning i brukertrafikk på hele 81,5% mot samme periode i fjor. Her er de ti mest populære turene fra Norges største turportal:

1. Dronning Sonjas panoramatur – Dronningstien (87 689)

"Dronning Sonjas panoramatur" går opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus. Med utsikt innover Sørfjorden og over til Folgefonna, får du mulighet til å gå de berømte "Munketrappene", og ikke minst få gleden av å passere tusenvis av frukttrær på veg ned mot fjorden. Denne turen har alle Fjord-Norges kvaliteter ved seg.

Foto: André Marton Pedersen

2. Romsdalseggen (84 679)

Denne flotte ruta kalles «Romsdalseggen Normal», og er en tur på 7 timer. Turen er mer krevende enn den familievennlige Romsdalseggen-turen om Høgnosa, med noen luftige partier, og en rute som er mer utsatt og vanskelig i mye vær og vind. Men turen er egnet for litt eldre barn med fjellerfaring. Et godt tips er å pakke en lett topptursekk, da går turen fortere.
Foto: Ingvild Lundberg Bakke

3. Gaustatoppen (81 994)

Gaustatoppen (1883 moh.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Toppen  byr på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge.

Årlig bestiger mer enn 120 000 mennesker fjellet, som med sin karakteristiske hvitstripete, langstrakte rygg er synlig fra store områder i Sør-Norge. Den enkle tilgjengeligheten fra sentrale deler av Østlandet bidrar også til å gjøre toppen til et populært turmål.

Foto: Marius Dalseg

4. Galdhøpiggen (81 705)

Norges høyeste fjell ruver over tindene rundt, og gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen (2469 moh.) er mer enn et fjell - det er også et symbol på forholdet mellom nordmannen og fjellet - hvem vet ikke hva 2469 står for? Men selv om fjellet er det høyeste i Norge, er det ikke utilgjengelig.

Foto: Sylfest Horten

5. Trolltunga (78 574)

Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca. 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal. Utsikten fra Trolltunga er spektakulær, og følelsen når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid.

Foto: Nordhordaland Turlag

6. Preikestolen (75 604)

Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer - ca 300 000 mennesker tar turen ut på det svimlende fjellplatået hvert år. Målet for alle er utkikksplatået mot fjorden, med på kjøpet får de en flott tur i frodig Vestlandsterreng med idyllisk skogsterreng og flere flotte utkikkspunkter underveis. Om du vil unngå menneskemengdene er det enkelt - gå utenom rushtidene. Om sommeren er det lenge lyst, og vanligvis lite folk i løypa om du starter kl. 1600. 

Foto: Marius Dalseg

7. Rampestreken (66  933)

Turen opp Romsdalstrappa til det nye utsiktspunktet ved Rampestreken er en spektakulær fjelltur som gir en fantastisk utsikt over Åndalsnes, Romsdalsalpene og Romsdalsfjorden.

De majestetiske Romsdalsalpene sett fra utkikkspunktet Rampestreken.Åndalsnes, Rauma kommune.
De majestetiske Romsdalsalpene sett fra utkikkspunktet Rampestreken.Åndalsnes, Rauma kommune. Foto: Jannicke Valderhaugstrand

8. Aurlandsdalen (59 746)

Aurlandsdalen kan ta pusten fra deg, med den ekstreme villheten i elva som graver seg frem gjennom landskapet, og den fantastiske utsikten utover mot fjorden langt der nede.

Her møtes Østland og Vestland i et vakkert fjellområde. Skarvheimen har vært brukt som gjennomfartsvei for de som har tatt sjumilsstøvlene på og gått fra Jotunheimen i nord til Hardangervidda i sør. Kontrastene i landskapet er store - fra goldt steinlandskap til frodige dype daler, fra mektige fjell til buldrene fossestryk. Turen fra Finse til Flåm har alt dette!

Foto: Marius Dalseg

9. Besseggen (52 339)

Det er gode grunner til at Besseggen er en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og de bratte passasjene gir en god følelse av mestring. Turen gir en luftig følelse med det grønne Gjende 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre.

Foto: Morten Noremsaune

10. De syv søstre (39 226)

Sentralt på Helgeland, rett sør for Sandnessjøen på sagnomsuste Alstenøya, ruver den kjente fjellrekka De syv søstre. Som fotturist er det en opplevelse å ferdes over disse toppene. Det er merket løype opp til hver enkelt topp - og også mellom toppene. Lengden er 26 km og total stigning er 3525m.

Dette er en tur som krever at du er i form og har fersk trening fra brattere fjellterreng. Beregn mellom 15 og 20 timer fra du starter nede på den ene enden til du er nede på den andre.

Å gå alle De Syv Søstre på en dag er populært. Man skal være forberedt før man legger ut på denne turen og helst ha litt fjelltrening inne først. Det er mange opp- og nedstigninger som kjennes både i føtter og på kondisen. Første gangen man går alle syv anbefaler vi at man starter fra sør. Det tar samme tid å gå begge retninger, men går man fra nord kan man fort gå på en smell på slutten. Det er i sør de største utfordringene ligger. Går man nordfra og har vært på fem av de syv, tror man fort at men er ferdig med turen, men man er knapt halvveis. Det er i sør du trenger kreftene.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Annonse