Åpning av nye Historiske vandreruter

Viglesdalen - Historisk vandrerute
Viglesdalen - Historisk vandrerute Foto: Stavanger turistforening

Tidens tann har for lengst slitt bort mange av våre eldgamle ruter. Men det finnes fortsatt mange synlige veifar og mangfoldige kulturminner i landskapet vårt. Du finner noen av dem langs Historiske vandreruter, som fra høsten av kan skilte med to splitter nye ruter.

Våre Historiske vandreruter finnes over hele landet, og er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og Riksantikvaren. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med spennende kulturarv. Dette er turruter som går langs gamle stier eller veifar, hvor det har vært ferdsel i foregående tider. Listen over minneverdige ruter blir lengre og lengre, og i august og september åpner offisielt to helt nye ruter: Hallingskeidvegen fra Osa, og Viglesdalen fra Nes.

Turen fra Hallingskeid til Osa, en helt ny Historisk Vandrerute på vestlandet.
Turen fra Hallingskeid til Osa, en helt ny Historisk Vandrerute på vestlandet. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Minneverdige Hallingskeidvegen
Hallingskeidvegen fra Osa og oppover i høyfjellet er en spennende og litt krevende tur. Strekket har blitt brukt til ferdsel i uminnelige tider. Langs veien møter du goldt landskap, preget av den tida isen fremdeles lå usmelta, flotte høyfjellsplatå og små vann som blinker fint i sola.

15. august åpnes ruta med åpningsarrangement i Osa og to arrangerte fellesturer av ulik vanskelighetsgrad.

Bergen og Hordaland turlag arrangerer fellestur fra Osa, med busstransport fra Bergen og overnatting på Hallingskeid, og Ulvik turlag arrangerer fellestur opp til stølsområdet Ossete omtrent halvveis på ruta, med retur til Osa. Selve den høytidelige åpningen foretas av fylkesmann Lars Sponheim, Riksantikvar og DNT ved grindbygget i Osaflorane lørdag formiddag.

Driftavegen gjennom Viglesdalen
​​​​​​​Hvis du befinner deg ved Stavanger sentrum kan du også bli med på åpningen av den Historiske vandreruta «Driftavegen gjennom Viglesdalen». Gå langs den gamle ferdselsvegen som følger dalføret innover mot turisthytta til Stakken, videre til Nilsebuvatnet og Nilsebu, og bli imponert av den flotte naturen og de fantastiske veikonstruksjonene på veien. Driftavegen går gjennom et fantastisk kulturlandskap, med arkeologiske spor helt tilbake til jernalderen.

Det går buss fra tursenteret i sentrum som kjører til Nes i Årdal, som er startpunktet for en fascinerende fellestur, med kulturprogram og servering. Sett av 17. september!

Bli med å gå langs driftavegen i Viglesdalen.
Bli med å gå langs driftavegen i Viglesdalen. Foto: Stavanger turistforening

Skrevet av Oda Ruud Framstad 31. juli 2020