DNT inspirerer på Vinjerock

Hvor eksotisk er det vel ikke med en rockefestival der turtipsene utveksles like ofte som musikktips? På Vinjerock er det vanskelig å unngå.

3500 deltakere har samlet seg ved Eidsbugarden i Jotunheimen for årets utgave av den populære festivalen Vinjerock. Med store navn som Jaga Jazzist, Black Debbath og Håkan Hellstrøm har det vært nok å glede seg til. Men Vinjerock handler vel så mye om friluft og fjellaktiviteter som musikk.

- Det er klart at musikken lokker, men det er like mye fjellet, stemningen og aktivitetene som gjør at jeg kommer tilbake år etter år, sier Kari-Anne Strandman. Hun er på Vinjerock for sjette gang, og har brukt uka før festivalen til å gå i fjellet fra hytte til hytte sammen med flere venner, blant annet Julie Gjerdingen.  Turen deres gikk fra Fondsbu – Skogadalsbøen – Gjendebu og tilbake til Fondsbu.

Se flere turforslag rundt Fondsbu.

Pris til sprekeste fjellvandrer

Det er mange som tenker som Kari-Anne. Hvert år deler DNT ung ut Gnagsårprisen til de som har gått innom flest fjellhytter på vei til Vinjerock. Vinneren får flotte premier fra Alfa Sko, Bergans og DNT, og gratis festivalpass til neste års Vinjerock.

- Det er imponerende hvor mange som går fra hytte til hytte i løpet av dagene før Vinjerock. Vi får rapporter om fulle hus på flere hytter, og det er utrolig mange unge mennesker som går i Jotunheimen nå, sier DNT ung-leder Hanna Melhus.

Turinspirasjon og en kaffekopp

DNT ungs turcafé på Naustet er fylt opp av festivaldeltakere som ønsker inspirasjon til neste tur i den vakre fjellheimen rundt Eidsbugarden. Dette er sjette året DNT ung samarbeider med festivalen, og organisasjonen er mer aktiv enn noen gang.

- Turcafeen er nytt av året. Festivaldeltakere kan komme for en kopp kaffe, turforslag, kart, lesestoff og god turstemning. I tillegg har vi festivaltipp, kurs og toppturer forteller Stig Øystein Schmidt, nestleder i DNT ung.

Nye turvenner

Jotunheimen er et populært turområde for ivrige fotturister, og et eldorado for toppturentusiastene. Under Vinjerock arrangerer DNT fellesturer til 2000-meterstoppene Galdeberget og Langeskavltinden. I tillegg er det mulig å finne nye turvenner hos DNT ungs «Finn en turvenn», som arrangeres både på Facebook og i Naustet på Vinjerock.

- Konseptet er enkelt; man skriver hvor og når man skal på tur, og om man er en del av en gruppe med plass til flere eller alene. Dermed kan de som vil ha turselskap ta kontakt. Alt blir bedre når det deles med venner, nye eller gamle, vi håper å inspirere enda flere til å gå på fjelltur og dele friluft- og naturopplevelser, sier fagsjef for DNT ung, Linn Jåthun.

Populært å gå i fjellet

På turisthytta Fondsbu summer det av glade festivalstemmer, og vertinne Solbjørg Kvålshaugen smiler om kapp med sola til tross for fullt kjør både dag og natt i festivaldagene.

- Dette er årets høydepunkt, vi gleder oss hele året. Selv om trafikken er litt mindre resten av sesongen merker vi at det er en trend å gå i fjellet. Alle slags folk drar på fjelltur i sommer, unge som gamle. Om det finnes noen der ute som ikke har planer for de neste månedene bør de komme en tur hit, det er jo ingen steder som er bedre å være, smiler hun.

Vertinne Solbjørg Kvålshaugen på Fondsbu har fulle hus under festivalen.
Vertinne Solbjørg Kvålshaugen på Fondsbu har fulle hus under festivalen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Annonse