Jubler for inkludering av alle igjen

FHI gir DNT lov til å fravike kravet om 1 meter avstand ved nødvendig ledsaging av personer med funksjonsnedsettelse. 

–Vi er superglade for å kunne åpne turtilbudet igjen til deltagere som har behov for fysisk hjelp eller støtte på tur! Dette betyr mye for de som trenger ledsager på grunn av nedsatt syn, balanse eller koordinasjon. For flere av våre deltagere er turer med DNT Tilrettelagt den eneste muligheten de har for å komme seg ut i naturen. Viktigheten av dette for både fysisk og psykisk helse er stor. Vi vil for all del unngå vedvarende inaktivitet, sier Helen Adamson, rådgiver for DNT Tilrettelagt i DNT. 

Det var tidligere denne uka at Folkehelseinstituttet (FHI) bekreftet at kravet om 1 meters avstand kan fravikes ved nødvendig ledsaging av personer med funksjonsnedsettelse.

Stor glede

Turer tilrettelagt for personer med fysisk funskjonsnedsettelse startet forsiktig opp i mai etter at myndighetene lettet noe på smittevernsreglementet. Samtidig var det leit å måtte avvise deltakere som ønsket å være med bare fordi de trengte en hjelpende hånd. Det er ikke alle har noen i egen husstand som kan stille som turledsager, og derfor er ordningen med frivillige ledsagere noe som betyr veldig mye for mange.

– Lettelsen er stor. Nå blir det en ordentlig Rubenstur også i 2020! sier Jenny Flobak i DNT Telemark. 

For deltagere på årets «Rubenstur» kom gladnyheten fra FHI i grevens tid. Rubenstur er en årlig ekspedisjonstur på Hardangervidda for personer med fysiske funksjonsnedsettelser. Turen stod lenge i fare for å måtte avlyses da flere av deltagerene har behov for fysisk støtte i ulendt terreng. Verken turledere eller deltagere hadde lyst å avlyse, men alternativene var langt i fra tilfredsstillende.

– Hele konseptet bygger på muligheten å gå i terreng der deltagerne ikke ville klare å ferdes til vanlig. Å endre turplanen til enklere dagsturer fra en base slik at alle klarte seg selv hadde ikke vært en skikkelig Rubenstur. Og å dra på tur uten deltagerne som trenger fysisk hjelp var utelukket, forteller Flobak.

Ekstra utstyr og flere telt

Nå gjør gjengen på ti deltagere og ti frivillige hjelpere samt turledere de siste forberedelsene for ukesturen som starter fra Mårbu turisthytte 19. juli.

– Det blir litt ekstra arbeid i år med behov for flere telt og ekstra utstyr for å unngå deling, men de frivillige gjør dette med glede, sier Flobak. 

 – DNT har innført noen ekstra smittevernstiltak ved ledsaging som gjør at turen kan gjennomføres på en trygg måte for alle. Nå gjelder det å legge ut matdepoter, pakke sekker og snakke pent med værgudene, sier Jenny Flobak med et smil.  

Tilrettelagte turer fremover

Mer om kommende tilrettelagte turer finner man i DNTs aktivitetskalender. Etter flere avlysninger grunnet korona, kan det være lurt å sjekke aktivitetskalenderen igjen utover sommeren og høsten.

Informasjon om DNT tilrettelagt aktiviteter generelt finner du på DNT tilrettelagt sine nettsider.

Foto: Ruben Smith, fra Rubenstur over Hardangervidda i 2017. 

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 3. juli 2020